Június második hétvégéjén ismét az irodalomé volt a főszerep a Városmajorban. A Bookline támogatásával megvalósult Margó Irodalmi Fesztivál ezúttal is több ezer látogatót vonzott, hogy élőben találkozzanak az idei könyves újdonságok szerzőivel, műveivel. A rendezvény négy nap alatt több mint negyven programot vonultatott fel: könyvbemutatókat, dedikálásokat, Nemes Nagy Ágnes-sétát, filmvetítést és zenés produkciókat, valamint egy egész napos könyvcsere pikniket.

f21

A nyári Margón mutatta be új kötetét többek között Szabó T. Anna, Nádas Péter, Zoltán Gábor, Maksai Kinga, Háy János, Tóth Krisztina, Romsics Ignác, Szentesi Éva, Tolnai Ottó és Péterfy Bori. Egy irodalmi stand-up keretében Ráskó Eszter, Tóth Edu, Litkai Gergely, Németh Gábor, Simon Márton és Erdős Virág fantáziált a nem is olyan távoli jövőről. Ki zenével, ki lírában, de bemutatkoztak a kortárs költészet ifjú titánjai, és még egyszer utoljára összeállt a Máté Gábor legendás osztályából született társulat, az AlkalMáté Trupp, hogy bemutassák Gyárfás Dorka és Somos Ákos velük készült interjúkötetét. Szombat este a Csaknekedkislány zenekar koncertjére dübörgött az egész nézőtér és a színpad, vasárnap pedig Bereményi Géza és Járai Márk kettőse, valamint Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című portréfilmjének fővárosi premierje zárta a fesztivált.

Margó
Simon Márton a Margón.

A fesztiválon került sor a tavaly indított Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjprogram idei díjátadójára is. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló programra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 48 pályázó közül Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte az Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot.

Margófeszt Zalában

Augusztusban zalai Szentgyörgyváron folytatódik a idei Margó fesztiválok sora. Az elsőként tavaly megrendezett Margófeszt ezúttal is garantált zalai élményekkel, sok-sok irodalommal és még több zenével, kiállításokkal és workshopokkal vár mindenkit az alig 300 fős településre. Az augusztus 11-13. között jelentkező fesztivál fellépői között ott lesz az Analóg Balaton, Szabó Balázs Bandája és a Rájátszás csapata, hol kisebb, hol pedig teljes felállásban. Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Óriás), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja 2011-ben a Margón alakult és idén pedig ezzel a fesztiválos koncerttel búcsúznak a közönségtől. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló eseményére korlátozott számban kaphatóak a bérletek és napijegyek.

Margó
Hangulatkép a Zalai Margóról.

Margó-díj 2022: június végéig tart a nevezés!

2022-ben nyolcadik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsítő elismerés legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal nemcsak 500 ezer forintot, hanem kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A magas szakmai presztízzsel bíró elismerés kiemelt támogatója, a Bookline, 10.000.000 Ft értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez, a Könyves Magazinon pedig egy éves tárcasorozatot indíthat a díjazott. A díjra minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2021. július 1. és 2022. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba. Az elismerést 2021-ben Halász Rita Mély levegő, 2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb, 2019-ben Fehér Boldizsár Vak majom, 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyerte meg. A Margó-díjat az őszi Margó fesztiválon adják át. A nevezésről a www.margofeszt.hu-n található több információ.