Fiatalok, irány a színház!

0
Fiatalok, irány a színház!

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban tartott sajtótájékoztatót az új színházi évadról Jordán Tamás igazgató, amely legalább olyan izgalmas lesz, mint az eddigiek (sőt!).

Megszokhattuk már, hogy a szombathelyi teátrum törekszik arra, hogy változatos hangulatú és műfajú darabok legyenek folyamatosan műsoron, illetve minden évadban tartogat számunkra kellemes meglepetéseket; a jövőben sem lesz ez másképpen. Folytatódnak a Thea-tér változatos programjai is, színházon belül és kívül egyaránt. De mik és kik lesznek ezek a kiváló darabok és rendezőik?

DSC_0033
Fotó: Herczeg Ákos

Láthatjuk a bérletes előadások közül Shakespeare Ahogy tetszik című közismert vígjátékát Horgas Ádám rendezésében, majd a ködös Skandináviába hajózhatunk egy Ibsen mű erejéig: Zsótér Sándor a Kísértetek című darabot dirigálja. Az operett kedvelőinek nyújt szórakozást a Mágnás Miska, ezt Mohácsi János állítja színpadra, ő is kedves vendég Szombathelyen (elég csak a Parasztoperára, vagy A falu rosszára gondolni). Ősszel pedig Jordán Tamás felölti az otthonkát, ő lesz ugyanis a címszereplő Roberto Cossa A dédi című komédiájában, ezt Valló Péter fogja rendezni.

A tavaszi félévben visszatér két sikerdarab rendezője is. Alföldi Róbertet valószínűleg mindenki ismeri. Szombathelyen a Makrancos Katával mutatkozott be, most a Volpone nevű Ben Jonson komédiával érkezik hozzánk, azt hiszem, újra időszerűek lesznek az éjfélig tartó előadás utáni viták. Lukáts Andor idén A mi osztályunkat rendezte, ez volt az f21.hu szerkesztőségének egyik kedvenc előadása, most Csehov Ivanovjával merít alá és hoz újra felszínre bennünket. Réthly Attila Moritz Rinke Vineta köztársaságát rendezi, amely a szinopszis szerint egyszerre költői és profán történet egy utópiáról, ő lett egyébként a színház új főrendezője is. Végül, de nem utolsó sorban Moliére klasszikusa, a Tartuffe költözik a színház falai közé, a vígjátékért Béres Attila felel.

DSC_0037
Fotó: Herczeg Ákos

Természetesen bérleten kívüli előadások is lesznek. A Nagy Cili rendezte A Grönholm-módszer dráma elképzelhető, hogy a színházigazgatói irodában fog játszódni, igazán érdekes lesz, ha ez így válik valóra. Továbbra sem kell nélkülöznünk Koltai Róbertet, B. Török Fruzsinával ismét egy különlegességet tartogatnak Végállomás Lev Tolsztoj nyomán címmel.

Jordán Tamás elmondta: elégedett a színház és a társulat teljesítményével, egyre többen vesznek bérletet, a sajtó visszajelzései is jóérzéssel töltik el. Külön kiemelte A dzsungel könyve musicalt, összesítve több, mint tízezren látták Maugli történetét. A Dzsungelen kívül is lesznek visszatérő darabok, aki nem látta még őket, az könnyen pótolhatja: A falu rossza, Makrancos Kata, Vitéz Mihály. Apropó Vitéz Mihály! Bajomi Nagy György 2016-ban a Hamletben nyújtott alakításáért Gábor Miklós-díjat kapott, gratulálunk neki!

DSC_0038
Fotó: Herczeg Ákos

A bérletvásárlás a szokott módon történik, őszi és tavaszi bérletre osztott az év, a Király utcai jegyirodában lehet ezeket megvásárolni.

A társulat háza táján is lesznek változások. Nélkülöznünk kell Sodró Elizát, ő a Radnóti Miklós Színházban folytatja pályafutását, távozik továbbá Görög László is. Egy új színésznővel erősödik a színház, Gonda Katát már nyáron, a Karneválszínházban láthatjuk (Eduardo De Filippo: Nem fizetek!).

A Thea-tér programjai a szokott módon folytatódnak, illetve Szabó Tibor és Kelemen Zoltán önálló estjeikkel továbbra is feltűnnek.

DSC_0023
Fotó: Herczeg Ákos

Örömteli a hír, Jordán Tamás bejelentette, hogy továbbra is pályázik a színházigazgatói posztra, reméljük, sokáig élvezhetjük munkája gyümölcsét. A sajtótájékoztató seregszemléje után ő kérdezte az újságírókat: min változtatnának a színház életével kapcsolatban? A félpercnyi csend elég beszédes válasz volt: gyakorlatilag semmin, csak így tovább!

Úgy gondolom, hogy nem nagy bűn ez az elfogultság a Weöres Sándor Színházzal szemben. Mi továbbra is tájékoztatunk benneteket a színdarabokról, a színháznak pedig sikeres évadokat kívánunk!

(Bár egyes eretnek vélemények szerint lehetne minden előadás előtt pezsgő, nem muszáj mindig a premierekre tartogatni. A szerk.)

Nincs megjeleníthető cikk