#áthatás – Ian McKellen 80.

0
#áthatás – Ian McKellen 80.

Nehéz egy olyan személyről írni, akit az ember igazán nagyon szeret és tisztel. Ilyenkor igyekszik a legtalálóbb kifejezéseket, a leginkább megfelelő szavakat használni, hogy rajongásának mélységeit hűen tudja tolmácsolni az olvasók felé.

A vállalkozás tehát nem egyszerű. Azonban jelen írás szerzője mégsem teheti meg, hogy nem ír egy sort sem, ha történetesen éppen az előző nap, május 25-én ünnepelte 80. születésnapját az egyik legzseniálisabb angol színész, Sir Ian McKellen.

Pályájából nehéz lenne kiemelni minden fontos szerepet, a legtöbbek számára csak Gandalfként és Magnetóként ismert színész a filmvásznak mellett a színpadokon is hatalmas és maradandó alakításokkal bizonyította, hogy ott van a helye a legnagyobbak között (lásd például a Senkiföldje Spoonereként). Az egyik legjobb Shakespeare-színészként tartják számon, amelyet remekül bizonyít két film: a III. Richárd és a 2008-as Lear király. Ő filmben, sorozatban és darabban mindig pontosan az, akivé válnia kell: mágus vagy király, gonosz vagy jó, bolond vagy hősszerelmes. A lovaggá ütött színész a szemeivel bűvöli el a közönségét (ahogy erről már több videót is láthattunk), neve pedig sűrűn megtalálható a fontosabb társadalmi megmozdulások támogatói között.  

Javaslom, aki csak teheti, keressen egy hozzá illő filmet az életműből, és este társasággal, vagy egyedül nézzen bele. Meg fogja érteni, miért olyan nehéz írni róla, és egyben miért lehetetlen nem írni.

Szabó Tamás

Kiemelt kép: The Talks

Nincs megjeleníthető cikk