„…szerintem a képzőművészet szerepe amellett, hogy reflektál bizonyos dolgokra, főként egyfajta tudományos vizsgálódás. Vizsgálódás fogalmak, helyzetek, jelenségek tulajdonságai és kapcsolatai közt. De ez a definíció úgy érzem még sokat fog változni bennem…”

“Hogy helyezkedsz el ezzel? Hogy lesz ebből pénz? Meddig fognak anyádék eltartani? Ez a lusta művészlét nem tarthat ám örökké! Az ilyen művészlelkek általában éhen halnak, veled is így lesz?” A friss-diplomásokat bemutató sorozatunkban később is előkerülő kérdésekkel foglalkozik az 1995-ben, Szombathelyen született és azóta a környéken élő Vincze Márton diplomamunkája, aki az ELTE SEK képi ábrázolás (BA) szakán idén végzett.

Az egyetem előtti és alatti értékválságát dolgozta fel; a művészet piaci helyzetét, az alkotási kényszert és az alkotási folyamatot mindezek összefüggésében. Érdemes ellátogatni a projekt weboldalára, ahol angol nyelven is elérhető a közel egy éves munka részletesebb leírása és eredménye. Ez 163 eredetileg fehér póló, mindegyik a világ egyik létező pénznemében vásárolható meg, a forinttól a mozambiki meticalon át egészen a bitcoinig. Az érték problémája címen megvalósult ötletben számos lehetőség maradt még.

Az egyetem egyébként legerősebb oldala Mártonnál is világosan megjelenik- a képzés mellett foglalkozik saját elképzeléseivel, programjával, hiszen az egyetem inkább irányított önképzési folyamat, mint tantermi oktatás. Fotózás, videózás, konceptuális művészet terén otthonosan mozog, illetve relációesztétikai vonatkozású alkotásokkal szeretne foglalkozni a továbbiakban. Intermediális irányú továbbtanulást tervez, megvalósítani több közösségi interakción alapuló projektet, esetleg valamilyen kulturális szervező tevékenységgel foglalkozni, ezzel és a városfejlesztéssel kapcsolatos gondolatait a közelmúltban megjelent cikkében olvashatjuk.

#body #photography #nude #sendnudes #canon #sensual #mmmmm #art

Vincze Márton (@vinczen1) által megosztott bejegyzés,


Hatással nem csak képzőművészek, hanem kortárs zenészek, költők, a körülötte élők vannak rá. Bár éppen az egyéni munkában látszik hatékonyabban kibontakozni, hazai és nemzetközi alkotótáborok és együttműködések elkötelezett résztvevője. Jelenleg az Újvilág Utca együttes lemezborítóján dolgozik, azt mondja, szívesen vinné tovább ezt az alkalmazott vonalat is, mivel a srácok inspirálják.

A diplomakiállításon (Exithibition, 2017) abban a megtiszteltetésben részesült, Kovács László szintén idén végzett hallgatóval együtt, hogy közös kiállítási lehetőséget ajánlott nekik Surányi Mihály, a Nessim Galéria vezetője a 2018-as ArtBázis Összművészeti Műhely keretein belül.

Arra a kérdésre, hogy ki ő, a következő, Ars Poetica című képpel válaszolt, ami egyébként Marci tresh-világrajzának is elég látványos eleme. A jellegzetes önarcképsorozata és torzó-aktjai, illetve a folyó munkái az Instagram-oldalán  és a Vinczen Projects Facebook-oldalon követhetőek. A Művészetek Völgyén és a Tájidegenen személyesen is találkozhattok vele.

Ars poetica