Sorrentino a fiatalok számára kevésbé ismert, pedig az olasz rendező megérdemelné a nagyobb figyelmet. Egy kedves barátom ajánlotta figyelmembe még előző munkáját, mely a A nagy szépség (La grande bellezza) nevet viseli. Ebben a cikkben nem erről a filmről fogok beszélni, de ha jellemeznem kéne, csak megismételném a címet: a nagy szépség. Miután pedig láttam, hogy idén azóta új filmmel tért vissza a rendező, azonnal meg kellett néznem, így ha valaki még nem látta Sorrentino 2013-as művét, tegye meg minél hamarabb.

Sorrentino új filmje az Ifjúság címet viseli, melynek főszereplői tehetős nyugdíjasok, akik a nyarat a svájci alpokban, egy luxus szállodában töltik. A szereposztásnál olyan legendás színészeket találhatunk, mint Michael Caine vagy Jane Fonda. Sorrentino nem véletlenül választotta Svájcot a forgatáshoz. Különleges környezetet akart. Egy olyan filmet, ahol a történet és a színészi alakítás mellett nagy a táj is szerves része az alkotásnak. Közel két órára lélegzetelállító látványvilág tárul elénk. Fontos megemlíteni, hogy ebben a filmben mindenkinek a szerepe nagy hangsúlyt kap. A különböző vendégek más-más kultúrából származnak, amit a film mesébe illő snittekkel mutat be. Ugyanakkor nemcsak mi ismerjük meg őket, ők is megismerik egymást Sőt, a kérdés az, ki milyen kommunikációval ismeri meg például a mellette helyet foglaló színészt vagy a legendás focistát, Maradonát.

forrás: internet
forrás: internet

Végérvényben a film nem szól másról, mint az emberi kapcsolatokról: az idős barátokról, kiknek első számú témája a múlt latolgatása…meg persze az egészségük, illetve a fiatalok közötti kapcsolatok. Szereplőink nyomorúságosnak tűnnek, ám groteszk tetteikkel és megjelenéseikkel mintha egyre közelebb kerülnének hozzánk. Közben pedig felmerülnek bennünk a kérdések: honnan jött? mit csinált? és miért tűnik ilyen szerencsétlennek? Ehhez a hangulathoz társul még az a zene és háttérzaj, amivel ténylegesen teljessé válik a mű.

Sorrentino filmje olyan, mint egy impresszionista festmény életre kelése. Csodás színvilág, rejtélyes vagy érzelmes arcok és titkok, melyekre a film végén fény derül, természetesen megfelelő humorral megfűszerezve.