A színház iskolája – Shakespeare konferencia az Örkényben

0
A színház iskolája – Shakespeare konferencia az Örkényben

Az Örkény Színház, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Shakespeare Bizottság egész napos színházi programot szervez január 12-én.

Az Örkény Színház 2017 októberében mutatta be Shakespeare IV. Henrik című darabját, Mácsai Pál rendezésében, Csuja Imre főszereplésével, Nádasdy Ádám új fordításában. E köré az előadás köré építik a programot, ahol egy pódiumbeszélgetés mellett meghallgathatjuk Nádasdy Ádám, Bársony Márton és Matuska Ágnes előadásait is.


Program:

11 órától megtekinthető a IV. Henrik c. előadás, ezt követően pedig beszélgetéssel és tudományos előadásokkal dolgozhatják fel a látottakat.

15.30 – 16.15: Pódiumbeszélgetés Mácsai Pál vezetésével az előadásban résztvevő színészekkel: Csuja Imrével, Nagy Zsolttal és Polgár Csabával.

16.30 – 17.30: Tudományos mini-konferencia a IV. Henrikről Nádasdy Ádám, Bársony Márton és Matuska Ágnes részvételével.


Nádasdy Ádám a nyelvtudomány kandidátusa, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár, a darab fordítója.

Előadásának címe: Tegezze vagy magázza?

Bársony Márton esztéta, kultúrtörténész, tudományos főmunkatárs a Károli Gáspár Egyetem Egyház- és Társadalom Kutatóintézetében. Kutatási témája Mihail Bahtyin karnevál-elmélete és az ún. “karneváli világ” nyomai a reneszánsz “népi” művészetben és a kortárs populáris művészetben.

Előadásának címe: Falstaff, a bolondkirály

Matuska Ágnes a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének docense, az Apertúra folyóirat szerkesztője. Kutatási területe az angol reneszánsz dráma.

Előadásának címe: A játék hasznáról és káráról: közönségbevonó hagyományok a IV. Henrikben.

Kiemelt kép: Örkény Színház hivatalos

Nincs megjeleníthető cikk