Mit olvassunk nyáron? – Tíz könyv, ami feldobhatja a forró napokat

0
Mit olvassunk nyáron? – Tíz könyv, ami feldobhatja a forró napokat

Bizonyára legtöbbetek így a vakáció közepéhez közeledvén már teljesen be van táblázva fesztiváli programokkal, nyaralási tervekkel, hiszen mi mást is tennétek júliusban? De vannak azért sokan, akik inkább a nyugodtabb pihenési formákat választják, és élvezik, hogy végre olyan dolgokra is jut idejük, amire a kilenc hónapos tanítási időszakban kevésbé.

Figyelem könyvmolyok! Ha ti is – hozzám hasonlóan – gyakran küzdötök „mit is olvassak” problémával, akkor itt egy lehetséges megoldás. Eljött az ideje, hogy leporoljátok öreg könyvespolcotokat, és újraolvassatok egy-két régi nagy kedvencet, de érdemes lehet persze új áldozatokat is kiszemelni.

Ez a lista tíz olyan könyvet sorol fel, amit egy nyári esős napon vagy éppen hűvös éjszakákon, esetleg a meleg vonatutakon érdemes a kezetekbe vennetek.

1. George R. R. Martin – Trónok harca


„Egy anya semmit sem szeret úgy, mint az elsőszülöttjét, tegyen az bármit is.”


Már csak pár napot kell várnunk, és kijön a Trónok harca 7. évadjának a legelső része. Azonban akik nem csak a filmes élvezeteknek, de az olvasás hóbortjának is hódolnak, azoknak ideje, hogy elkezdjék a könyvsorozatot is. Bár a sorozatkészítők zsenialitása szinte felülmúlhatatlan, de még ők sem voltak képesek minden egyes szálat és minden apró mozzanatot belecsempészni a képkockákba. Akik érdeklődnek a misztikus középkori történetek iránt, azok számára izgalmas pillanatokat okozhat a Trónok harca sorozat.

 

2. Agatha Christie – Tíz kicsi néger


„Bűneid előbb-utóbb ki fognak derülni.”

Nincs nyár igazi agypihentetés nyomozós sztorik nélkül, így a krimikirálynőnek, Agatha Christie-nek mindenképpen előkelő helye van a listán. A 20. századi írónő több remekművel is büszkélkedhet, azonban az olvasói vélemények és saját tapasztalatom szerint is a legizgalmasabb alkotása a Tíz kicsi néger. A könyv titka egyszerű: nemcsak egy izgalmas nyomozástörténet ad az olvasónak, hanem belső lelki folyamatokkal is színesíti a cselekményt. Vajon valóban van egy gyilkos, vagy a sziget misztikus erői járnak közben a különböző halálesetekben? Mint tudjuk, a bűnt mindig bűnhődés követi.

 

3. Emily Bronte – Üvöltő szelek


„Heathcliff iránti szerelmem olyan, mint a sziklakéreg a föld alatt; kevés látható örömet nyújt, de nem lehet mással helyettesíteni.”


Akik egy kis szentimentális romantikára vágynak, azoknak ideális olvasmány lehet Bronte remeke. Az üvöltő szelek egy 19. század eleji, félig realisztikus, félig romantikus történet, ami három generáció bonyolult szerelmi és családi viszonyait dolgozza fel, mindezt az öreg dajka, Nelly elmesélései alapján. Vajon Heathcliff és Cathy szerelme kiteljesedhet? Kiderül, ha elolvassátok!

4. J. K. Rowling – Harry Potter


„Temérdek pénz és hosszú-hosszú élet, a legtöbb ember (…) erre a két dologra vágyik mindenek felett. Csak az a bökkenő, hogy az emberek hajlamosak éppen azt választani, ami a legrosszabb nekik.”


Mint ahogy nincs tél Reszkessetek betörők nélkül, úgy nyár sincs Harry nélkül. Ha már leporolásról beszélünk, azt hiszem a legklasszikusabb varázslótörténet nem maradhat ki a nyári olvasnivalók közül. Rowling többkötetes remeke azonban több, mint a belőle készült filmsorozat. Ha a Harry Potter könyvekről beszélünk egy kérdés mindig felmerül: miért olyan népszerű ez könyv minden korosztályban? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnátok. Ez a mű egy ifjúsági regénynek álcázott komoly és mély alkotás, ami minden korosztálynak mást és mást mond. Ezért lehet az, hogy a könyvsorozat a legifjabbaktól a legöregebb olvasók számára is élvezetes olvasmány. Egyes elméletek úgy tartják, hogy 5-10 évente érdemes újraolvasni, és megfigyelni az értelmezések közötti különbségeket. Tehát ha még nem olvassátok azért, ha pedig már olvastátok azért vegyétek elő Rowling leghíresebb alkotását!

 

5. Garaczi László – Pompásan buszozunk


„Apám aláírásában a kezdőbetű fél oldal, több helyen átszaggatja a papírt, ezzel a fergeteges és grandiózus Gé-vel nem tanácsos viccelődni.”


Humor, gúny, irónia! Ez a hármas jellemzi Garaczi László egyik legnevettetőbb alkotását a Pompásan buszozunkat. A történet azonban több egy kacagtató anekdotafüzérnél, ugyanis Garaczi világnézetében összegződik a kádári világ egy kisgyermek nézőpontjából, de olvashatunk rövid történeteket a rendszerváltás utáni felnőtt férfi visszatekintéséből is. Zseniális! Fiúk, ha tükörképet szeretnétek kapni a kisgyermeki félelmeitekről, kamaszodó gondolataitokról, akkor megéri elolvasni!

6. Suzanne Collins – Az éhezők viadala


„Pusztítani sokkal könnyebb, mint teremteni.”


A modern utópiatörténetek legsikeresebb alkotásai között tartják számon Collins trilógiáját. Ez nem csoda, ugyanis nem csak egy jövőbeli lehetséges társadalmi képet mutat be a történet, de a mai kor felé is éles kritikával fordul. A figyelmesebb olvasók felfedezhetik azokat az apró kis utalásokat, ami a mai modern társadalmat és államszervezetet bírálják. Az ember egy hatalomra éhes teremtmény, aki képes az emberek halálán szinte reality-showként jól szórakozni, és ez Collins látásmódja szerint a jövőben sem fog változni. Azonban nem mindenki szolgálja ki a felsőbb hatalmat, a menekülés mindig adott, kérdés, hogy ki képes élni vele?

 

7. Ottlik Géza – Iskola a határon


„Úgy szeretem felebarátaimat, mint önmagamat. Ugyanazzal a fajta szeretettel. Nem jobban. Tehetetlenül, közönyösen, megmásíthatatlanul.”


A 20. századi Ottlikot sokan egykönyvű írónak tartják, azonban ez az egy műve mondhatni kasszasiker, a posztmodern magyar irodalom előfutára. Az Iskola a határon című alkotás egy olyan nevelődésregény, ami egy 11 éves kisfiú reáliskolai éveit dolgozza fel. A gyerekek a szabad világból a katonai életbe, a gyermekkorból a felnőtt életbe kerülnek, és lassan-lassan rádöbbenek, hogy az élet egészen más, mint aminek hitték. Ottlik műve számos olyan jelentős gondolatot tartalmaz, amin mindenkinek érdemes elgondolkodnia, főleg azoknak a fiataloknak, akik nem találják meg a helyüket a világban.

8. Gayle Forman – Csak egy nap


„Ha csak egy napja van az embernek, büntetlenül mondhat bármit.”


Szerelem? Kaland? Párizs? Hogy hogyan kapcsolódik össze ez a három fogalom? Mennyi minden is történhet egy nap alatt? Forman regényéből ez mind kiderül. És aki kíváncsi, hogy mi történhet egy egész év alatt, annak ajánlott a második rész elolvasása is. Shakespeare rajongók előnyben!

9. Arthur Golden – Egy gésa emlékiratai


„Néha csak az segít minket át a nehéz dolgokon, ha elképzeljük, milyen volna az a világ, amelyben teljesülhetnek az álmaink.”


Igazán elbűvölő történet, amely egy titokzatos világba és egy régi kor letűnt kultúrájába enged betekintést. A történet hősnője egy kis halászfaluban született átlagos szülők kisebbik leánya, akinek különleges tulajdonsága a szürkéskék szeme, ami ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a japán férfiak számára. A könyv nagyobbik része az ő egyes szám első személyű naplóbejegyzései. A könyvben átélhetjük a háború okozta borzalmakat, ami kétségbeesést és vívódást okoz, és más életmódra kényszeríti a gésákat.

10. Závada Péter – Mész


„A jövő ott van valahol a szerelvény
csuklóján túl, puha, sötét kanyar: beláthatatlan.”


És végezetül, hogy ne csak a próza, de a líra rajongóinak is legyen egy kis ajánlásunk. Závada Péter a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb költője, akinek 2015-ben megjelent Mész című verseskötete tarolt a magyar ifjúság körében. A kötet főképpen prózaversekből, illetve szabad versekből épül fel, ami a 21. századi ember életérzését és világát mutatja be.

Nincs megjeleníthető cikk