A Gondolat Generátor, a Trafó Kortárs Művészetek Házának színházi nevelési műhelye pályázatot hirdetett Ballet Rambert & Sadler’s Wells –Lloyd Newson (DV8): ENTER ACHILLES című előadása kapcsán.

Az izgalmas alkotóazpályázat az ¿ALFA? címet viseli, központi témája pedig a férfi. Pontosabban azon gondolatok széles spektruma, melyet a kifejezés előhív belőlünk.


“A férfi a biológiai értelemben vett hímnemű felnőtt ember elnevezése, szemben a nőnemű felnőtt emberrel, a nővel” – Wikipédia
Mit csinál együtt egy csapat férfi? Ki dönti el, hogy mi a férfias? Vannak kötelező viselkedésminták? Miért?
Egyáltalán mi tesz valakit férfivá? A teste? A szerepei? A szokásai? A szexusa? A gondolkodásmódja? Vagy nem csak ezek?
Mit kezdjünk a szerepelvárásokkal?
/ erő / összetartás / csordaszellem / humor / öltöny / foci / sör / karrier / izom / boys don’t cry / sárm / apa / férj / polgár / főnök / mester / példakép / agresszió / védelmezés / elfojtás / barátság / felelősség / alfa /


A műhely ezen kérdésekből inspirálódva május 10-e éjfélig várja a beérkező pályaműveket a gondolatgenerator@trafo.hu e-mail címre, a tárgymezőben feltüntetve: ‘ALFA-pályázat’.

A pályázat kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül mindenkit alkotásra hív. Érkezhetnek egyénileg vagy csoportosan készített képek, szabadon választott stílusban (fotó, grafika, poszter, illusztráció stb.). Viszont fontos, hogy az alkotások digitális formában elküldhetők legyenek. A résztvevők pedig egyénenként legfeljebb két pályaművel jelentkezhetnek.

A beérkezett pályázatokat négytagú, különböző szakterületeket képviselő zsűri értékeli majd: Veiszer Alinda – riporter, televíziós szerkesztő-műsorvezető; Turai Katalain Ráhel – szociológus, gender-kutató és -oktató; Dömölky Dániel – fotográfus, vizuális művész és Mélyi József – művészettörténész, kritikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója.

A nyertes alkotások a krízishelyzet lezárulását követően kiállításra kerülnek a Lámpás, a Három Holló, a Kelet Kávézó és Galéria, a Mika Tivadar Mulató, a Rácskert, valamint a Trafó Kávézójának falain. Az élő kiállítás lehetőségéig pedig megjelennek a Trafó, a Gondolat Generátor és az említett szórakozóhelyek online csatornáin. Az eredményhirdetéssel egybekötött online kiállításmegnyitóra május 29-én 18.00-tól kerül sor a Trafó és a Gondolat Generátor honlapjának felületén. A pályázók emellett Trafó-jegyekkel gazdagodhatnak, az első három helyezett pedig értékes nyereményeket „vihet majd haza”.

További információkért látogassatok el a Gondolat Generátor és a Trafó Facebook-oldalára.

Kiemelt kép: Az ALFA pályázat plakátja (Fotó: Hugo Glendinning, grafika: Nagy Gergő)