Célba ért a próbababa – Adventi készülődés a Weöres Sándor Színházban

0
Célba ért a próbababa – Adventi készülődés a Weöres Sándor Színházban

Végre, végre, végre – azt hiszem sokan ujjongtak hasonlóképpen vasárnap délután, amikor a szombathelyi Weöres Sándor Színházba érkeztek. Kézműves foglalkozások, divatbemutató, koncert, igazi színházi kincsek, találkozások, beszélgetések – ezt mind megkaptuk az adventi készülődésen, azaz a Diósmákoson.

A Márkus Emília terem már tele van, amire megérkezünk: mindenki izgatottan várja a divatbemutatót. A gyerkőcök bátran szaladgálnak a máskor játéktérnek használt fekete hajópadlón. A nagy tömeg nem csupán az adventnek szól, jelzi az emberek rajongását, szeretetét a színház felé – a színészek ilyenkor köztünk járnak, nem választ el tőlük egy függöny, egy magas színpad. De most is kitesznek magukért: modellekké változnak, csodás alkotásokban vonulnak fel. Bálint Éva egy egész karácsonyfát magára öltött – ez jusson eszünkbe, ha úgy érezzük, a karácsonyi ebédhez nincs mit felvenni (és ugyebár azt a semmit nem tudjuk hol tárolni).

A ruhaköltemények után hamar új köntösbe bújtak, és gitár a nyakba – kezdett is a Mágikus Mintha. Aki hallotta már a társulatot koncertezni, az fel volt készülve, hogy nem tingli-tangli karácsonyi zenékkel lépnek színpadra, hiszen akkor felesleges lenne a torzítópedál. Egy kicsit mi – a közönség – is a zenekar tagjai lehettünk. Közösen énekeltünk, s talán reméltük is, hogy a szavaink ereje majd meghozza gyümölcsét így advent második vasárnapján – az egész Krúdy Klub csak harsogta: Legyen hó! Nekünk jó!

Fotó: Lutor Katalin

A rock-karácsonyi mágikus koncert után a Kávészünet-sorozatban hívta beszélgetésre és adventi koszorú készítésre a színészeket Perlaki Nóra. A téma természetesen a karácsony körül forgott, mi is kíváncsiak voltunk, vajon hogyan telik a színészek ünnepe. Meg is tudtunk sok mindent: például hogy Jámbor Nándi gyermeki örömmel éli át az ünnepet a mai napig és a finom ételekért is odavan. Ezt olyan költőiséggel tudatta velünk, hogy az emlegetett fokhagymás libamájtól jól összefolyt a nyál a szánkban. Szabó Tibke és Bálint Éva szűk családi körben töltik, boldogok, hogy saját hagyományaikat, most már van lehetőségük továbbörökíteni. Jövőre tér vissza a társulathoz Csonka Szilvi, akinek így idén még van lehetősége lelassulni, és Tibkéékhez hasonlóan újraélni a karácsony igazi izgalmait. Munkamegosztás van Alberti Zsófiéknál – meséli, hiszen Endrődy Krisztián nagyon jó szakács, így a főzés az ő feladata, ám a süteményekért és Misu lefoglalásáért ő a felelős, amíg a Jézuska dolgozik. S bár a grincs jelmez Nándin volt, Nagy Cili elmondta: rá jobban illene. Ő már nem igazán jön lázba az ünneptől, de a beszélgetés alatt lelkesen segített kötni a koszorút Zsófinak. Ezeket az est végén kisorsolták.

Fotó: Lutor Katalin

S a legfontosabb kérdés, ami elmaradhatatlan a Kávészünetből: te hogyan iszod? Cili feketén vagy tejjel, barna cukorral. Alberti Zsófi egyenlő mennyiségű kávét és tejet önt a bögréjébe, szintén barna cukorral. Csonka Szilvi a hosszú kávét választja megijesztve egy kis tejjel, cukor nélkül. Bálint Éva és Tibke is a presszó mellett döntenek, Tibke általában duplázza is. Nándit azonban ember legyen a talpán, aki leülteti egy kávézásra: ő dupla presszót iszik feketén, húzóra – meséli, hogy ebből olykor napi hármat is, szigorúan colával öblítve.

A színház kapui még tárva lesznek karácsonyig, jegyeket és bérleteket néhány napig még kedvezményesen válthatnak a jövő évad előadásaira. A feliratos pólókból és vászontáskákból is nagyszerű karácsonyi ajándék lehet, hiszen kultúrát, élményt adni talán a legszebb.


Lutor Katalin galériája


Nincs megjeleníthető cikk