#áthatás – Közép-Európa legnagyobb tava

0
#áthatás – Közép-Európa legnagyobb tava

Kocsis Józsefnek negyven hektár szántója és egy kevés kaszálója volt Fonyódtól északkeletre, Újmajorpuszta körül. A kora reggeli Nap fénye épp elcsípte a kopott Lada Nívát: Jóska csutkára letekerte az ablakot, kikönyökölt és cigarettázott miközben a magas töltésúton lassan gurult az öreg autó.

Ma kicsit később kelt. A búza után, de a kukorica előtt jártak, szusszanásnyi idő az év legfontosabb szakában. Az út mellett szerény nádas bújt meg az árnyékos oldalon, a keletin pedig kukoricatenger, itt-ott a learatott gabona tarlója ékelődött csak közbe. Tiszta augusztusi reggel volt, egészen Tihanyig el lehetett látni. A kis hegy büszkén magasodott a táblák fölé mint egy komor sakkmester, aki megigazítja a gyalogsort.

Jóska lassított, megállt, megvárta, amíg átugrál a kukoricából egy őzsuta; jött és ment, eltűnt a nádasban. Az idő éppen hűvös volt, de már sejteni lehetett a déli nagy meleget. Kevés árnyékot csak a hosszú töltés vetett, más semmi. Józsi lassan tovább gurult. Hallotta, ahogyan a majorban az emberei már sorban hozzák elő a traktorokat a színből, a kutyák valamit ugattak.

A cigarettát elnyomta a hamutartóban. Közelebb érve arra gondolt, hogy délután átvezet egészen Badacsonyig és vesz a feleségének egy jó rizlinget. Az volt a kedvence. 

Kocsis Marcell

Kiemelt kép: librarius.hu

Nincs megjeleníthető cikk