Május 14-én nagyszabású koncerttel búcsúzott a szünetre vonuló, 2011-ben X-Faktor győztes brit lánybanda, a Little Mix. A londoni O2 Arénában helyet kapó zárókoncert a banda 28 állomásos Confetti Turnéjának utolsó estéje volt, amit élőben közvetítettek a világ számos országában, beleértve a magyar mozikat is, mi pedig ott voltunk a “vászon másik felén”, Londonban.

f21

2020 és 2021 első felének nagyjából összes zenei rendezvényével egyetemben a Little Mix eredetileg 2021 áprilisára tervezett hetedik koncertturnéját is halasztani kényszerültek, nem csak az akkoriban tomboló járvány harmadik hulláma miatt, hanem mert az időközben négyből háromtagúvá váló lánybanda tagjai közül akkor már ketten is kisbabát vártak.

Az eredetileg kvartettként működő Little Mix tagjai, Leigh-Anne Pinnock, Jade Thirwall, Jesy Nelson és Perrie Edwards 2011-ben tűntek fel a brit X-Faktor válogatójában, és sok más népszerű brit bandához hasonlóan őket is mesterségesen „állította össze” az angol szórakoztatóipar nagyágyúja, Simon Cowell.

Az idén 11 éves formáció olyan sikeres lett, hogy az angol X-Faktor történetében először lánybanda győzött, az ezt követő években pedig a Little Mix hat stúdióalbumot adott ki, legutóbb a turné címadó nagylemezét, a Confettit, ami után Jesy Nelson kimerültségre hivatkozva kivált a csapatból. Az immár trióvá vált lánybanda 2021 decemberében jelentette be, hogy 2022 májusától határozatlan időre visszavonulnak, hogy a magánéletükre és a családjaikra fókuszálhassanak.

A 28 állomásos, kicsivel több, mint egy hónap alatt lezavart Confetti Turné április 9-én kezdődött Belfastban, és végigjárta az Egyesült Királyság és Írország olyan nagyvárosait, mint Birmingham, Liverpool, Cardiff és Dublin, rendszerint mindenhol két, vagy akár három estén keresztül játszva, mígnem elérkezett a londoni O2 Arénába, ahol szintén tripláztak.

Előzenekarként egy fiatal előadó, Denis Coleman lép színpadra, illetve a Since September angol-ír indie banda, akik megnyerték a Little Mix saját tehetségkutatóját, a brit tévékben 2020 decemberében adásba került The Search című műsort, aminek során a lányok kifejezetten előzenekart kerestek a turnéjukra.

Fél 9-kor aztán sötétségbe borul a 23 000 fős aréna. A kivetítőkön elindul egy animáció az elmúlt 11 év legismertebb dalainak és klipprészleteinek válogatásából, majd óriási tűzijáték, konfetti eső, és a Shout out to my Ex akkordjainak kíséretében tollakkal díszített színes ruhákban felemelkedik Leigh-Anne és Jade és Perrie, akik az elkövetkezendő két órában világszínvonalú műsort csinálnak.

A turné 21 számból álló dallistáján a Confetti album legnépszerűbb dalai, a Break Up Song, a Happiness és a Gloves Up mellett az arénát szivárványszínekbe borítva, könnyek közti felkonferálással elhangzik a nyíltan LMBTQ személyek és jogok mellett kiálló 2016-os Secret Love Song, aminek előadása miatt 2019-ben kis híján letartóztatták őket az Egyesült Arab Emírségekben. De felcsendülnek olyan klasszikusok is, mint a Wings, a Move és a Salute, ami meglepő módon Lil Nas X INDUSTRY BABY-jével együtt szólal meg.

A műsort rengeteg táncbetét és átöltözés tarkítja, ezzel 15-20 percenként csavarva egyet-egyet a hangulaton, hol kicsit visszafogottabb, lassabb tempóra váltva, hol a maximumnál is magasabb sebességre és hangerőre tekerve.

A nagylemez és a turné címadó dala, a Confetti közben tömegével szállnak a színes papírfecnik az őrjöngő tömeg nyakába, akik ezt követően az utolsó koncerten még kétszer kiabálják vissza a bandát. A Little Mix először a műsorhoz alapból még hozzátartozó Sweet Melody című slágerüket adja elő, ezt követően pedig, utolsó koncert lévén az összes táncosukkal karöltve, egyenpólókba öltözve, könnyek között éneklik el újra a korábban egyszer már elhangzott búcsúnótájukat, a Between Us-t.

A 11 évi kemény munka árán elért sikerek után szünetre vonuló Little Mix utolsó koncertjét a világ számos pontján közvetítették a mozik, de egy jelképes összegű jegy megvásárlását követően otthonról is nézhető volt.

Kiemelt kép: ilovemanchester.com