„Martha Frielt mindenki okosnak és szépnek tartja. Azt mondják neki: zseniális író vagy, és életed minden napján szeret téged egy férfi, Patrick, a férjed. Martha anyja szerint nincs mindenkinek ilyen szerencséje. Akkor mégis mi a gond? Tizenhét éves korában bomba robbant az agyában, és egyszerre minden megváltozott. Most lassacskán negyvenéves. Nincsenek barátai, gyakorlatilag munkája sincs, és gyakran szomorkodik. És miért dönt úgy Patrick, hogy kilép a házasságból? Vajon sikerül Marthának helyrebillentenie az életét? Képes lesz rá, hogy mindent elölről kezdjen, és egy boldogabb véget írjon az eddigi történethez?”

Egy könyv, amin ugyanannyira fogsz nevetni, mint sírni – Meg Mason: Bánat és öröm

Egy olyan irodalmi környezetben, amely gyakran romantizálja az emberi érzelmek bonyolultságát, Meg Mason ausztrál írónő Bánat és öröm című regénye a mentális egészség, a szerelem és az emberi kapcsolatok összetettségének nyers és őszinte feltárása. A 2020-ban megjelent regény széles körű elismerést kapott lenyűgöző karakterei, megindító történetmesélése, valamint azon képessége miatt, hogy milyen valósan, mégis érzékenyen és mélységgel foglalkozik egy olyan nehéz, tabunak számító témával, mint a mentális betegségek.

Mason regénye Martha Frielt, egy szellemes és éles nyelvű nő élete körül forog, aki sikeres újságíró, van egy szuper férje, Patrick, és aki mégis a látszólagos boldogságból az öngyilkossági kísérletig süllyed. A történet egy utazás Martha életén keresztül, gyermekkorától felnőttkoráig, megragadva küzdelmeinek és győzelmeinek hullámvölgyeit. A helyszín, London és az angol vidék hátterében a regény élénk és magával ragadó élményt nyújt. Az írónő egyes szám első személyű narratív stílust alkalmaz, ami elmeríti az olvasókat Martha világában, hozzáférést biztosítva belső monológjához, félelmeihez és humoros megfigyeléseihez. Ez az intim hangvétel erőteljes kapcsolatot teremt az olvasó és a főszereplő között, és Martha utazását a közös tapasztalatok és az empátia részévé teszi.

A mentális egészség ábrázolása

Ami megkülönbözteti a Bánat és örömöt (eredeti címén: Sorrow and Bliss), az a mentális egészség hiteles ábrázolása. Ugyan a szerző nem hagyott igazodási pontot, amiből az olvasó rájöhetne, hogy milyen betegségről van pontosan szó, mivel mindvégig „– –” szindrómaként hivatkozik a pontos diagnózisra. De bármilyen zavaró, a tényeken semmit nem változtatna, ha tudnánk, hogy bipoláris zavarral, skizofréniával, vagy borderline személyiségzavarral küzd a főhősnő. Csak az számít, hogy Martha igazolást kapjon a rosszullétre, a regény tétje viszont az, hogy az olvasó megértse, ez miért fontos.

A könyv végén meg is jegyzi:

A regényben leírt mentális zavar tünetei nem valós betegség kórképét tükrözik. A terápia, a gyógyszeres kezelés és az orvosi javallatok bemutatása fikció.” 

Az írónő ügyesen belemerül Martha elméjébe, ablakot nyitva az olvasóknak a nő gondolataira, félelmeire és szorongásaira. A narratíva soha nem riad vissza attól, hogy ábrázolja Martha életének nehéz pillanatait, ezzel őszinte képet festve a mentális betegség emberi kapcsolataira, karrierjére és önérzékelésére gyakorolt hatásáról.

Martha személyisége többdimenziós és összetett, ami rendkívül rokonszenvessé teszi őt az olvasó számára. Szellemessége és szókimondása védelmi mechanizmusként szolgál, elfedve a mélyen gyökerező fájdalmat, amelyet magában hordoz.

Ahogy az olvasók tanúi lesznek Martha utazásának, hisznek a növekedésében és gyógyulásában. A könyv remekül megragadja a nő belső küzdelmeinek lényegét; a tisztán látás és a teljes kétségbeesés hullámvölgyeit, ezzel együttérzést keltve bennünk.

Martha útja a terápián és a gyógyszereken keresztül hangsúlyozza a segítségkérés fontosságát, és lebontja a napjainkban még mindig sokszor jellemző pszichoterápiás kezeléseket körülvevő megbélyegzést. Ez alapvető emlékeztetőként szolgál arra, hogy a gyógyulás egy sokrétű folyamat, és gyakran türelmet, megértést és együttérzést igényel.

bánatésöröm_f21
Forrás: spectrumnews.org

Sokoldalú kapcsolatok

A könyv mélyen belemerül a Martha életét formáló kapcsolatok szövevényes hálójába is. A családjához és barátaihoz fűződő viszonya ugyanolyan élénkek és összetettek, mint belső küzdelmei. Martha és nővére, Ingrid köteléke különösen lenyűgöző, bemutatja a feltétel nélküli szeretet és támogatást. Martha és furcsa anyja, Celia kapcsolata pedig remekül feltárja, hogyan viszonyul az idősebb generáció a mentális egészség kérdéséhez.

A karakterek közötti történések és párbeszédek valóságosak, és remekül tükrözik a családokon belüli viszonyokat, azok összetettségét. Ezenkívül Martha romantikus kapcsolatainak, különösen Patrickkal való házasságának ábrázolása betekintést nyújt a partnerség kihívásaiba, amikor az egyik fél mentális problémákkal küzd. Az évek során megromlott házasságát Martha nem tudja rendbe hozni. Újra és újra ellöki magától Patricket, aki végül beletörődik felesége döntésébe és elköltözik.

Martha miközben szembenéz mentális kihívásaival és feltárja fájdalmának gyökereit, az olvasók tanúi lehetnek emberi növekedésének is. A szenvedései által felemésztett nőből a megértést és elfogadást kereső nővé válása megmutatja az önfelfedezés erejét és a gyógyulás lehetőségét.

Felhívás empátiára és beszélgetésre

Egy olyan világban, ahol a mentális egészségről szóló viták gyakran háttérbe szorulnak, a Bánat és öröm előtérbe kívánja helyezni a témát, egyfajta párbeszédet kezdeményezve. Azáltal, hogy az olvasók intim betekintést kapnak a mentális problémákkal küzdő karakter belső világába, Mason történetével empátiára és megértésre akar minket ösztönözni.

A történet olyan, mint egy macska-egér játék, amiben időről-időre úgy érezzük, hogy Martha viselkedése elviselhetetlen, ám ekkor a szerző többször visszaugrik az időben, amitől rögtön más megvilágításba kerül Martha reakciója.

A regény olyan környezetet teremt, ahol az egyének válaszolhatnak a mentális egészséggel kapcsolatos saját felfogásukra, és megkérdőjelezhetik a továbbra is fennálló sztereotípiákat és stigmákat.

Összefoglalva, Meg Mason Bánat és öröm c. műve egy mesterien kidolgozott regény, amely rávilágít a mentális egészség, a kapcsolatok és az emberi tapasztalatok összetettségére. Hiteles karaktereivel és őszinte történetmesélésével a könyv beszélgetésre ösztönöz olyan témákról, amelyek gyakran tabunak számítanak. Azáltal, hogy bepillantást enged Martha világába, Mason arra hívja az olvasókat, hogy nézzenek szembe saját érzelmeikkel és előítéleteikkel, elősegítve a mentális egészségügyi problémákkal foglalkozók küzdelmének jobb megértését. A Bánat és öröm az irodalom erejének bizonyítéka, amely empátiát vált ki, vitákat indít el, és mindannyiunkat emlékeztet a közös emberségre, amely összeköt bennünket.

A könyv elérhető az alábbi linken: 21.szazadkiado.hu

Kiemelt kép: dymocks.com.au