Irodalmi rendezvények a hétre – December 9-től 15-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – December 9-től 15-ig

Halmi Tibor: Utolsó csatlakozás – könyvbemutató – December 10. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Halmi Tibor: Utolsó csatlakozás című könyvének bemutatója

A szerzővel Kemény István és a kötet szerkesztője, Nyerges Gábor Ádám beszélget. Közreműködik: Mészáros Béla (Corvus)

A kötet fülszövege:

Mint egy vidám körmenet, amit a Monarchiában elharapódzott Zarathustra-járvány továbbterjedéséért tartanak, úgy kígyóznak Halmi Tibor versei. Kéz a kézben vonulnak okkultisták, márkik, professzorok, inkvizítorok, magiszterek, irodai gyakornokok és sörösdobozt szorongató fiatalok. Persze a tömeg szentképek helyett Nietzsche portréját emeli a magasba, a mester tömött bajszán pedig hátsó lábait dörzsölgetve egy légy készülődik. És én még azt hittem, hogy már nem lehet érvényes allegóriát írni. Halmi Tibor bebizonyította, hogy megoldható, csak elég muníció kell hozzá. Ezek a versek a komolyság & szabadság olyan kombinációjával közelítenek önmagukhoz és hozzánk, ami több mint üdítő. A legjobb pillanatokban már felszabadító.

(Sirokai Mátyás)

„Toronynak akartam épülni én is” – Kuczka Péter megemlékezés – December 11. 17:30

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Megemlékezés Kuczka Péter halálának 20. évfordulóján

Húsz éve hunyt el Kuczka Péter, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, tudományos-fantasztikus irodalmár és szerkesztő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Rá emlékezve felidézzük költői, szerkesztői munkásságát, a magyar sci-fi irodalomban betöltött szerepét.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Földeák Iván fordító, S. Sárdi Margit irodalomtörténész, Szepes Erika irodalomtörténész

A beszélgetést vezeti: Képes Gábor költő

Rejtelmek, ha zengenek – József Attila est – December 11. 19 óra

Helyszín: E78 Pécs

Rejtelmek, ha zengenekJordán Tamás és Sebő Ferenc József Attila estje

Kísér: Sebő-együttes

Az előadók több mint 15 éve járják az országot József Attila-estjükkel. Ez az előadás – ahogy Jordán Tamás a bevezetőjében elmondja – tulajdonképpen egy beszélgetés a hallgatóság és az előadók között, még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. József Attila gondolatait tolmácsolják prózában és dalban az előadók, olyan hangvétellel, amely szokatlan a pódiumon, itt nem „szavalásról” van szó, a többnyire halk, bensőséges tónus azt érzékelteti a nézővel, hogy személyesen őt szólították meg.

Jordán Tamás, Sebő Ferenc és zenésztársaik József Attila gondolatait tolmácsolják prózában és dalban, a nézőnek katartikus színházi élményben van része.

Apokrif folyóirat 2019/4. számának bemutatója – December 11. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Apokrif folyóirat 2019/4. számának bemutatója az Írók Boltjában.

Az est résztvevői: Szálinger Balázs és Takács Boglárka költők
és Reichert Gábor kritikus, egyetemi tanár. Moderátor: Tamás Péter, az Apokrif folyóirat szerkesztője

Szomjas férfiak sört isznak helyettemLélekmonológok bővérrel – December 12. 19:30

Helyszín: Magvető Café

„Zavar, hogy a szomszédban szexelnek, zavar, hogy ezt nem ők mondják!”
Négy nő mesél, versel, dalol kendőzetlenül arról, hogy milyen a férfiakkal (vagy nélkülük), a szexről (vagy annak hiányáról) meg persze a nőkről is.
Vigyázat! Tabudöntögetési-kísérletek, kíméletlen őszinteség és önmagunkra-ismerés várható, olykor sírvaröhögéssel fűszerezve!

Csak felnőtteknek!

Írták: Szirmai Melinda és az E-Mancik Színházi Manufaktúra
Dalszövegek: Máthé Zsolt és az E-Mancik Színházi Manufaktúra
Zene és zongorakíséret: Nyitrai László
Előadják: Dobra Mária, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda, Tarr Judit
Rendezte: Máthé Zsolt

Zombory Máté: Traumatársadalom – könyvbemutató – December 12. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Milyen politika az emlékezetpolitika? Mióta ilyen? Min vitatkoznak, akik az áldozatok számát mérik össze a történeti igazság nevében? Küzdenek-e az elismerésért az áldozatok? Az elismerésért küzdenek-e? Miért alakul ki az „áldozatok versengése”? Miért újulnak ki az emlékezetpolitikai konfliktusok? Miért nem vezet megbékéléshez az elismerés politikája? Mi köze e kérdéseknek a hidegháború végéhez és az Európai Unió bővítéséhez? Hogyan zajlottak e konfliktusok Magyarországon?

Zombory Máté: Traumatársadalom. Az emlékezetpolitika történeti-szociológiai kritikája című könyvéről Kékesi Zoltán (CEU IAS), Scheibner Tamás (ELTE BTK), és a szerző beszélgetnek.

Fülszöveg: “A politikai képviselet állami intézményrendszerének romjai között felüti a fejét az emlékezetpolitika, amelyben osztályalapú tömegpártok helyett az elismerés politikusai küzdenek egymással. A késő-modern traumatársadalom áldozati csoportokra tagolódik, amelyek között a történelem során elszenvedett sérelmek presztízskülönbségei teremtenek egyenlőtlen viszonyokat. A státuszcsoportok a szenvedés hivalkodó reprezentációja révén versengenek egymással, ami jellemzően az áldozatok számában fejeződik ki. Azáltal, hogy hangot és elismerést követelnek az állítólagosan hallgatásba burkolózó áldozatok számára, az őket nyilvánosan képviselő szereplők politikai cselekvőt, csoportot hoznak létre a képviseltek sokaságából. E kötet a politika e mélyreható, 1970-es évek óta tartó átalakulásával foglalkozik: a nép nevében történő politizálástól az áldozatok nevében folytatott politika felé történő elmozdulást diagnosztizálja. Arra az ellentmondásra keresi a magyarázatot, hogy a sorozatos, a megbékélést célzó elismerési gesztusok ellenére újra és újra kiújulnak az emlékezetpolitikai konfliktusok.”

Sarkköri horror – Próza Nostra Irodalmi Estek – December 12. 18 óra

Helyszín: Pixel Bár és Kávézó – Szeged

Az utolsó ismeretlen folt a térképeken – a sarkköri horror akkor és most.

Mi rejtőzhet a távolban? Mi él meg a fagyban, szélviharban és ott, ahol alig süt a nap?

Sokak fantáziáját megmozgatta az utolsó felfedezetlen terület, többek között E. A. Poe, H. P. Lovecraft, John W. Campbell és Dan Simmons szövegei is elviszik az olvasót a Jégre. Ideális horror környezet, hiszen a bolygó felszínén tökéletesebb izolációt elképzelni sem lehet.

A képzelet szülte tele e tereket, az embernek itt már nyoma sincs. Helyét átvették azok az entitások, amelyek ott lapulnak a gondolkodásunk legszélén. És ugrásra készen várják, hogy bemerészkedjünk.

Résztvevők: Benkő Mariann, Fekete I. Alfonz, Szabó István Zoltán (Steve)
Moderál: Borbíró Aletta

A részvétel ingyenes. Az eseményről hangfelvétel készül.

Borítókép: John Wilson Carmichael: ‘Erebus’ and ‘Terror’ in the Antarctic (National Maritime Museum, Greenwich, London)

Beszélgetések Sheryl Suttonnal – December 12. 19:30

Helyszín: RS9 Színház

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

A színen: egy férfi és egy nő:
A beteg és az ápoló…
A költő és a színésznő…
Pilinszky és Sutton…

Két művész beszélget, a költő és a nála 20 évvel fiatalabb, híres színésznő, a huszadik századi lét és a modern művészet kérdéseiről, költészet, próza, színház, zene, népművészet, avantgarde kísérleteiről, összefüggéseiről, de még ezeknél is fontosabb téma, a világ szegényeinek a „megszomorítottak és a megalázottak” (Dosztojevszkij) helyzetének, életérzésének megfogalmazására irányuló kísérlet.

Az RS9 Színház és a Junion Színház előadása.

Szereplők:

Pilinszky János: Kókai János
Sheryl Sutton: Niabe Doriane

Fény- és látványterv: Csáki Rita
Technika: Csapó Márta Borbála, Csáki Rita
Rendező: Lábán Katalin

Az előadás tervezett hossza: kb. 80 perc

Parti Nagy Lajos az Örkény István Könyvesboltban! – December 14. 18 óra

Helyszín: Örkény István Könyvesbolt

Az esemény leírásából:

Vendégünk Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas és Hazám-díjas költő, író.
Beszélünk a Hazám-díjról, „beleolvasunk” a közelmúltban megjelent Félszép című új könyvébe, és az Azok a hatvanas, hetvenes évek című albumban megjelent néhány fotóról is elmondja a képmelléírásait.

Bővebben az albumról:
Több mint ötven év telt azóta. Vajon mire és miként emlékezünk az 1960-as, 70-es évek világára? Emlékszünk-e, hogyan éltünk, dolgoztunk, építkeztünk, utaztunk, nyaraltunk, vásároltunk, öltözködtünk, szórakoztunk, ünnepeltünk, gyászoltunk, udvaroltunk akkoriban? Tudjuk-e még, hogyan készültünk a lakodalmakra, hogyan védekeztünk az árvíz ellen, milyen kabaréműsorokat, hangjátékokat hallgattunk? Vajon hogyan emlékeznek az idősebbek, a fiatalabbak és mit tudnak ezekről az évekről azok, akik utána születtek?

Ebben az albumban Szalay Zoltán (1935-2017) Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfusnak, a magyar sajtófotó kiemelkedő személyiségének ma már kortörténeti dokumentumnak számító fekete-fehér fotói visszaidézik annak a kornak a hangulatát, a hétköznapi élet jellegzetes pillanatait, karaktereit. A képeket nézve hol sírni, hol pedig nevetni van kedvünk Parti Nagy Lajos, a kortárs magyar irodalom meghatározó alkotójának, a képekhez írt „életérzéseit” olvasva.

A kötet a magyar kultúra két kiválóságának hiánypótló műve, könyvritkaság!

Nincs megjeleníthető cikk