A koronavírus körüli már-már rutinszerű őrületen túl is tartogattak izgalmakat az elmúlt napok.

Tézis[1]

Történt ugyanis először, hogy az Index beszámolt a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjének megkérdőjelezhető döntéséről, miszerint a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, a Makói József Attila Gimnáziumban és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban is megvágják a jövő tanévre már felvételt nyert diákok létszámát bizonyos tagozatokon.

Így a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai-média tagozatára például a március 12-én kihirdetett eredmények alapján hiába nyert 28 tanuló felvételt, közülük mindössze 17-en lesznek az induló osztály tagjai. Az intézmény egyetlen hatévfolyamos osztálya ráadásul egyáltalán nem indul el; a 23 jelentkező tanuló kénytelen lesz általános iskolában folytatni tanulmányait.

Szinte hajszálpontosan megegyezik ezzel a makói és a csongrádi helyzet. Az ottani intézmények igazgatóitól is elkérték a felvettek listáját és pontszámait, majd pár nappal később, április 24-én egy táblázatot küldtek vissza nekik az engedélyezett létszámmal.

Az Index megkísérelt kapcsolatba lépni Balázs Józseffel, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjével és Tóth Tamással, a Horváth Mihály Gimnázium intézményvezetőjével egyaránt, de nem jártak sikerrel. Az Index egyik gimnáziumi forrása szerint a fenntartó önkényesnek ható döntését az „emelkedhet az oktatás színvonala” megjegyzéssel indokolta.

Szentesen a tervezett öt helyett három-, Makón és Csongrádon három- helyett két osztály indulhat el a 2020-2021-es tanévben. Bonyolító körülmény, hogy Makón egyetlen gimnázium van. Egyes diákokat az utólag módosított döntés alapján sehova sem vesznek fel.

Antitézis[2]

A sajtó és a közvélemény vehemens megmozdulására reagálva a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ visszavonta a döntését. Így a kétségbeesett szülők és diákok, aggódó pedagógusok, az intézmények volt és jelenlegi diákjai fellélegezhettek.

Maradt minden az eredeti terv szerint, mindhárom gimnázium a szokásos módon folytathatja működését. Pontosabban mindkettő. Az Index információi szerint ugyanis a csongrádi gimnáziumra továbbra is érvényes az utólagos létszámcsökkentés.

De Szentesen és Makón legalább elrendeződött a helyzet. Elvileg.

Szintézis[3]

A módosult helyzet módosítását immár a szentesi gimnázium igazgatója, Tóth Tamás is megerősítette a helyi hódpress.hu hírportálnak. A létszámvágás visszavonásra került, az új évfolyamok a tervezett létszámmal indulhatnak.

Azzal az apró kikötéssel, hogy a tanulóknak újra síkra kell szállnia a gyakorlatilag már megszerzett helyükért.

„Egyeztetésünk után engedélyezte a pótfelvételi eljárás elindítását a hódmezővásárhelyi tankerületi központ a szentesi és a csongrádi gimnáziummal kapcsolatosan. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a pótfelvételi eljárás után az eredetileg tervezett létszámmal induljon a következő tanév szeptemberben, amennyiben sikeres pótfelvételi vizsgát tesznek a tanulók.” – jelentette be Farkas Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője Facebook-oldalán.

Leegyszerűsítve tehát: a korábban felvett tanulóknak újrafelvételizniük kell a helyekért, amelyekről korábban eltávolították őket. Kivéve a makói gimnáziumot, melynek sorsáról a képviselő nem nyilatkozott.

Tanulság

Tanulság nincsen. Egyre növekvő káosz van, talán megkapott lehetőségek vannak. Gyermeküket féltő szülők, tanulóikat féltő pedagógusok vannak. És ide-oda rángatott diákok.


[1] A Klik utasítására több diák is bukja a sikeresnek hitt felvételijét

[2] Visszavonta a Klik az utólagos létszámcsökkentést a szentesi gimnáziumban

[3] Színjáték, hogy a Klik visszavonja az utólagos létszámcsökkentést a szentesi gimnáziumban

Kiemelt kép: A szentesi Horváth Mihály Gimnázium/Fotó: google streetview