#áthatás – Ma március 14-e van

0
#áthatás – Ma március 14-e van

A mai napot nem jegyzik különlegesnek a naptárak. A másnap, március veszedelmes idusa örök ködbe burkolja a körülötte lévőket, és az emlékezet csak a vonulást, a szavalást, a börtönrácsok kényszeredett csikorgását és a nyomdagép boldog csattogását őrizte meg. Minden más néma, eltűnik a piros, fehér és zöld forgatagban, ami színes és csalfa.

De előtte is volt nap. Pörkölődött az illatos kávé, a drága ital, amit talán a bornál is jobban becsültek. Pilvax, ezt a szót majdnem mindenki ismeri. Vajon hányan tudják, hogy nem is így hívták a kávéházat? Hogy nem is másnapra tervezték a népgyűlést, de nem lehetett tovább várni, tovább tűrni? Hogy nem voltak többen néhány ezernél? Hogy Petőfi nem szavalt verset a Múzeum lépcsőjén? Hogy valószínűleg minden ugyanúgy alakul a nagy nap nélkül is: vívtunk volna szabadságharcot csak forradalom nélkül, mert azt, ami a hónap elején elindult, már nem lehetett megállítani.

De ha lenyessük a legendák kokárdáját, akkor van esélyünk elképzelni, hogy ott ültek előtte este a kávéházban. Beszélgettek. “Lószaros csizmában ugráltak az asztalon.” Egymás szavába vágtak és nagyon-nagyon nehezen aludhattak el aznap éjszaka, ha egyáltalán.

Engem nem érdekel a másik nap, az ünnep, 15-e. Engem a 14-e érdekel, amikor csak esőszag volt, eső még nem. Most is tavasz van. Gyakran esik. Várom, hogy esőszagot is hozzon a szél.

Kocsis Marcell

Kiemelt kép: atv.hu

Nincs megjeleníthető cikk