Szabados Ágnes karrierjét évek óta érdeklődéssel követi az irodalmi világ. Az RTL műsorvezetőjeként ismert celeb mára igen tekintélyes olvasótábort épített ki, rendelkezik saját kiadóval és három könyvesbolttal. A Nincs Időm Olvasni Kihívásnak (NIOK), mellyel olvasásnépszerűsítő tevékenysége elkezdődött, már több mint 72 ezer tagja van.

Facebooktól a könyvesboltig

Az immár nagyon jól ismert NIOK egy Facebook-csoporttal kezdődött 2017-ben. Ekkor még nem volt közös könyv, Ági adott ki minden hónapban egy közös témát, ami alapján a könyvmolyok együtt olvashattak – egy évben 12 könyvet. Ennek célja egyértelműen az volt, hogy összehozza az embereket az olvasás szeretetén keresztül, illetve népszerűsítse azt.

Később felbukkantak a közös könyvek, melyek a tematika mellett egy olyan olvasmányt jelentenek, amit Ági választ ki, a hónap végén a Facebook-csoportban pedig élő adásban megbeszél az olvasóival – ezek lettek a NIOK kibeszélők. Természetesen a videók innen átkerülnek Youtube-ra, ahol az érdeklődők utólag is visszanézhetik őket.

Ezen a ponton Szabados Ági és a NIOK karrierje rakétaként tört előre. Megjelent a Libertine könyvkiadó terve, amely 2020-ban kinőtte magát az első könyvesbolttá Budapesten. 2022-ben követte a szegedi, majd rá egy évre a debreceni bolt is. Így a Libertine csaknem országos hálózattá vált. Ezekben a boltokban (a NIOK közös könyvek mellett) megtalálhatóak az Ági által kedvelt és kiválasztott művek, illetve természetesen a kiadó sajátjai is.

Szabados f21
Forrás: libertinekonyvesbolt.hu

Eközben Ági különböző műsorokban lép fel, előadásokat tart országszerte, reklámozva a NIOK-ot és a kiadót. Később megjelent Szabados Ági könyves podcastje, illetve a Mutasd a könyvespolcod! című Youtube-műsor, melynek keretein belül ismert emberekhez látogat el, beszélget velük az olvasásról, a könyvekről és azok szeretetéről. Folyamatosan újabb és újabb interjúk készülnek vele, egyre több helyen jön velünk szembe, a magyar irodalmi életben pedig lassan kikerülhetetlenné válik.

 

Változások

Ha valaki esetleg 2017 óta követi az eseményeket, annak feltűnhet, mennyire megváltozott a NIOK arca. Az évek alatt úgy néz ki, az olvasásnépszerűsítés helyett a pénz és a szereplés lett az elsődleges cél.

Ági egyre gyakrabban választ olyan közös könyvet, amely csak a Libertine kiadó gondozásában jön ki. Ilyen például Linn Stromsborgtól a Soha soha soha, vagy Sara Nisha Adamstől A lélekkert. Ennek köszönhetően egyes városokban elérhetetlenné válik a közös olvasmány, hiszen csak a Libertine boltokban kapható. Ezzel önmagában talán még nem is lenne probléma – üzleti megfontolásból egyértelműen a helyes lépés –, ha a műsorvezető nem azt hirdetné nagy lelkesedéssel, hogy „nem csak a saját könyveimet tolom.” (nyilatkozta egy a Telexnek adott interjúban)

A szegedi könyvesbolt idén szeptemberben ünnepelte első születésnapját, ennek alkalmából pedig Ági is ellátogatott a városba. A résztvevőknek, illetve a lelkes rajongóknak valószínűleg csalódás volt az ünnepség: a blogger végig a telefonján, illetve a laptopján pötyögött, intézkedett, alig foglalkozott a vásárlókkal – annak ellenére, hogy úgy reklámozta az eseményt, egész nap ott lesz, lehet vele fotózkodni, beszélgetni.

A kellemetlen könyvfesztivál

Az idei könyvfesztiválon, amely szeptember 28. és október 1. között zajlott le, természetesen megjelent a Libertine is. A fesztivál megnyitójaként évek óta hagyomány a díszvendég – idén John Scalzi – tiszteletére egy laudációt, azaz dicsérő beszédet tartani. Idén ez a megtiszteltetés Szabados Ágnest és Nagy Ervint érte.

A feladat annyi lett volna, hogy egy-egy beszédben dicsérjék a szerzőt, illetve elmondják, miért érdemes olvasni a műveit. Szabados Ági beszéde azonban egy az egyben önlaudáció volt. Saját olvasmányélményeit és életét ecsetelte, beszélt a NIOK közösségéről, az olvasásnépszerűsítés fontosságáról, végül pedig felolvasott egy oda egyáltalán nem illő rajongói levelet. Scalzit csak annak kapcsán említette meg, hogy a Vének háborúja volt a NIOK szeptemberi közös könyve. Beszédének eleje pedig egyértelműen a Szívek szállodája című sorozat egyik karakterének végzős beszédével egyezett meg. Szerencsére nem sértődött meg az író, illetve Ági is szabadkozott egy gyors bocsánatkérésben, de addigra már a baklövést lehozta a 24.hu, a HVG, a Nap Híre, a Magyar Nemzet és számos másik orgánum.

Szabados f21
Szabados Ági John Scalzi laudációján (forrás: vadhajtasok.hu)

A könyvfesztivál kapcsán az is sokként érhette az érdeklődőket, hogy a Libertine volt az egyetlen stand, ahol nem adtak semmiféle kedvezményt a vásárlóknak. Az esemény ideje alatt minden kitelepült kiadó 25-20, vagy legalább 10%-os kedvezménnyel várta az olvasókat, ahogy az minden évben lenni szokott. A Libertine azonban mindent teljes áron adott – ami csupán a könyvfesztivál lényegét vette el. Ráadásul megismétlődött a szegedi malőr: míg a dolgozók kitartóan talpaltak egész nap, addig Ágit alig lehetett megtalálni a saját standja közelében.

Az önimádás melegágya

Összegezve, Szabados Ági úton-útfélen hangoztatja, milyen fontos számára a közösség. Azonban kezd egyre világosabbá válni, hogy a műsorvezető nagyon szeret magáról beszélni. Nemcsak a Scalzi-eset példa erre – interjúiban is előszeretettel tereli a témát saját magára, még akkor is, ha a kérdés az olvasásról szólt. Mindenféle szereplést elvállal, tekintet nélkül arra, mennyi köze van az ő területéhez.

Számomra az is aggodalomra ad okot, mekkora fontosságot tulajdonít Ági a külsőségeknek. Előszeretettel állítja, hogy a nőknek szépnek kell lenniük, mert csak úgy tudnak érvényesülni, a humor inkább a férfiakhoz tartozik, a kövér nők pedig eleve hátrányból indulnak. Mindez pedig nem igazán kapcsolódik ahhoz, ami állítólag az ő életében a legjelentősebb – az olvasásnépszerűsítéshez.

Szabados Ági a NIOK-kal egyértelműen hasznos, fontos, nagyszerű célt tűzött ki maga elé. Csupán olybá tűnik, hogy ez a cél az évek folyamán valahogy elhalványult, Ági hozzáállása pedig hat év alatt gyökeresen megváltozott.

Kiemelt kép: bcoolmagazin.hu