#áthatás − György napra

0
#áthatás − György napra

A minap épp a reggeli kávémat kevergettem, amikor eszembe jutott egy kislánykori emlékem: az egyik húsvét alkalmával szentekről szóló könyvet rejtett el a nyuszi a fűben. Csodálva olvastam benne az istenfélő, kegyes emberekről szóló legendákat, de főleg a harcos szentekért voltam odáig. Lenyűgözött Johanna rendíthetetlen küzdelme az őt elítélőkkel szemben, Sebestyén kitartó, keresztény katolikus hite, de leginkább György, a híres sárkányölő-legenda ihletője varázsolt el.

A nevéhez fűződő história szerint a líbiai Selena város határában elterülő tóban élt egy sárkány, aki ha éhes volt, mérgező leheletével megölte a helyieket, majd megette őket. A csapás elkerülése érdekében a város polgárai kezdetben minden nap két bárányt, később egy bárányt és egy − sorshúzással eldöntött − társukat áldozták fel. Egyik nap azonban a király lányára került volna a sor. Sírt a király, nem akarta veszni hagyni szívének legkedvesebb kincsét. Nyolc nap haladékot követően a királylány elsétált a tóhoz, s miközben a sárkányra várt, keservesen zokogott. György arra lovagolva meghallotta ezt, ezért nyomban lepattant lováról. „Miért búslakodsz?” − kérdezte, mire a lány így felelt: „Vigyázz, mert ha itt maradsz, téged is meg fog enni a sárkány!”. Több se kellett Györgynek: megjelent a szörnyeteg, mire ő felpattant lovára, keresztet vetett, majd megsebesítette lándzsájával. Nem csupán a királylányt, hanem az egész várost megmentette.

A legenda több mint tíz évszázaddal korábban keletkezett, amely ha igaz nem is volt, a bátor lovag iránti tisztelet máig megmaradt. Isten éltessen, György!

Kardos Laura

Kiemelt kép: Múlt-kor történelmi magazin

Nincs megjeleníthető cikk