Költészet? Oké! Rap? Oké! Na de mi az a Slam?

0
Költészet? Oké! Rap? Oké! Na de mi az a Slam?

Ugyanakkor az irodalom, a költészet tanítása, szeretetének átadása a fiatalságnak napjainkban egyre komolyabb problémákba ütközik. Több gyakorló tanár is arról számol be, hogy a legnehezebb rávenni a diákokat arra, hogy elolvassák az adott művet, legyen az akár egy József Attila vers.

Ez is közrejátszhat abban, hogy több olyan országos szintű felhívást, rendezvényt láthatunk, ami ezeket a problémákat szeretné legyűrni, XXI. századi módszerekkel. Ide sorolhatjuk a „Vers Mindenkié” című, a legnagyobb videómegosztón terjedő műsort, vagy a nagy sikerű vers-rap kombinációra építő Pilvakert. Cikkünkben egy, sajnos Zalában még kevésbé elterjedt műfajra, a Slam Poetry-re hívnánk fel a figyelmet, a szombathelyi Savaria Slam Poetry névre hallgató csapat két alapító tagjának, Mersich Ádámnak és Krausz Dávidnak segítségével.

De első lépésként tisztázzuk a slam poetry fogalmát. A nyolcvanas évek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj az USA-ban. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, többször színpadi elemekkel tarkítva. De nem is rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges az ütemes lüktetés. Viszont aktuális témákról, hétköznapi emberekről szól, van benne rím, és bármilyen költői kép, amit a szerző alkotni képes. A hazai slam 2006-ban indult hódító útjára Budapestről. Mersich Ádámtól, azaz Merótól megtudtuk, hogy az ő csapatuk 2012-ben alakult, s 2013-ban nyerték el „végleges formájukat”.

Mersich Ádám: Vénusz fénye (részlet)
Vadnyomot kergetve gázolok magamban
az odvas fák törzsétől tüskés avar ha
szélfúttán felsuhog, mint konfetti csak száll
megpihenek tisztáson, hol enni adtál…

A cikk folytatását IDE kattintva olvashatjátok a zaol.hu-n. 

Nincs megjeleníthető cikk