Nem véletlen az időpont, hisz a 420 egyes marihuána fogyasztók körében kultikus jelenéssel bíró szám. Két legendát is kötnek hozzá, egyesek szerint a 420 egy amerikai rendőrségi kód, amelyet a marihuánahasználat leleplezésének bejelentésekor alkalmaztak, mások szerint a legideálisabb időpont a 16 óra 20 perc a napi első slukk elfogyasztásához! A marihuánát körülvevő változó megítélés okán Dr. Sipos Zsófiát, a pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosát kerestük fel. Mégis mi az igazság a marihuánát övező kérdésekben?

Egy 2007-es amerikai felmérés szerint a marihuána a leginkább elterjedt illegális drog a világon. Nagyon komoly múltra tekint vissza ez a növény, hiszen már az ókori egyiptomiak és a szkíták is használták. Európában is nagyon hamar felismerték az orvosi lehetőségeit: Kr.u. 100-ban római medicinaként írják le a cannabist, míg 70 évvel később a növény magjának pszichés hatásait is kiemelik.

Kezdésként úgy gondoltuk, jobb, ha a legalapvetőbb kérdést tisztázzuk. Mi is pontosan az a marihuána?
„Indiai vadkender leveleinek és virágainak őrleménye. Két anyagot tartalmaz, a marihuánát és a hasist. A marihuánánál is elég kevés fogyasztással elérhető a kívánt hatás. Tény, hogy aki ezt az alacsony szintet tartani tudja, az nem vezet függőséghez. Ugyanakkor a marihuánát, úgynevezett kapudrognak nevezzük, mert ezen át vezet az út a kemény, designer drogokhoz.” – válaszolta kérdésünkre Sipos doktornő. Nem tudtunk elmenni szó nélkül a főorvosnő által említett fogalom, a „kapudrog” mellett. Így a következő kérdésünk erre irányult.

Azoknak a drogfüggőknek, akik már nagyon komoly problémákkal küzdenek, hány százaléka volt az, aki kezdésként „füvet” fogyasztott?

A cikk folytatását IDE kattintva olvashatod a zaol.hu-n.