Szubjektív élmények és pillanatok – Téged is vár az O.Z.O.R.A. Fesztivál

0
Szubjektív élmények és pillanatok – Téged is vár az O.Z.O.R.A. Fesztivál

Horváth Franciska újságírónk szubjektív beszámolójával, a korábbi években szerzett élményeivel és tapasztalataival mutatja be nekünk az Ozora Fesztivált, a béke és nyugalom aprócska, de annál hatalmasabb erejű szigetét.

Tizenhat évesen indultam az első Ozora Fesztiválomra. Nyár volt, végeztem a sulival, szerelmes voltam és nagyon boldog. Vonattal mentünk itthonról, borzasztó meleg volt, összetapadtak a combjaim, és a nyakamba folyt az izzadtságom.

Székesfehérvárnál át kellett szállnunk egy nagyon régi bőrüléses vonatra, ami tömve volt a fesztiválra igyekvőkkel, talán életemben először itt hallottam angolul beszélni embereket. A csakrákról folyt a diskurzus, egy nő beszélt. Hosszú, raszta haja a derekáig ért, mellén egy kisfiú, a hátán egy kislány. Emlékszem, úgy csodáltam őt; életem első hippijét, mint valami egzotikumot. Hasonlítani akartam rá, oda nem illőnek éreztem magam unalmas ruháimban és az utazótáskámmal, ő meg gyönyörű volt a nagy, telt keblével, színes kendőkbe burkolózva.

Pusztaszabolcsig kell menni vonattal, ha Ozorára akar jutni az ember ott pedig buszra lehet szállni, bár a helyiek már a vonatról leszállva megkörnyékeznek a kézzel írt tábláikkal: TAXI – OZORA. Próbálgatják a fogalmam sincs honnan szedett nyelvtudásukat, kocsival is el lehet jutni tehát a fesztiválig, igaz több pénzért, mint a shuttle-busszal. Én a tömegközlekedést választottam, telenyomva mindenféle emberrel, dugig voltunk, nyomorogtunk, de komolyan mondom, élveztem. Talán azért, mert itt nem ordibál senki, ha ne adj isten egy hirtelen kanyart bevéve az orrod a hónaljában kötne ki.

Ha végigrobogunk a tömött busszal és átjutunk a milliónyi rendőrségi ellenőrzésen, akkor már majdnem beértünk a fesztiválra. Már csak végig kell állni a sort a Welcome to Paradise feliratú táblán túli cirkuszsátorban – nem akarok unalmas szóismételgető lenni, de Ozorán még a sorban állás is buli, valahogy már itt eltöltötte a szívemet a megmagyarázhatatlan melegség és boldogság, ami az ozorai heteket mindig végigkíséri.

Miután megszereztük a karszalagot egy hosszú kanyargós betonút vezet a valódi fesztiválig, ami elég sok sétát jelent a nagy hőségben, de hát munka utáni édes a pihenés, és a hangulat minden szenvedésünkért kárpótol minket.

Nekem elsőre végigmenni az egész területen akkora boldogságrohamot okozott, hogy még most, öt év távlatában is végigfut a karomon a libabőr, ahogy eszembe jut a napfény, a sok mosolygós ember, a háztetőn borsmentát termesztő teaház, a homokba vájt arcokkal teli utca, a sárkány alakú híd meg a teknős formájú chill stage. Na meg az illatok. Kicsit mintha az orromban is érezném azt a füstölő, kaja, por meg izzadtság keverékét, ami meglepő módon egy nagyon szerethető illattá avanzsálódik az ember orrában.

Ozorán igazából nagyon sokféle és -fajta zene megtalálható, az ambienttől a trance-ig mászkálhatunk a színpadok között, miközben néha gólyalábasok meg akár egy tűzoltóautón táncoló tűzoltó néni  is keresztezi az utunkat, aki a jármű tűzoltócsövével spricceli a hűsölni vágyó goásokat.

A főutcán rengeteg árus csücsül; gyönyörű ékszereket, ruhákat szerezhetünk be tőlük a világ minden tájáról, és szívesen mesélnek is magukról, ha kérdezősködünk vagy beszélgetésbe elegyedünk. A Dragon Nest nevű helyen népzenét meg előadásokat hallgathatunk, az Artibarnban pedig különböző művészeti technikákat lehet kipróbálni a textil újrahasznosítástól a kortárs táncig.

Igazából Ozora egy nagyon pici falu és maga a paradicsom egyszerre. Én a tinédzser éveimben itt találtam talán magamra, de azt hiszem, sok ember mondhatja el ezt magáról a legelső, 1999-es fesztivál óta. Legszívesebben, ha lenne rá lehetőségem kötelezővé tenném azoknak, akik nem találják a helyüket a világban (meg azoknak is, akik már megtalálták). 🙂

Az idei O.Z.O.R.A. Fesztivál július 31-től augusztus 6-ig kerül megrendezésre a Fejér megyei Dádpusztán. További részletekről ide kattintva találhattok a fesztivál weboldalán. De vigyázzatok, el ne szédüljetek túlságosan!

Fesztiválkörkép 2.0

Nincs megjeleníthető cikk