Csodás helyszíneken a rengeteg program – Téged is vár a 18. Savaria Karnevál

0
Csodás helyszíneken a rengeteg program – Téged is vár a 18. Savaria Karnevál

Ha augusztus, akkor Karnevál – immár tizennyolcadik éve mondhatják ezt a szombathelyiek. Az idén nagykorúvá váló történelmi karnevál a 2017-es évben is rengeteg színes programmal, jobbnál jobb koncertekkel, a megszokott helyszíneken várja a látogatókat. Négy napra visszarepülhetünk az időben a római kori Savariába, így ha valakinek még nincsen programja hétvégére, akkor Szombathely remek választásnak ígérkezik.

Természetesen elmaradhatatlan helyszín a Karnevál történetében a Ferences Kert, avagy a Történelmi Témapark, ahol különböző hagyományőrző egyesületek mutatják meg magukat és minden betérő ízelítőt kaphat akár a gladiátorok, a légiósok vagy a magyar íjászok életébe. A gladiátor viadalokat is felidézhetik a látogatók, idén pedig az Artistica Anam Cara is tábort ver a Ferences kertben és a középkori artisták mutatványaival nyűgözik majd le a közönséget. Ezen kívül még zászlóforgatók is érkeznek, 24-én este pedig megjelenik A fehér főnix egy tüzes játék keretein belül.

forrás: http://www.karnevalsavaria.hu (2016)

Via Vinorum, avagy a Borok utcája. A rengeteg különféle szeszes ital – melyek között megtalálhatjuk a Karnevál borát is – mellett a színpadon sem lesz hiány az izgalomból és az előadókból. Első este rögtön az ISIS Big Band csodálatos harmóniái csendülnek fel. A délutáni programok között szerepel 25-én Szombathely Város Fúvószenekara és az általuk megelevenített Folk Mix, amely egy világ körüli zenei útra hív minden arra járót, és a Karak zenekar, akik inkább az alternatív vonalat képviselik. 26-án igazi vásári csetepaté kerekedik majd, a színpadot pedig magáévá teszi majd a Honvédség Légierő zenekara, és a Ruben’s Latino. 27-én érkezik a Háklár Band,  őket pedig követi majd a Koprive és Korponay Zsófi koncertje. A zászlóforgatók már-már kötelességszerűen, mint akik hazajárnak, követelik maguknak minden nap egy időre a figyelmet – természetesen abszolút jogosan!

forrás: http://www.karnevalsavaria.hu (2016)

A Borok utcája híres még továbbá – többi helyszínhez hasonlóan – a fergeteges esti hangulatról. 25-én a CimbaliBand Balkán Project, az Eurovíziót is megjárt Pápai Joci, valamint a Tűzmadarak swing korszakot idéző előadása várja a nézőket. 26-án érkezik a mindig csodás légkört teremtő Mágikus Mintha, a Weöres Sándor Színház tagjaiból alakult zenekar, de színpadra lép Bíró Eszter & Herczku Ági is, az esti programokat pedig a Csodaszarvas legendájának különleges életre keltése zárja. A Karnevál zárónapján, 27-én a hangulatot megalapozza a Ripoff Raskolnikov, beugrik a Ferences Kertből az Artistica Anam Cara, a Borok utcájának utolsó koncertjét idén pedig a sokak által szeretett, néhol már pofátlanul király dalokkal büszkélkedő Irie Maffia szolgáltatja.

A Sörtér – számomra legalábbis – mindig egy kis alternatív hangulatot, egy kis utcazenét, néhol rockot idézett. Egy picit mindenből. Nem, nem azért mert nem tudom megkülönböztetni a zenei stílusokat – hanem mert a Sörtét az, ahol a legkülönfélébb előadók fordulnak meg, ahol elrejtett gyémántokat találhat az ember. Mindenképp érdemes betérni, de egy kicsit pontosabban: kik is várhatóak?

  • 25-én a B&B country, és az ír kocsmazenét játszó Foggy Dew, akik között egy légvételnyi szünetet hagy az az igazi vásári csetepaté. Este pedig a Meztelen Diplomaták és a Sipőcz Rock Band szórakoztatja a közönséget.
  • 26-án Rock Peaks, majd egy újabb vásári csetepaté – hogy itt minden nap történik valami – és az ide is benéző Artistica Anam Cara után érkezik Baranyai Ákos és Tanítványai, este pedig a ZUP, akik kicsit az indie műfaj szerelmeseinek kedveznek, utánuk a Tom Kondor Band csap a húrok közé.
  • 27-ére, mint zárónapra tartják a nagyágyúkat, ha nem számoljuk a Fórum színpad nyitókoncertjét. Délután a szombathelyi fiatalokból álló Vadvágány, majd az Art Fusion érkezik, este pedig a Belau és végül de nem utolsó sorban Petruska, aki köztudottan lehengerlően jó atmoszférát kreál koncertjein.
forrás: http://www.karnevalsavaria.hu (2016)

A Fórum színpad az a hely, ahol talán még a Sörtérnél is több világ találkozik. Délelőtti programok között szerepelnek velocipéd akrobaták, zászlóforgatók és egy kis vásári komédia is. A nyitó estén, a mindig látványos megnyitó után, magával ragad minket a Honeybeast. 25-én délután többek között a Ska-Péccsel vagy a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzőkkel találkozhatunk. Este az utóbbi időben egyre nagyobb ismertségre szert tevő vas megyei zenekar, a Soulwave, majd a Volnij Don és végül a Mare Temporis kápráztat el minket.

26-án, szombaton Kőszeg Város Fúvószenekara és a Tűzmadarak: Steam On! produkciója is megjelenik, őket nem sokkal követve a Szombathelyi Kötélugrók megmutatják, mit tudnak, majd színpadra lép Szabó Ádám tangoharmonikás. Este Geszti Péter és zenekara veszi birtokba a színpadot, utánuk pedig a sötét és gyönyörű estében az Artistica Anam Cara tüzes produkciója lobbant lángra mindenkit. 27-én sem lesz unatkozás, délután az Energy Dance Team táncolja be a színpadot, majd a Füred Dixieland Band-et követően Snétberger Ferenc és tanítványai gondoskodnak a sötétedésbe hajló hangulatról. Este érkezik az Ed Philips and the Memphis Patrol és a Savaria Szimfonikus Zenekar különleges karneválzáró koncertje.

forrás: http://www.karnevalsavaria.hu (2016)

Ezeken kívül még sok helyszín lesz tele fantasztikus programokkal, példaképp a Zsidó Udvarban fellép majd szombat délután a tehetséges és fiatal Kovács Pál, de a gyermekes családokat várja a Gayer park és a Kalandváros. A Művészetek utcája mindenkinek remek szórakozást biztosít, többek között Thalia kertje a keleties hangulatról gondoskodik majd.

A teljes programfüzet elérhető a Karnevál honlapján, mindenkinek jó szórakozást kívánunk! AVE SAVARIA!

Nincs megjeleníthető cikk