„Szeptember végén…” az irodalom, a művészet és a gasztronómia találkozása a Fertő-táj és a Rábaköz határán, egy Agyagosszergény nevű kis faluban, a Közi Horváth József Nepfőiskolán. 

Ha az lenne a feladat, hogy egy mondatban jellemezzünk egy rendezvényt, akkor a cikk legelső sorai lennének erre hivatottak. 

Első alkalommal kerül megrendezésre Agyagosszergényben – igen a Gasztrosorok című rovatunkban találkozhattatok már ezzel a falunévvel – a „Szeptember végén…” elnevezésű fesztivál, amely fókuszában az irodalom áll, de több művészeti ág is találkozik ezeken az őszi napokon. 

Na, de ki szervezi és mely napokon? A Közi Horváth József Népfőiskola egy civil szervezet, amely 2011-ben alakult a közel 1000 lakosú Agyagosszergényben. A közösség fő céljai, hogy magyarságtudatunkat, kereszténységünket erősítő, korszerű, általános-, és szakműveltségünket fejlesztő színvonalas előadás-sorozatokat, rendezvényeket szervezzenek. A népi hagyományok ápolásának ösztönzése, a lakóhelyhez való kötődést teremtő tevékenységi formák kibontakozásának elősegítése. A népfőiskolai tevékenység továbbvitele mellett, legalább olyan fontos feladatuknak, küldetésüknek tartják névadójuk, a községünk egykori szülöttjének Dr. Közi Horváth József pap-politikus szellemi örökségének felkutatását, megismertetését.

Nos, ebben a kis községben több mint 10 éve működő szervezet úgy döntött, hogy 2023. szeptember 28-tól október 1-ig szervez egy, a művészetet középpontba állító rendezvényt, amely segítségével a falu és a környék lakosai neves személyekkel találkozhatnak, izgalmas programokon és örök élményt nyújtó koncerteken vehetnek részt. 

A nyitónapon rögtön a népzene töri meg a hétköznapi csendet, pontosabban a Kaptza banda szolgáltatja majd a zenét, amely zenekar nem kisebb dologgal, mint egy lemezbemutatóval vesz részt a fesztiválon. A srácok egyébként egy amerikai ösztöndíj program keretein belül Nashville-ben vették fel lemezüket. A népzene folytatódni fog az éjszakában is, mégpedig néptánccal, mivel Czobor László, a helyben működő Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttes művészeti vezetője tanít „egy-két” lépést.  A fesztivál egyik fő helyszíne a szabadtéri színpad, ahol az említett Kaptza banda mellett megfordul majd a pénteki estén a Vas vármegyei Rózsabors Műhely egy zenés irodalmi esttel, amelynek címe Szerelmes Petőfi. Az előadás alatt az előadók felelevenítik a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjának szerelmi kalandjait, történeteit és életeseményeit. A szombati napon a színpad Kollár-Klemencz Lászlóé lesz, aki ugyancsak egy zenés irodalmi esttel varázsolja el a közönséget. Több generációs zenész családjának, az Öreg Bandának az életútját feldolgozó első regénye adta az est címét is. Az utolsó nap estéjén is lesz varázslat a levegőben, hiszen a Déryné Program keretein belül megidézik a színpadon Cseh Tamást az Átlátszó víz legyen című előadással. 

Természetesen nem minden a zenéről fog szólni, mivel a Népfőiskola Koloszár-termében és Közi Horváth József-termében számos kerekasztal beszélgetés és előadás lesz hallható. Például a pénteki napon Csilizköz, Kiscsősz, Mezőőrs, Vasvár településeken működő népfőiskolák könyvkiadási tevékenységeiről tudhat meg többet az idelátogató; szombat délelőtt Borbély József történész Boros Oszkár és Csermák Zoltán újságíró társaságában a Tollat ragadó parasztok címmel zajlik majd egy beszélgetés, délután pedig Ambrus Lajos A bor irodalma címmel tart előadást, amelyet egy borkóstoló is követ majd. Vasárnap aztán Vincze Bence lapunk egyik alapítója, egykori egyetemi tanárával, Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel fog eszmecserét folytatni. Az Akik tollat fogtak címmel lesz hallható a Répce-vidék költőinek antológiája, ahol jelen lesz: Devecseri Zoltán (Hövej), Dr. Galiotti Csaba (Bő), Dr. Gyurácz Ferenc (Bük), Kondra Katalin (Répcelak) és Sárváry László (Csepreg). 

Kézműves workshopokból sem lesz hiány, mivel lesz lehetőség elsajátítani a könyvkötészetet, élményfestést és vászontáskát is készíthetnek a látogatók, hogy ha a szívükbe nem fér több élmény, azt legyen mibe beletenni. 

A gyermekek sem maradhatnak ki a fesztiválozó közönség soraiból, így ők is találnak programokat a Községi Könyvtárban. Ilyen lesz például V. Tóth Márta Hany Istók meséje című előadás, amely egy interaktív foglalkozás meséléssel és sok mosollyal, vagy a Varázsszőnyegen című megzenésített verses előadás Dukai Diri óvónővel. Aki viszont úgy dönt, hogy felnőttként a tudását szeretné megméretni egy kvíz keretein belül, annak sem kell csüggednie, hiszen a fesztivál hétvégéjén egy irodalmi kvízvetélkedő várja a látogatókat.

Ha pedig művészetek, akkor a film sem maradhat ki. Két alkalommal lesz filmvetítés: pénteken a Kovács András által rendezett A ménesgazda (1978), szombaton pedig Mihályfy Sándor Indul a bakterház (1979) című alkotásai. 

Az egész rendezvény ideje alatt állandó programelemek is megtekinthetők, úgy mint például Czanik Ferenc festménykiállítása; az Ezerarcú Gárdonyi – a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola roll up kiállítása; Szépíró verseny legszebb pályamunkáinak kéziírásai (a fesztivált szervező Népfőiskola által Petőfi Sándor születésének és a Himnusz keletkezésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat); 1gondolat1fotó kiállítás, amely a Népfőiskola előadóinak, vendégeinek gondolatai népfőiskolai élményeikről, emlékeikről; ezek mellett pedig a könyv- és lemezbörze „kultúrdzsungeljéből” válogathatnak a látogatók. 

A „Szeptember végén…” című fesztiválra a belépés díjmentes, bárki ingyen látogathatja a rendezvényt, de aki szeretné, neki lehetősége nyílik arra, hogy a Népfőiskolát támogassa mégpedig 1000-, 2000- és 3000 Ft-os „Támogatói jeggyel”. 

A részletes programért látogassatok el a rendezvény hivatalos eseményére (honlap: khjnepof.hu; Facebook: Közi Horváth József Népfőiskola) és ne csak a művészetek találkozzanak „Szeptember végén…” Agyagosszergényben, a Közi Horváth József Népfőiskolán, hanem Ti is!