“Kóróval jöttél, nem virággal…” – József Attila-előadás a Genius Savariensis estjén

0
“Kóróval jöttél, nem virággal…” – József Attila-előadás a Genius Savariensis estjén

Dr. Fűzfa Balázs ismét áldozott nagyszerű képességének az irodalom népszerűsítésének oltárán. A világ legnagyobb költőjéről – vagyis egy másik legnagyobbról, hiszen az első Arany János -, József Attiláról tartott egy rendhagyó irodalom órát a Nyugat-Magyarországi Egyetem épületében.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense minden alkalmat megragad, hogy népszerűsítse az irodalmat, s ennél jobb alkalmat találni sem tudott volna, hiszen a földszinti nagy előadó majdnem telt háznak örvendett. A téma József Attila volt, vagyis lett volna, de a Tanár Úr végül egy igazán átfogó képet adott a korról, az igazi nagy klasszikusokról, a világ legnagyobb költőiről. S sikerült alapot adni annak a feltevésnek, miszerint, ha Arany János aranyul írt, akkor József Attilának józsefattilaiul kellett írnia, mert hát valljuk be, nem is írhatott volna máshogy.

Fotó: Lutor Katalin

Az élményközpontú irodalom hű képviselője szerint nem véletlen, hogy József Attila monogramja a világ másik nagy költőjének inverze (Arany János: J.A. – József Attila: A.J.). S ahogy a világirodalom Gogol köpönyegéből, úgy a magyar irodalom Arany János köpönyegéből, s ahogy a túlfűtött teremben a Tanár Úr leemeli zakóját…nos, vajon mi bújik ki az ő köpönyegéből?!

Fotó: Lutor Katalin

Egy elég nagy körívet is megejtettünk a feljebb látható kép irányában, hogy verset írni, így is lehet. Nos, kérem, ennek a címe: A betlehemi istállóból egy kis jószág kinéz. A költeményt Tandori Dezső írta, s a magyarázat: ez itt egy sakkvers. Huszár C3-ra. Asszociációk: egy sakktábla 64 kis négyzetből áll (bölcsészesen természetesen kockákból), Arany János Évnapra című versében ez egy nagyon fontos szám – most én is adok házi feladatot, mindenki számolgassa a betűket a versben -, s az én kedvenc sajátos, egyéni asszociációm: az American Horror Story 5. évadában a 64-es szoba egy sokat sejtető, központi helyszín. Azt hiszem, már ezért megérte. Mármint, hogy két ilyen egymástól távol álló szubjektumot az elmém össze tudjon kapcsolni. Köszönjük Tanár Úr, hazahoztuk az élményt!

Nincs megjeleníthető cikk