Az Oscar-gála kezd visszatérni a rendes kerékvágásba: a pandémia két éve alatti szabályváltozások után az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) bejelentette, hogy az Oscar-díjra pályázóknak ismét be kell mutatniuk filmjeiket a mozikban.

f21

A pályázó filmeket steramingszolgáltató is bemutathatja, de moziban legalább hét egymást követő napon át vetíteni kell a produkciót valamelyik hat amerikai nagyvárosi körzetben: Los Angelesben, New Yorkban, Chicagóban, Miamiban, Atlantában vagy a San Francisco-öböl környékén.

A 2023-as 95. Oscar-díjátadóra vonatkozó szabályokat és változásokat a filmakadémia igazgatótanácsa legutóbbi ülésén hagyta jóvá, ahol úgy döntöttek, hogy a pályázási időszak visszatér a szokásos Oscar-menetrendhez. E szerint a 2022. január 1. és december 31. között moziban bemutatott filmeket lehet nevezni a díjra. A legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába 2022. október 3-ig lehet nevezni alkotásokat. Az általános nevezési kategóriák határideje pedig november 15-én jár le.

A testület azt is kimondta, hogy az egyes filmek legfeljebb három dallal pályázhatnak a legjobb eredeti dal díjára. És új nevet kaptak a dokumentumfilmes kategóriák: ezentúl dokumentum-játékfilmnek (Documentary Feature Film) és dokumentum-rövidfilmnek (Documentary Short Film) nevezik őket. A filmakadémia a produkciók Oscar-kampányával kapcsolatos irányelveket is frissítette a tisztesség és átláthatóság fokozása érdekében. Egyebek között leszögezték, hogy a filmakadémia tagjainak nem szabad promóciós anyagot vagy bármi más értékes dolgot adni a vetítéseken vagy más módon.

Egy másik szabály kimondja, hogy a jelölések után a szavazás lezárásáig “a vetítések nem tartalmazhatnak fogadásokat, szórakoztatást, ingyenes ételt és italt vagy más vendéglátást”. Azt is korlátozták, hogy a tagok hetente hány e-mailt kaphatnak egy adott filmről, és megszabták, hogy a zenei tagozat tagjai nem léphetnek közvetlenül kapcsolatba a zenei tagozat más tagjaival, hogy népszerűsítsék egy dal vagy filmzene jelölését. A zenei ágazat tagjai nem vehetnek részt olyan vetítéseken vagy rendezvényeken, amelyeken a díjra pályázó zenét élőben adják elő.

A filmakadémia emlékeztetett arra, hogy tagjai kizárólag a filmek és teljesítmények művészi és technikai érdemei alapján hozhatnak döntést. A 95. Oscar-díjátadó gálát 2023. március 12-én tartják Los Angelesben.

MTI

Kiemelt kép: MTI/EPA/Etienne Laurent