Irodalmi rendezvények szilveszterig – December 23-tól 31-ig

0
Irodalmi rendezvények szilveszterig – December 23-tól 31-ig

Petri Györgyre emlékezünk December 22. 19 óra

HelyszínNyitott Műhely

Az esemény leírásából:

Vetítésre kerül két, Műhelyben rögzített, vágatlan beszélgetés: előbb Forgách András, majd Várady Szabolcs idézi meg a költő alakját.

Idén március 29-én az RTL Klub XXI. század című műsora sugárzott egy összeállítást Petri Györgyről. Archív felvételek mellett hatan szólalnak meg a műsorvezető/szerkesztőn, Szikszai Ottilián kívül: Radnóti Sándor, Petri Lukács Ádám, Kőszeg Ferenc, Valcz Péter, valamint Forgách András és Várady Szabolcs. Utóbbiakkal a Nyitott Műhelyben forgatott a csatorna két, közel egy-egy órás anyagot (maga az adásba került összeállítás – érthető okokból – mindössze 24 perc, ami az RTL honlapján bármikor visszakereshető). A két beszélgetést élőben volt szerencsém hallgatni, és már akkor azt gondoltam, hogy az életműhöz kapcsolódóan nagyon fontos dokumentumokról lesz/van szó, s ha egy mód adódik, jó lenne valamikor levetíteni a teljes interjúkat a Műhely közönségének. Ottiliát kerestem meg néhány hete ezzel, az Ő közreműködésével sikerült elérni, hogy a csatorna engedélyezzen egyetlen vetítést. Megígértem természetesen, hogy a felvételek nem kerülnek terjesztésre, másolásra, semmilyen megosztásra. Ehhez kérem minden kedves érdeklődő szíves megértését. A két beszélgetés csak itt, csak egyszer, de megtekinthető lesz Petri György születésnapján, december 22-én!

(A 24 perces összeállításban felbukkannak, megszólalnak, vagy dalra fakadnak még: Vallai Péter, Pál András, Rozs Tamás és Torgyán József is.)

Karácsonyi Kaláka December 25. 19 óra

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ 

Akusztikus koncert felnőtteknek. A hagyományos karácsonyi koncerten a Kaláka-dalok mellett részletek hangzanak el a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? összeállításból is, a Kaláka “ötödik tagja”, Major Gábor közreműködésével.

Az est vendége: Sebő Ferenc

Epikus k2-Hamvas-maraton: a teljes Karnevál December 27. 15 óra

Helyszín: Postamúzeum

Egy gigantikus kísérlet arra, hogy az epikus színház eszközeivel megszólaljon Hamvas Béla Karnevál című regényfolyama, annak dramatikus keretbe helyezhető rétegei. “A pácban mindenki benne van” – írja Hamvas rögtön az első bekezdésben, és ennél tömörebben meg sem lehetne fogalmazni az egész regény alapfelvetését.

(Mind a 7 könyv, sok szünettel, étkezéssel)

Szereplők: Domokos Zsolt, Borsányi Dániel, Gyöngy Zsuzsa, Horváth Szabolcs m.v., Király Dániel, Piti Emőke, Törő Gergely Zsolt m. v.

Rendező és dramaturg: Benkó Bence, Fábián Péter

https://www.facebook.com/k2szinhaz/videos/2679725135446616/

Karácsonyi irodalmi geocaching December 28. 10 óra

Az esemény leírásából:

Ha van kedved játszani és verseket keresgélni a Normafa környékén, regisztrálj (írd meg a nevedet, korodat és a szándékodat nekem: hegyvidekiturak@gmail.com Balogh Tomi). Szombaton (dec 28. szombat, 10-11 óra között) találkozunk a Csúcs sörözőnél (47.5003814N, 18.9708253E – a víztorony után 200 m), és megkapjátok a térkép és rajta a pontok linkjét. Aztán nekiindulhattok egyedül, párban baráti csapatban, tetszés szerinti sorrendben leolvasva a QR-kódokat, a versszakokkal. Tervezett találkozás 1-2 óra között Makkosmáriánál, ahonnan aztán közösen keresünk meg még néhányat, majd összeolvasunk a tűz körül. Az induláshoz legalább 10, max 30 jelentkező szükséges. Nevezés: 1000 Ft. Amikor regisztrálsz, küldök neked még infókat és számlaszámot is. Érvényes föliratkozás a játékra: regisztráció és utalás december 23-ig.

Túravezető: Balogh Tomi

Éljen a Grund! Mese és valóság December 30. 11 óra

Mindenki olvasta, mégis kevesen ismerik igazán Molnár Ferenc ikonikus művét, amiről sok legenda és tévinformáció kering a köztudatban. Vajon tudjuk, hol volt a Grund, mi az az Einstand, vagy miért tiltották be a Gittegyletet? A PIM-kiállítás kurátorával az igazi helyszínek és a szereplőket ihlető alakok nyomába eredhetünk.

A sétán a téma szakértőjével lehet bejárni a regény eredeti helyszíneit, de nem külső szemlélőként: beléphetünk a regény idejébe, és tanúnak hívhatjuk Neumann Ferenczet, Neumann Böskét, Feiks Jenőt, Pásztor Árpádot és másokat, hogy segítsenek kinyomozni, mi történt 1889-1890 körül a környéken.

Hogyan játszották a métát, mi köze a Pál utcaiaknak az Ősz utcához? Megbocsátottak-e Gerébnek a Pál utcaiak? Mi maradt ki a legendás Fábri-filmből? Ki volt az igazi Nemecsek? Ezekre mind választ kapnak a résztvevők…

Nincs megjeleníthető cikk