Ezt olvastuk tavaly – Kortárs összeállítás 2016

0
Ezt olvastuk tavaly – Kortárs összeállítás 2016

Évszám ide, évszám oda, szeretjük az irodalmat és tudjuk mind, hogy az olvasás, olyan mint az alkohol; nemcsak hogy megrészegít, de orvosság és gyógyír. Íme egy kis szubjektív lista 2016-os olvasmányaimból, melyekkel érdemes évszámtól függetlenül foglalkozni.

2016-ban sok nagyszerű ember távozott az élők sorából. Gondoljunk csak a Nobel-díjas Kertész Imrére, aki még márciusban hunyt el, vagy Esterházy Péterre, aki nyáron tért örök nyugalomra.Előtte még befejezte utolsó könyvét, a Hasnyálmirigynaplót, amely a halálát is okozó hasnyálmirigyrákról szól. A napló a beteg mindennapjait meséli el, aki orvosról orvosra jár, míg írni sem tud már. Hogyan éli meg ezt egy író? Esterházy Hasnyálmirigynaplójából minden fájdalom kiderül.

forrás: Librarius

Esterházy Péter posztumusz köteteként jelent meg a Drámák című könyv. Az író 2009 és 2015 között írt drámái kerültek a kötetbe, öt, felkérésre írt darab. A nagyszerű írótól a rajongók szeptember 7-én vehettek búcsút az újranyíló Hadik Kávéház Emlékezés Esterházy Péterre estje keretében. A rendezvényen olyan sok érdeklődő vett részt, hogy nem fértek el a szalonban, ezért az épület elé is kellett kivinni asztalokat, hangosítást. Beszédeket tartottak, felolvastak Esterházy Péter emlékére.

forrás: Litera.hu

Meg kell említenem Krasznahorkai László idei, szintén nagy sikerű regényét. Az író a már megszokott írásmódjával mutatja be a jövőbeli hazát. A Báró Wenckheim hazatér című művének főszereplője Brazíliából érkezik Magyarországra, ahol a kisvárosban nemsokára olajszállító autók tűnnek fel. Megjelenik a műben Dante is, egy szolnoki lakos, aki hasonlít a focistára. „Érzékeny szatíra, vérbő iróniával.” 

Krasznahorkai művéhez hasonló izgalmakat tartalmaz Závada Pál könyve, az Egy piaci nap. Egy tanár felesége szemszögéből mutatja be az elbeszélő a történést, mikor 1946. májusában egy nagykunsági település piacán rátámadtak az asszonyok egy zsidó tojáskereskedőre. A regény nem csak azt a kérdést feszegeti, hogy mi vette rá az embereket a szörnyű tett elkövetésére, de a piaci jelenet miatti szörnyülködés után a tárgyaláson megdöbbentő szálakat, viszonyokat fedezhetünk fel.

forrás: Librarius

Tegyük félre most kicsit a regényeket és vegyük elő Varró Dániel legfrissebb verseskötetét, a Mi lett hova? címűt. Az első kötete óta megkomolyodott, családdal rendelkező költőnek már nem ugyanazt jelenti a líra, mint régen. Több témát is lefed a kötet, így nem csak a családról, futballról, költői szerepéről van benne szó, de az e-mailektől kezdve a tehenekig, mindenről. Ahogyan azt már Varró Danitól megszoktuk, úgy rakosgat egy-egy szót a másikra, mintha egy nyugodt délutánon otthon a gyerekével legózna.

forrás: Smoking Barrels

Érdemes figyelni a már említett Hadik Kávéház eseményeit, ugyanis december 14-én egy másik, hasonlóan nagy érdeklődést kiváltó est került megrendezésre, a Radnóti Miklós & Gyarmati Fanni/ Egy szerelem története. A Jaffa Kiadó által az év végén megjelent Árnyékban éles fény vagy- A Radnóti házaspár fényképei című könyvhöz szorosan kapcsolódik az esemény, amibe soha nem látott fényképek kerültek a pár kisgyermek korától kezdve, a jegyességen át, Radnóti újratemetéséig. A kávéházban vetítéssel egybekötött beszélgetésen vehettünk részt, majd Hámori Gabriella színi előadását tekinthettük meg, amely Gyarmati Fanni Napló alapján készült.

Számomra ezek a könyvek voltak az idei nagy slágerek. Remélem sikerült meggyőznöm másokat is, hiszen olvasni élvezet!

Nincs megjeleníthető cikk