Irodalmi rendezvények a hétre – Október 28-tól november 3-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 28-tól november 3-ig

A Látó Folyóirat estje – Október 28. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

A marosvásárhelyi Látó Szépirodalmi Folyóirat a határon-túliságot és a határon-inneniséget határok-fölöttiségnek látja (túl, innen, fölött), a Haza mindig a magasban van, ha nem, akkor nincs is.

A Magvető Café pódiumán bemutatkoznak a lap szerkesztői és szerzői. Felolvasáson túl és beszélgetésen innen találkozás mindenek fölött.

Résztvevők: Demény Péter, Király Kinga Júlia, Magyary Ágnes, Ozsváth Zsuzsa, Parti Nagy Lajos, Tófalvi Zselyke, Vida Gábor.

A házigazda: Szegő János.

Pannon Tükör lapszám és kötetbemutató – Október 28. 17 óra

Helyszín: Zalaegerszeg – Deák Ferenc Megyei Könyvtár

A Pannon Írók Társasága és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár meghívja az érdeklődőket október 28-án, hétfő délután 17.00 órakor kezdődő programjára. A rendezvényen köszöntőt mond dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke.

Bemutatásra kerül a Pannon Tükör kulturális folyóirat következő, 2019/5. száma. Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József főszerkesztő helyettes ismertetik a lap tartalmát. Megismerkedhetünk Merő Béla: Egy színházalapítás viszontagságai című kötetével, a szerzővel Bubits Tünde beszélget. Az esten közreműködik Gábor László színművész és Molnár Árpád előadóművész.

Takács Zsuzsa-est – Október 28. 20 óra

Helyszín: Müpa

Az idei Aegon-díjas Takács Zsuzsa kortárs irodalmunk tüneményes jelensége: azok közé tartozik, akik nélkül szegényebb lenne a világ. Személyiségében és művészetében a női lélek finom rezdüléseit az intellektus önkontrollja, tág távlatokat felölelő képzeletvilágát a műgond, a lecsiszolt forma fegyelme keresztezi. Napjaink magyar irodalmának egyik magaslati pontját jelentő költészete az 1970-es első kötet (Némajáték) óta folyamatosan gazdagodva olyan szólamot mélyít el kötetről kötetre, mely végtelenül letisztult, takarékos, mégis rendkívül erős teherbírású nyelven hoz felszínre mélyen megszenvedett, súlyos jelentéstartalmakat. Takács Zsuzsa A Vak Remény című, tavaly megjelent, grandiózus kötetében összefoglalt lírája attól egyedülálló, társtalan és magával ragadó, hogy megejtő személyességével úgy szólítja és érinti meg mélyen az olvasót, hogy nem hagyja magára, hanem a magány, az elveszettség mögötti erkölcsi tartás megtartó erejére is rámutat. Költészete ilyenformán nem csupán „gyönyörködtet”, hanem felkavar és meg is nyugtat: higgadt drámaisága kapaszkodót nyújt, élni segít.

Nem mindennapi élményt ígér a vele való találkozás verseinek legautentikusabb tolmácsolója, Molnár Piroska, valamint a zenei közreműködő Szemző Tibor társaságában.

Szijj Ferenc, Purosz Leonidasz, Fekete Vince – A Magvető őszi versesköteteinek bemutatója – Október 29. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. Adott egy város és vidéke: Kézdivásárhely a maga történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírája. Purosz Leonidasz verseskönyve azt a sokféle társadalmi és lélektani körülményt vizsgálja, amelyek között ma egy fiatal felnőtt férfivá kénytelen válni.

A szerzőkkel Turi Tímea és Szegő János beszélget.

Szijj Ferenc Igazi nevek című kötetéről:

Szijj Ferenc versei azokból a mondatokból és belső monológokból állnak, amiket olyan nehéz elmondanunk másoknak, de egyfolytában mormolunk magunkban. Mondatok, amiken fennakadunk, amik nem eresztenek, amik felemelnek. Amik mégiscsak képesek összekötni minket másokkal.
Az Igazi nevek ugyanakkor egy szellemi közösség könyve is: valós alkotókhoz, képzőművészekhez, költőkhöz, azok alkotásaihoz kapcsolódó szövegek együttese. A rejtőzködő, finom humorú versek ironikus alapállását sejteti épp ezért a cím: a kételyt és a reményt, hogy az igazi nevek kimondásával a világ megnevezhető.

Fekete Vince Vargaváros című kötetéről:

Adott egy város és vidéke: Kézdivásárhely a maga történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírai körpanorámája, amely gyűjtőlencseként fogja be nem csupán e térség megannyi érzéki részletét és gazdagságát, hanem működésében és ereje teljében mutatja Fekete Vince költészetét, a drón-perspektíva tágulását, a költői nyelv felszabadulását. A Székelyföldön élő költő, Fekete Vince új kötete kalandos kirándulás, különleges szintézise az archaikusnak és a posztmodernnek, egymás mellé kerülnek a hiedelmek, a legendák, az idézetek és a források. „Árvalányhaj nyílik mindenik ablakban. / A házak mind kürtőskalácsból vannak.” A költő a talált tárgy(ak)at pedig nekünk adja tovább. A Vargaváros a magyar költészettörténetben nagy hagyománnyal bíró, az epikára nyitó, a balladák felé mélyülő szerelmes földrajz újabb szép példája.

Purosz Leonidasz Egy férfi sosem hagyja félbe című kötetéről:

Szabad-e a fiúknak sírniuk, szabad-e a fiúknak kiabálniuk? Purosz Leonidasz verseskönyve azt a sokféle társadalmi és lélektani körülményt vizsgálja, amelyek között ma egy fiatal felnőtt férfivá kénytelen válni. Miféle játszmák, miféle versengések közepette kell erősnek mutatkoznia, mikor lehet sebezhető? Meddig lehet próbálgatni a hangot, a lehetőségeket, ha a kamaszkor kibúvói már bezárulnak? Purosz Leonidasz versei bátrak, meglepőek és érzékenyek, mint a veszekedés közben elhangzó tapintatlan igazságok.

Vajna Ádám: Oda – kötetbemutató – Október 29. 18 óra

Helyszín: Szeged – Grand Café Szeged

Az Odáról:

„Júliám lepök egy pajtát.” Ezt látom. Látható. Jólesik, ha látom magam előtt, amit olvasok. Ezért olvasunk költőket – a költői gesztus láthatóvá teszi mind a láthatót, mind a nem láthatót. Ez kissé lila így, de – ha nem is a költemény – a költő tuti, hogy kissé mindig lila. „Zoknit varrni jársz majd oda, / Behajtod és bevarrod a” – férfiasan gyerekes, rafkós-naiv hang, laza-bravúrosan leng minden, himbálóznak a versek. Mindenféle idézet-törmelékeket hurcolnak magukkal, és a megfelelő helyen hurcolnak megfelelő idézeteket, amitől az egész megszépül és kibájosodik. Nevetsz, csodálkozol. Nagyon jól csinálja. „Hogy mit, mennyit és mennyiért, / Már üzleti titok.”

Kukorelly Endre

A szerzővel Bencsik Krisztina beszélget

Kukorelly Endre: CÉ CÉ CÉ PÉ (könyvbemutató) – Október 30. 18 óra

Helyszín: Székesfehérvár – Szent István Király Múzeum

CÉ CÉ CÉ PÉ avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé Kukorelly Endre új könyvének bemutatója.

Moderátor: Czinki Ferenc

A Szépírók Társasága támogatásával.

A CÉ CÉ CÉ PÉ -ről

Csütörtök esti bridzspartik előtt mindig lefutott néhány mondatnyi dühös-heves vagy blazírt, fásult, lapos komcsizás meg zsidózás, a lenézés, keserűség, irigység és sajnálat keveréke. Családias szalonzsidózás, végtelen elkeseredettségből. Nem bírták kihagyni. Mert reakciósok. Úgynevezett reakció. A magából enyhén kikelt Lolcsi arca. Erősen festi magát, pirosítót használ, és a hevességtől meg a három pohárka szürkebaráttól még jobban kipirosodik, ez jól áll neki. Szóhasználat, utánozhatatlan zenei hangsúlyok, operai, színpadias, mégis őszinte, belülről jön, legbelülről, akármilyen hamisan hangzik is igazából. Tökéletesen hamis őszinteség. Fájdalmas, visszafogott, szép és elegáns a Loli. Elegáns mozdulatok, büszke nyak, mell, a hangsúlyai izgatók. ’Zsidók’ és ’három kőr’. Néz diadalmasan. ’Három pikk!’.

ÉS-kvartett: Závada Pál: Hajó a ködben – Október 30. 17 óra

HelyszínÍrók Boltja

ÉS-kvartett (az Élet és Irodalom kritikai sorozata)

A beszélgetés témája: Závada PálHajó a ködben című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix

PIM Esti Extra: Csáth* – A varázsló halála – Október 30. 18:30

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

18:30 – Csáth Géza műveiből/szövegeiből részleteket olvas Ficza István színész

19:00 – Molnár Eszter Edina, Sidó Anna kurátorok és vendégük, Szász János filmrendező tartanak tárlatvezetést a CSÁTH* – A varázsló halála című kiállításban

Minden kiállítás 20 óráig látogatható.

Belépő: 1000 Ft

Ódry Színpad: Psyché – Október 30. 19:30

Helyszín: Ódry Színpad

Weöres Sándor PSYCHÉ

Előadja: Ábel Stella

Dramaturg: Dohy Balázs
Látvány: Mucsi Balázs

Rendező: Tárnoki Márk

“Te a Concretumoktúl el-vonod az illatot, mozgást, életet, minden hideg és kemény leszen, márván liget, márván Istenek, márván ember és asszony: te nálad minden kőbűl és érczbűl vagyon. Ellemben én, ha bármirűl írok, azt akarom, hogy tapintatja, íze, bűze legyen. Ha kalács evésrűl írok, úgy érzze az olvasó, mint ha ő enné; ha keblem, vagy derekom említem, érzze, hogy véle hálok, vagy legalább is szorosan mellette ülök. Az egész Világ ölelő kurva Venussza légyek, vagy ha nem lehet, minden olvasóimé. – S illyent mit válaszolt: – Te kurva vagy, de én nem. Az élet tele s tele kurvasággal, ezért meg-vetem, s Poesisemben el-kerűlöm. Ezért nem firkálok többé jányokhoz verseket, Lidi, még hozzád se. – Már nem tudom mit felelék. “ /Weöres Sándor/

Összeállítók: Kovács Boglárka és Vincze Bence

Nincs megjeleníthető cikk