Menő tiniként olvasni manapság?

0
Menő tiniként olvasni manapság?

Lassan, de biztosan eltelik a nyári szünidő fele. Így július közepére már az érettségizők s a legtöbb egyetemista is végez minden vizsgájával, a fiatalabb generáció tagjai pedig hazatérhetnek a különböző nyári táborokból.

Szűk másfél hónappal az iskolakezdés előtt rengeteg szabadidővel rendelkeznek a fiatalok. Eltöltésére napjainkban már számtalan program és játék kínálkozik, jónéhány online formában. De mi a helyzet az olvasással? Hiú szülői ábránd csupán, hogy egy 14-15 éves gyerek önszántából könyvet vesz a kezébe? Kicsivel több, mint egy éve beszélgettünk Dr. habil Fűzfa Balázzsal az irodalomoktatás nehézségeiről, az örömolvasás hiányáról. Az interjú során a szombathelyi egyetem docense egyértelműen kiállt amellett, hogy a mai gyerekek között is népszerű az olvasás, ha nem is olyan műfajban és formában, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt.

Ezen állítást csak megerősíti az a tény, hogy a nyári szünidő alatt egyre több könyvek iránt érdeklődő diákkal találkozhat az ember, ha a Zala megyei Deák Ferenc Megyei Könyvtárban jár. Itt találkoztunk mi is riportalanyainkkal, Szilasi Lili Katalinnal és anyukájával Szilviával, valamint Németh Sárával. Lili most kezdi a kilencediket, míg Sára nulladikos lesz szeptembertől, azaz mindketten az ősszel vágnak bele a gimnáziumi évekbe. Szintén közös bennük az, hogy nagyon szeretnek olvasni, bár ennek miértjére Lili édesanyjának mondhatni bennfentes válasza volt: “Lili még meg sem született, de már könyvtárba járt, hiszen én terhességem ideje alatt is sokat olvastam. Kezdetben viszont őt nem igazán kötötték le a könyvek, ezért napi penzumokat adtam neki, például úgy, hogy minden nap egy oldalt el kellett olvasnia egy könyvből. Eleinte többször vitáztunk ezért, de pont pár napja – egy új könyv elolvasása után – jött oda hozzám Lili és megköszönte, hogy annyit veszekedtem vele az olvasás miatt.”

Lili 2017-ben már húsz elolvasott műnél tart, Sára pedig élete során kb. hatvannál, bár, ahogy fogalmazott – sosem számoltam, mert szerintem könyveknél nem a mennyiség, hanem a tartalom számít, egyébként legszívesebben fantasy, romantikus műfajú könyveket olvasok.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod tovább a zaol.hu-n.

Nincs megjeleníthető cikk