#áthatás – Avokádóval az őserdők ellen

0
#áthatás – Avokádóval az őserdők ellen

Az avokádó őshazája Közép-Amerika, egyik legnagyobb exportőrje pedig Mexikó, de már az egész világon termesztik. Hihetetlen népszerűségnek örvend, akárcsak az Újvilág többi áldása, mint a kávé- vagy a kakaóbab. Egészséges, tápláló és só-bors társaságában nagyon jól mutat a reggeli pirítóson a szokásos instasztoriban.

Kína csak a közelmúltban kezdte felfedezni ezt a gyümölcsöt, de az ottani, egyre tehetősebb vásárlók hamarosan a legnagyobb piacát alkotják ennek a milliárdos biznisznek, de esszük mi, magyarok is: fiatalos, trendi és egészséges.

Millió tonnában mérhető mennyiségben reptetik az avokádót, mi pedig levesszük a Spar vagy a Tesco polcairól: általában eszünkbe sem jut, hogy valahol ezeket is termesztik, valahogyan ezeket is szállítják keresztül az óceánon. És bizony, fákat vágnak ki, olyan erdőket, ahol többek között a híres és szintén népszerű királylepkék telelnek. Őserdőket, ahol eddig ismeretlen volt a motorfűrész hangja. Sok fény kell ezeknek a cserjéknek, a magas fák csak elfognák ezt. A 2000-es években közel 700 hektárral növekedett minden esztendőben az illegális avokádófarmok mérete.

Az erdők szépek, de messze vannak, nem látjuk őket soha (ráadásul sokkal pusztítóbb a pálmaolaj vagy a kávétermesztés). Igen, így van, ki a faszt érdekelnek a mexikói ősfenyvesek? Őszintén! Talán senkit sem. A káoszelmélet azonban gondol velük is, velünk is. Pillangóhatás. Egy királylepke többé nem rezgeti meg szárnyát és nem lesz eső a Föld másik felén. Se semmi. Sem eső, sem avokádó, sem reggeli kávé, sem víz a csapból. Csak sivatag, benne pedig csontos avokádómagok.

Kocsis Marcell

Nincs megjeleníthető cikk