Mennyire érzed magad biztonságban a lakhelyeden? Éjjel egy buli után gyalogolsz, vagy taxizol, még ha csak pár kilométerről is van szó? Voltál már szemtanúja támadásoknak, rablásoknak? Ifjúsági véleménykutatás a biztonságérzetünkről, harmadik célpontunk a “Királynék városa”, Veszprém.

Veszprém, a Királynék városa a Dunántúl szívében helyezkedik el, teljes népessége majdnem eléri a 61 ezer főt. Ismert egyeteméről, kulturális életéről, no meg a kézilabdáról – de vajon milyen egy éjszaka a városban? Az egyetemisták miatt a campus környékén kifejezetten sok szórakozóhely található, a legtöbben mégis azt mondják, hogy az egyik legbiztonságosabb megyeszékhelyről van szó. Megkérdeztünk gimnazistákat és egyetemistákat egyaránt, hogy hogyan érzik magukat esténként a városban.

Alapvetően biztonságban érzed magad fiatal lányként Veszprémben éjszaka?

Petra (19): “Teljesen biztonságban érzem magam.”

Regina (17): “Nem igazán érzem biztonságban magam, a hajléktalanok és a részegek miatt, főleg, ha egyedül vagyok.”

Martina (19): “Igazából, ha barátnőimmel vagyok, vagy többen megyünk valahova esténként, akkor természetesen igen. Ha egyedül lennék, lehet kicsit furcsa lenne, és magam mögé néznék néha… Bár erre még nem került sor.”

Egy buli után inkább taxit hívsz, vagy nyugodtan haza mersz sétálni?

Petra: A távolság és a nálam lévő pénz kérdése inkább, hogy kell-e taxi.”

Regina: “Inkább taxit hívok.”

Martina: “Legtöbbször hazasétálok, hiszen ilyenkor jót tesz a friss levegő, és bulik után általában nagy a nyugalom, alszik a város, ami nekem nagyon tetszik.”

Jenő (18): Egy buli után gyalog mennék haza a szórakozóhelyről, mert elég biztonságosnak érzem a környéket, hogy ezt meg tudjam tenni.”

Ádám (21): “Nyugodtan hazasétálok, mivel minden pénzem elcseszem piára, a taxi meg nem alkoholgőzzel működik…”

Hallottál-e már valami bűnesetről, vagy esetleg volt-e részed benne?

Petra: “Bűneset, egy átlagos verekedést leszámítva nem történt a környezetemben, ugyanakkor mindenki hallott már a Skorpio Pub előtt történt Cozma-gyilkosságról, ami pár éve történt.”

Regina: “Nem hallottam semmi ilyesmiről.”

Martina: “Még nem hallottam semmiféle bűntényről, és szerencsére nem is volt benne részem. Remélem így is marad.”

Jenő: “Bűncselekményben szerencsére még nem volt részem, hiszen estefelé a városban rengeteg rendőrautót és gyalogos rendőrt lehet látni az utakon, utcákon.”

Ádám: “Hallottam egy-két dolgot, de azok inkább gondatlan vezetésből származtak, mintsem pszichopata általi gyilkosságból.”

Kiemelt kép: origo.hu