Mindhárman gimnáziumi évfolyamtársak, több mint 10 éve legjobb barátok. Gergő és Félix más felállásban doboltak és basszeroztak, majd Fruzsival együtt egy 6 tagú formációban is elkezdtek zenélni, majd párhuzamosan hárman, valahol gimi vége felé. Hosszú évek teltek el így, sokáig váratott magára az első anyag megszületése, de aztán Félix kisfia 2021 decemberében megszületett – ez volt kitűzve lélektani határnak – de végül újra kicsit csúszott a dolog, és így 2023 nyarán, miután Fruzsi és Gergő összeházasodott, végül révbe ért és elkészült a lemez.

Az album címe Happy Birthday! No thank you., azáltal, hogy az ember „már nem örül a szülinapjának”, az élet azon fázisáról szándékozunk képet festeni, melyben a fiatal felnőtt már hozzászokott folyamatos útkereséséhez, egzisztenciális kríziséhez, és ebbe belekeveredik a mortalitás elkeserítő kilátása, ugyanakkor megérett, nyit a felnőttebb témák (elköteleződés, házasság, önfenntartás, stb.) felé. A megközelítés alapvetően boldog.

Borító: Hip Hop Cats

A számok is ebbe a témakörbe esnek:

Good God: A legkésőbb koncepcionalizált és elkezdett szám az albumon. A témája ugyanakkor korai. A másnaposságról, a kevésbé optimális tetteink megbánásáról szól, illetve mások véleményétől való félelemről, ami ezek miatt kialakul rólunk – hiszen tetteink egymást követő összessége határozza meg, kik vagyunk valaki más szemében. A cím kettős: segélykiáltás istenhez, aki belelát a lelkedbe, hogy mondja már el a pajtásaidnak, hogy jó vagy; és good god, minthogy: „jó ég, mit műveltem tegnap”.

Alan: A legelső komplett szám, amit közösen írtunk és meg is mutattunk másoknak még 18-19 éves korunkban, és az egyetlen, ami kiállta az idő próbáját abból az időszakból. Témája annak az embernek (akár más, akár saját személyiségünk része) az elhagyása, aki nem mer lépéseket tenni, rossz és sablonos döntéseket hoz és neveltetésére keni minden rossz tulajdonságát. A címadó név a Két pasi meg egy kicsi sorozatból jött.

Far Away: Messze a legakusztikusabb szám, élő dobbal. Pedig az egész solo gitár rész csak a végén, postproductionhöz való plusz felvételek ideje alatt került rá.

A szám központi témája a bennünk lévő ellentét, el kéne menni itthonról a családunkkal / barátainkkal és elszakadni mindentől, vagy maradni és beleállni a helyzetbe?

Ehhez a számhoz készítve a klipet Fruzsiék nyaralójában, ahova már tizenpár éve járunk le a közeli baráti társaságunkkal, ezzel a baráti itthoni nyaralással egymásnak eresztettük a dal két fő témáját, a menekülést és a maradást (meg a személyességet, hiszen mi vettünk fel mindent, illetve vágtuk meg a teljes klipet).

 

Pat: Lamentálás egy „barátunkról” (magunkról), akit nem hagy nyugodni, hogy szülei rossz tulajdonságai lehet, benne bujkálnak és predeterminálva van, hogy megjelenjenek. Ez
egy „neki” (magunknak) szánt nyugtató szám.

Sorry: Talán a legkönnyebben befogadható és átérezhető szám, egy számodra nagyon fontos kapcsolathoz való újra elköteleződés egy bocsánatkérés formájában. Amikor nekiugrottunk a felvétel próbálgatásának és az ötletnek, hogy legyen egyáltalán album, az Alan után durván 6 évvel, ez volt az első szám, amit felvettünk.

Levitation: Valószínűleg a legnehezebben jellemezhető dal, egy portré egy fiatal felnőtről, aki bár funkcionál és lépéseket tesz az életében, mégis néha akár hetekig blokkol és képtelen befizetni egy számlát vagy elküldeni egy emailt.

Union Mantra: Közel a legtisztább témájú szám: Egy házasság, egy erős kapcsolat nemcsak szerelem, hanem rengeteg munka is.

Ez ment át a legtöbb arrangement és pepecselés alatt, mire sikerült elérni a keresett érzetet, a feszültséget és a munkát, ami a kívánt boldogsághoz vezet.

Almost Summer: A Far Away mellett az egyetlen szám, amin élő dob van és a talán a szám a legvadabb váltásokkal. Témája az ebben a korban lassan lecsiszolódó barátságok és a folyamatos feladat: megtartani ezek közül az igazán értékeseket.

Little Child: Megspékelve mindannyiunk, illetve Dávid barátunk énekével, egy funky demóból kiindulva jutottunk el a legsötétebb, legelemibb érzetű dalunkhoz, mely a folytonosan
hívogató kényelemről és az azzal való küzdelemről szól. Ebben az életkorban meghatározónak gondoljuk azt, hogy az ember ne csak belesüppedjen a munkába és
mindennapi rutinba, hanem belerakja azt a plusz energiát, hogy időt szánjon családra / barátokra / önmaga fejlesztésére.

A teljes lemezt ITT tudjátok meghallgatni!

Kiemelt kép: Hip Hop Cats