Sokak szerint divat, sokak szerint pedig egy nagy vicc a veganizmus. Ez az életforma természetesen nem az erőszakos aktivistákról szól, ahogy azt sokan hiszik. Ne aggódj, ha nem tudod pontosan, mi is ez! Kulináris utazás következik.

Minden korszaknak megvannak a jellemző trendjei: színeset vagy feketét hordunk, trapéz- vagy csőnadrágot, csípőn vagy derékon, de hogy egy bizonyos táplálkozási forma váljon divattá, az már igazán csak a mi generációnk szüleménye lehet.

A veganizmus lényege, hogy zárjunk ki mindenféle állati eredetű táplálékot az étrendünkből. Tilos mindenféle tejtermék, tojás fogyasztása, de még a méz is ki van zárva! (Bár ez utóbbi a vegánok körében is erősen vitatott – én személy szerint nem vagyok ellene, de erről majd máskor írok cikket…) Persze nem ilyen egyszerű, hiszen rengeteg, számunkra nem biztos, hogy ismert adalékanyagban megtalálhatóak az állati összetevők: gondoljunk csak a zselatinra vagy a kárminra. Az életforma nem csak a táplálkozásra terjed ki, hisz nem vásárolnak állatokon tesztelt kozmetikai szereket sem, így csak a „cruelty-free” cégeket támogatják.

A vegán táplálkozásnak rengeteg előnye van. Sokkal nyitottabbá tesz a gasztronómia terén, megismersz olyan növényeket, gabonaféléket, amikről azelőtt nem is hallottál. Elkezdesz piacra járni, organikusabb opciókra vadászni és a végén rájössz, hogy nem is kerül több pénzbe, mint mindenevőnek lenni (tekintsünk most el a fancy vegán éttermektől.). Eleinte egyáltalán nem szerettem főzni, mostanra viszont egyre jobban érdekel. Szívesen készítek új fogásokat is. Bármennyire is bonyolultnak és körülményesnek tűnik ez az egész, egy kis odafigyeléssel simán megoldható. Anyukám nem volt túl boldog a hírtől, amikor megtudta, hogy mostantól külön kell az ebédemről gondoskodni (bár én csak vegetáriánus vagyok), de mára olyanokat főz, hogy eszemben sincs a húsra gondolni.

Egészségünkre mért hatásai is jelentősek, az anyagcsere felgyorsul, a mérgek kiválasztása fokozódik, a bőr kitisztul, a haj és a köröm megerősödik. Sokan azt állítják, hogy a veganizmus a fogyás legjobb módszere, hiszen azzal érjük el a kívánt alakot, hogy bőven viszünk be kalóriákat, de ezek mind egészséges kalóriák, amikre a szervezetünknek szüksége van.

És persze, a legjobb az egészben, hogy támogatod a környezeted. Rengeteg vizet megspórolsz (1 adag marhahús előállítása 4,664 liter vízbe kerül, míg egy egész vegán menühöz körülbelül 3,71 literre van szükség). Tisztábbá teszed a levegőt, megelőzöd a feleslegesen felégetett területek terjedését, és persze megmented az állatok életét. Hisz a tyúk vagy a disznó is ugyanolyan érző lény, mint a kutya, csak az emberek hozzáállása különbözik…

Most felmerülhet a húsimádó olvasókban: mit tudnak ezek enni? Megnyugtatlak titeket: a vegánok esznek… Sokat. Nagyon sokat!

És mi van a fehérjével? Egy tanulmányon belül állati és növényi eredetű fehérjéket vizsgáltak. Mint kiderült, az állati eredetűek hozzájárulnak a rák kialakulásához, míg a növényekben megtalálhatóak megelőzik azt. (T. Colin Campbell: Kína tanulmány) Persze fontos a fehérje megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe, de egy kis odafigyeléssel könnyedén megoldható, hiszen rengeteg növényi eredetű protein áll rendelkezésünkre (100 kalóriányi marhahúsban 6,4 g, míg ugyanennyi brokkoliban 11,1 g fehérje található meg). Rengeteg vegán testépítő van, de elég, ha csak a gorillára vagy az elefántra gondolunk

A tévhittel ellentétben nem kell félni a szénhidráttól, hiszen ez adja az energiát a testünknek. Itt persze nem a többszörösen feldolgozott szénhidrátokról beszélek, hanem a növényekben természetes módon fellelhetőekről. Dr. Douglas N. Graham könyvében a nyers vegán étkezésről ír, ezen belül is egy elterjedt „alfajáról”, a 80/10/10 diétáról, amelynek lényege, hogy a napi bevitelünk 80%-a szénhidrát, 10% fehérje és legfeljebb 10% zsír kell, hogy legyen. Szóval csak bátran egyétek meg azt a tál pestós tésztát (természetesen tojásmentesen)!

forrás: Pinterest

A zsírról: a táplálkozással nem viszünk be telített zsírsavakat, hiszen a növényekben csak telítetlen formában találhatóak meg. Ezzel megelőzzük a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, szinten tartjuk a koleszterinszintet. Főleg magvakból, és különböző olajokból nyerhetjük ki ezeket. Nem nehéz? Nem. Rengetegszer megkapom a kérdést, hogy miért csinálom ezt, hogy bírom ki hús nélkül, de nagyon egyszerű. Egy idő után már nem vágysz rá, ennyi.

Remélem, felkeltettem sokak érdeklődését, és nyitottabbá tettem pár olvasó gondolkodását a témával kapcsolatban. Ha úgy érzed, készen állsz az új életmódra, itt van egy kis búcsú útmutató, ami ledönti a sztereotípiákat, és segít tájékozódni a témában.