Teljes a III. Nyolc Ág Művésztábor programja

Kocsis Marcell 2019. Júl. 16. 0 1

Nyolc Ág Művésztábor harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az alkotópalánták előtt. A szervezők idén is négy tematikus napra osztották a programot; ez a négy felvonás kiegészül egy nulladik nappal is, amit az érkezésre szánhatnak azok, akik messziről keresik fel Kámot és a pénteki napon is szeretnének már a kezdetektől részt venni a rendezvényeken.

Emellett idén a lehetőségek keretes szerkezetet teremtettek, mivel az első és utolsó nap egyaránt vegyíteni fogja a képzőművészet és a dráma világát – de mik ezek a lehetőségek és miről szól a Nyolc Ág Művésztábor?

Oké, de mit keres egy művésztábor Kámban?

Az első tábort 2017-ben szervezték az f21.hu szerkesztői és azok barátai, hogy az oldal körül formálódó, ugyanakkor még kiforratlan és zöldfülű társaságot szorosabban kössék össze a személyes ismeretségek és élmények. Az ars poetica leglényegesebb eleme az értékesen, családiasan és kötetlenül eltöltött idő lett – ezt az örökséget vitte tovább a tavalyi, 2018-as találkozó, amely már összeszedettebb, külsősöket is megszólító rendezvénnyé vált.

A 2019-es, harmadik tábor az előző alkalmak erényeit szeretné ötvözni azzal a törekvéssel, hogy a művészet iránt érdeklődő résztvevők a személyes ismeretségek és találkozások útján egyre inkább betagozódjanak a magyar kultúra fősodrába. Ezt a célkitűzést a szervezők relevánsnak érzik, hiszen a táborlakók túlnyomó többsége újságíró, zenész, képzőművész, színházi ember vagy más szoros kapcsolatban áll a művészettel. Az imént említett célokhoz a tábor lentebb olvasható programja is igazodik, amely annak is bizonyítéka, hogy a lassú, fokozatos építkezés kifizetődő és a bizalmat (amellyel akár a hazai zenei vagy irodalmi élet ismertebb nevei tüntetik ki a tábort és a weblapot) csak kemény munkával lehet elnyerni – és ez így helyes. A tábor két védnöke Háy János és Beck Zoltán, a fellépők pedig sokszor a meghívó közösség elveit bőven elegendőnek tartották, hogy megtiszteljék a kámi művésztábort.

Összefoglalva, a Nyolc Ág Művésztábor egy vidéki kezdeményezés, amely családias, de nem bennfentes és csak hidakat szeretne építeni, árkot ásni soha: hidakat a vidék és főváros között, az “élő kánon” arcai és az újabb hullámok fiataljai között. Nagyon fontos, hogy a tábor szimbiózisban létezik a faluval, amelynek közössége és önkormányzata példaértékűen támogatja a kezdeményezést: segítséggel, segítő kezekkel, anyagi eszközökkel és természetesen türelemmel is – a tábor pedig mindent megtesz, hogy országosan is hírét vigye a község szeretetének.

A részletes programterv alatt a tábor nagyon szigorú ökoszempontjai is olvashatóak, amelyek házirendként is értelmezhetőek.

Augusztus 8. – Érkezés

Augusztus 9. – Dráma és képzőművészet

Délelőtt / Horváth Máté – Betekintés a bársonyfüggöny mögé – Drámajátékok, improvizáció, beszédtechnika, mozgástréning és kreatív zene szabadon

13:00 / Ebéd

14:30 / Kiállításmegnyitók: Vad Art és Vincze Márton kiállítása a régi iskola épületében

17:00 / Táncworkshop – Németh Míra moderálásával

19:00 / Doma Bence akusztikus koncert

Este / Filmnézés, és impulzusokból alkotás – Tarr Béla: Torinói ló

Augusztus 10. – Irodalmi nap

09:00 / Líraműhely Magolcsay Nagy Gáborral (8 fő)

11:00 / Slamworkshop – Székely Zoárd moderálásával (Savaria Slam Poetry)

13:00 / Ebéd

14:00 / Hévíz folyóirat lapszámbemutató (Vendég: Fehér RenátóVAJNA ÁDÁM)

15:30 / Land-art irodalom Takács Zsuzsa és Petri György verseivel

19:00 / Tábortűz – Kihelyezett Savaria Irodalmi Műhely

Vincze Márton videója Bodorkós Máté fotóival

Augusztus 11. – Zene

Délelőtt / Bortúra a kámi szőlőhegyen (borverses feladatok)

13:00 / Ebéd

15:30 / Dob workshop

18:00 / Grabovski koncert

19:00 / Kerekasztal beszélgetés a modern magyar zenei kultúráról

Nyolc órától: 
– Aurevoir. koncert
– Eticatt koncert
– IDEGEN koncert

Augusztus 12. – Dráma és képzőművészet

10:30 / Nyomdázz csomagolásmenteset – Egyedi Laud zsákok készítése

10:30 / Ötvös workshop

13:00 / Ebéd

15:00 / Trashről és Lélekről – Beszélgetés Marton Zitával

19:30 / Herkules sarok – avagy egy szobor élete felolvasószínházi előadás 
– Előadják: Sipos László Márk, Horváth Nóra

21:00 / Záróbuli

A program teljes ideje alatt lehetőség lesz egy Odüsszeia-beli erőpróbára: Kocsis Marcell vezetésével íjászversenyen mutathatják meg tudásukat azok, akik férfias erőpróbára vágynak – az ókori hős nyomdokain, de Hemingway szellemében. További játékokra, számháborúra, bokszmeccsre és focimeccsre is biztatnak a szervezők – elvégre a Vasi Hegyháton hagyománya van a virtuskodásnak.

Ökoszempontok a Nyolc Ág Művésztáborban

A Föld bolygó és az emberi fogyasztás harcában a Föld vesztésre áll: természetesen vesztésre állunk mi, fogyasztók is: kevés esély van rá, hogy az utánunk jövő emberek olyannak ismerjék meg ezt a kék glóbuszt, amilyennek mi ismertük fiatalon. Mivel az f21.hu-nak és a Savaria Irodalmi Műhelynek inkább csak virtuális lábnyoma van mintsem kézzelfogható, így nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a Nyolc Ág Művésztábor fenntartható és a környezettel barátságos legyen. Ennek érdekében hoztunk pár egyszerű, erőfeszítés nélkül betartható szabályt a kámi tábor életére vonatkozóan.

1. Nincsenek eldobható műanyag poharak: mindenki gondoskodjon újratölthető műanyag pohárról vagy használja a „kincstári” poharakat.
2. Nincsenek műanyag tányérok és evőeszközök: a mosogatás nemes feladat, amelyből mindenki egyformán veszi ki a részét.
3. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, a szemét és hulladék azonnal a megfelelő helyre, a kihelyezett szemetesekbe kerül.
4. A cigaretta sokak elemi élvezte, de a csikk sem bomlik le varázsütésre: számos magunk készítette hamutartó várja őket a táborban.
5. Nincsen pazarlás: annyi áramot, annyi vizet, annyi erőforrást használunk, amennyire éppen szükségünk van.
6. Gondoskodj saját magadról: használj vászonzsákot, vegyél üveges sört, tanulj a workshopokon!


Mindezek mellett pedig egy nagyszerű társaságnak is a részesei lehettek.

A piszkos anyagiak és egyebek

A tábor díja 1500 Ft/fő/nap, ami tartalmazza az étkezést, az eszközöket és az egyéb ellátásokat. Szállás kapcsán a fedett helyszín befogadóképessége korlátozott, így, aki csak teheti, sátorral és hálózsákkal is készüljön – a kámi erdős park felejthetetlen és szabad élménnyel ajándékoz meg.

Főszervező és táborgazda: Vincze Bence, az f21.hu alapítója.

Találkozunk Kámban!

Aki még nem tette meg, töltse ki a jelentkezési űrlapot, a részvétel minden egyes napon regisztrációhoz kötött!

A regisztrációs űrlapot IDE kattintva tölthetitek ki!

Kiemelt kép: Bánhelyi Judit Léna

Tags: Aurevoir, Beck Zoltán, Doma Bence, Eticatt, f21.hu, Fehér Renátó, Grabovski, Hévíz Folyóirat, Idegen, Kám, Magolcsay Nagy Gábor, Marton Zita, Nyolc Ág Művésztábor, savaria irodalmi műhely, Vad Art, Vas megye, Vincze Márton Categories: NYOLC ÁG MŰVÉSZTÁBOR, PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts