Skandináv sztárszerzőkkel, izgalmas művészeti programokkal, a francia könyvillusztráció legnagyobbjaival, Vecsei H. Miklóssal és a TÁP Színház előadásával várja a látogatókat a 2023-as nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál.

Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Bridget Collins és Mathias Énard is vendége az ötödik PesText nemzetközi irodalmi fesztiválnak. Az esemény nyitónapján, szeptember 20-án a francia illusztráció világhírű alakjával, Rébecca Dautremerrel volt izgalmas beszélgetés, továbbá megnyílt a kapcsolódó francia könyvillusztrációs kiállítás, mely október 15-ig látogatható. A szeptember 20-30. közötti budapesti eseményen a már ismert szerzők mellett a látogatók olyan feltörekvő, ígéretes alkotókkal ismerkedhetnek meg, mint Nicholas Binge vagy Stacey Halls. A zenei és színházi programokról Vecsei H. Miklós és a TÁP Színház gondoskodnak. A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál a MISZJE és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében valósul meg.

„Amikor öt évvel ezelőtt először rendeztük meg a PesTextet, éreztük, hogy ez valami nagyon más lesz. Olyan nemzetközi fesztivált álmodtunk meg, amely a világirodalmat helyezi a fókuszba, ugyanakkor külföldön is jó hírét kelti a magyar kultúrának. Azóta minden évben kiváló szerzőket hívtunk el hazánkba, akik izgalmasabbnál izgalmasabb párbeszédeket folytattak a magyar olvasókkal. Idén sem lesz ez másként. Mindazon nehézségek ellenére, amelyek mostanság jellemzik világunkat, mi továbbra is itt vagyunk, hiszünk abban, hogy az irodalom összeköt bennünket. A művészet, a kultúra képes hatni a nyitott emberekre” – fogalmazott Kollár Árpád, a PesText alapítója, a MISZJE igazgatója.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Szeptember 20-30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket. A fesztivál programjai itt találhatók:

https://www.facebook.com/pestext.festival/events

https://pestextfestival.hu/programok/

A PesTexten fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; A könyvkötő című művével világhírűvé vált Bridget Collins; valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Az esemény vendége volt Rébecca Dautremer, a francia könyvillusztráció legismertebb alakja is. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a két fiatal tehetség, a történelmi regényt megújító Stacey Halls és a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge. Őket olyan ismert hazai irodalmárok kérdezik, mint Berg Judit, Keresztes Balázs, Tótfalusi Ágnes, Smid Róbert és Vajna Ádám.

A PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre. A Minden színben című kiállítás a francia könyvillusztráció legizgalmasabb alkotóit mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szokás szerint lesznek performatív programok is. A rendhagyó és provokatív megoldásairól ismert TÁP Színház Janne Teller Ha háború lenne nálunk című írása alapján készített előadást Vajdai Vilmos rendezésében. Vecsei H. Miklós és előadótársai irodalmi koncertszínházat hoznak a Három Hollóba, ahol Pilinszky János és Csoóri Sándor életművéből válogatnak a színház, zene, irodalom és performansz határterületein mozogva. Pátkai Rozina különleges Petőfi-estjére pedig neves képregényművészek és illusztrátorok fognak élőben rajzolni.

A PesText 2023-ban is folytatja sikeres együttműködését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók szeptember 30-án a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött. Eseményeinket megtaláljátok a Facebookon és weboldalunkon:

https://pestextfestival.hu/programok/

https://www.facebook.com/pestext.festival/