#áthatás – Egy gondolat egy globális problémáról

0
#áthatás – Egy gondolat egy globális problémáról

Nemár, megint egy szelektív hulladékgyűjtős előadás?” – gondoltuk sokan általános- és középiskolában.

1998-ban születtem, így pont sikerült kisiskolásként belecsöppennem a folyamatba, ahogy hazánkban is egyre szélesebb körökben honosították meg a szelektív hulladékgyűjtést. Létrejöttek kisvárosunkban is azok a bizonyos színes kukás “szigetek” melyekhez nem egyszer kellett ellátogatnunk az osztállyal, hogy meghallgassuk, hogy ez mennyire jó és hasznos dolog – mi pedig a látogatások számának növekedésével vesztettük el amúgy is minimális érdeklődésünket a téma iránt.

Az előadásokon éreztük, hogy amiről itt hallunk, valamiért talán fontos lehet, de magunknak sem tudtuk megfogalmazni, hogy miért, nemhogy az ilyen látogatások végén esedékes röpdolgozatokban, melynek csak az lett az eredménye, hogy mindenki teljes egészében megutálta ezeket a skilleket, aktív tanulási folyamatot teljesen nélkülöző, unalmas okításokat. Egy évtized elteltével egyértelművé vált, hogy korunk egyik legsúlyosabb kihívása a globális felmelegedés.

Nem tudom, hogy ma is tartanak-e még hasonló foglalkozásokat, mindenképp szükség lenne rá, DE! Ezeket a felvilágosító előadásokat semmiképp nem a régi porosz oktatási módszerekkel kell véghez vinni, hiszen merőben új kihívásról beszélünk, melynek megoldásához új módszerek szükségesek az olyan új generációk edukálásához, melyek – a technológiai fejlődés, a globalizáció, és számtalan egyéb, rengeteg munkával feltárható ok miatt – egyre kevésbé hasonlítanak elődeikhez. Legyünk nyitottak, értsük meg, hogy ők hogyan gondolkodnak, mi az, ami érdekli őket, és ennek fényében merjünk kreatívak, játékosak lenni, tegyük érdekessé és vonzóvá a tudást.

Horváth Máté

Nincs megjeleníthető cikk