Március 8-án egy különleges esten találkozott a kortárs költészet és a hiphop az A38 kiállítóterében. Az Ars-csoport által rendezett eseményen Simon Márton költő, slammer zenei aláfestéssel olvasta fel saját költeményeit, majd a HOLDUDVAR fiúzenekar robbantotta fel a színpadot.

Tavaly jelent meg Simon Márton harmadik kötete, A rókák esküvője címmel. A költő az eseményen többek között ebből olvasott fel verseket, amihez a HOLDUDVAR két tagja gitárral, szintivel és elektronikus alappal biztosított zenei aláfestést. Az est témája a vaporwave, a köré épült szubkultúrával együtt, ami nosztalgikusan idézi fel a ’80-as, ’90-es évek hangulatát. Ennek a korszaknak a zenéjét idéző, különböző effektekkel újragondolt stílus remekül illett a versekhez, segített igazán átélni a hangulatot, és mélyebben elmerülni a szövegekben. A kötet versein kívül régi és új slam poetry szövegek is hallhatók voltak.

Simon Mártont slammerként rég láthatta a közönség színpadon, másfél éve nem írt slamet, de erre az estére hozott néhány újat. Ezek a szövegek annyiban különültek el a felolvasás többi részétől, hogy nem kaptak zenei aláfestést, de az nem is illett volna hozzájuk. Önmagukban is megállták a helyüket, valamint visszahozták a hallgatót a versek és a zene által teremtett, elvont világból, más hangulatot teremtettek.

Forrás: a38.hu

Az est második felében a HOLDUDVAR fiúbandáé volt a színpad, akik eljátszották az ATM mixtape dalait, amit Balatonakarattyán egy hétvége alatt vettek fel. A tizenakárhány (maguk sem tudják pontosan, hogy mennyi) tagú banda koncertje és a számok is pont olyanok voltak, mint amiket egy hétvége alatt hoztak össze. Ez nem jelenti azt, hogy azok nem jók, csak kevésbé összeszedettek. Ha ennyi ember van egyszerre a színpadon, óhatatlanul túl nagy lesz a rendezetlenség, és képes azt a hatást kelteni, hogy egy csapat srác komolytalanul rapeset játszik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne csinálnának nagyon jó hangulatot, sőt. A közönség táncolt, imádta a számokat, a HOLDUDVAR tagjainak lelkesedése mindenkit magával ragadott, így minden negatívum ellenére egy fergeteges buli kerekedett.

A vaporwave stílus itt is megjelent a vetítésnek köszönhetően. A régi felvételek jól passzoltak a számok hangulatához. A banda jó úton halad afelé, hogy a mai közéletet, embereket és gondolkodásmódot remek érzékkel kiparodizáló számaikkal beírják magukat a magyar underground köztudatba. 


Szollár Zsófi galériája