Rendhagyó kötelező olvasmány – Jordán Tamás önéletrajzi könyvének bemutatója

0
Rendhagyó kötelező olvasmány – Jordán Tamás önéletrajzi könyvének bemutatója

A könyvbemutatót megelőzve, mondhatnánk felkonferálásképpen Jordán Tamás és Sebő Ferenc közös,  „Szólt az ember…” című József Attila estje kezdi meg január 16-án 18 órakor a rendezvényt a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

forrás: WSSz

Jordán Tamás és Sebő Ferenc már harminc éve járják az országot “Szólt az ember…” című József Attila-estjükkel. Ez az előadás, mint ahogyan Jordán Tamás a bevezetőjében szokta mondani, tulajdonképpen egy beszélgetés a hallgatóság és az előadók között – még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. Olyan ez, mint amikor az írott anyagban csak az egyik szereplő beszél, a másik szövege vagy hallgatása ki van pontozva. Ez azt jelenti, hogy a másik fél is részese a dialógusnak, csak éppen nem mond semmit, néma figyelme további gondolatok kifejtésére készteti a beszélőt. Így történik ez itt is. József Attila gondolatait tolmácsolják prózában és dalban az előadók olyan hangvétellel, amely szokatlan a pódiumon: itt nem “szavalásról” van szó, a többnyire halk, bensőséges tónus azt érzékelteti a nézővel, hogy személyesen őt szólították meg.

Az előadásban közreműködik a Sebő-együttes:
Sebő Ferenc – ének, tekerőlant, gitár
Barvich Iván – tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, brácstambura
Perger László – prímtambura, bolgár tambura, gitár

A József Attila estet követően  a művész urak már “csak” vendégként lépnek fel újonnan a színpadra 19:30-kor, amikor Lévai Balázs (a beszélgetés vezetője) megnyitja a Hátrametszés – Az életem tétre, helyre, befutóra címet viselő önéletrajzi írást.

fotó: Herczeg Ákos

“Jordán Tamással idestova harmincnyolc éve járjuk az országot a Szólt az ember című József Attila-műsorunkkal. Minden előadás megráz, lenyűgöz. A közvetítők egy idő után feloldódnak a feladatban, s a közönség (velük együtt én is) megrendülten veszi észre, hogy már jó ideje nem Jordán Tamást hallgatja, hanem magát József Attilát. Minden előadáson megtörténik ez a csodás átváltozás, amely Jordán Tamás egyik legnagyobb művészi teljesítménye.
Tanúja voltam Tamás keservesen megszenvedett művészi útjának, amíg ezekig a magaslatokig eljutott. Ebben a könyvben beszámol arról a sok gátlásról, amelyet le kellett küzdenie, hogy színésszé váljon. Tamás épp annyira mérnökember, mint amilyen nagy játékmester, s mindamellett jó humorú (ez írásából is kiderül), emberszerető és tudatos előadóművész.
Nagy megtiszteltetésként ért, hogy engem kért fel könyve megírásának segítésére, szerkesztésére. Örömmel vállaltam el, mert történetének ismeretében bátran mondhatom, hogy az sokkal több, mint egy színész életének krónikája. Írása olyan bölcs élettapasztalatok gyűjteménye, amelyből mindannyian sokat meríthetünk, műszakiak, civilek és művészek egyaránt.”

/Sebő Ferenc, a kötet szerkesztője/

forrás: Az esemény leírásából

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad
Jegyár: 2.800 Ft

Nincs megjeleníthető cikk