Irodalmi rendezvények a hétre – Október 21-től 27-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 21-től 27-ig

Ember, embertelen és ember utáni – Október 21. 18 óra

Helyszín: Kelet Kávézó

Folytatódik az ELTE BTK Esztétika Tanszék KRITIKA ÉS MŰ című vitasorozata. A kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal Horváth Márk, Lovász Ádám és Nemes Z. Márió közös munkájaként a Prae Kiadó gondozásában megjelent A poszthumanizmus változatai – Ember, embertelen és ember utáni című kötet, mely a kortárs poszt-antropocentrikus diskurzusok filozófiai, esztétikai és kultúraelméleti bemutatására tesz kísérletet.

A kötet szerzőivel Seregi Tamás és Széplaky Gerda beszélgetnek.

A beszélgetés résztvevői:

Nemes Z. Márió (a tanszék oktatója), Smid Róbert (irodalmár, az ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport tagja), Horváth Márk (filozófus, esztéta, az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola hallgatója), Lovász Ádám (filozófus, az ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola hallgatója), Ullmann Tamás (az Újkori és Jelenkori Filozófia Tanszék oktatója), Széplaky Gerda (filozófus, esztéta, az Eszterházy Károly Egyetem docense).

Európai gondolkodók: Janne Teller – Október 21. 19 óra

Helyszín: Európa Pont

Janne Teller dán írónő 2000-ben megjelent Semmi című könyve igencsak megosztotta az embereket a világ minden táján. A könyv szerzője eredeti foglalkozását tekintve közgazdász, és 1995-ig éveken át dolgozott az EU és az ENSZ munkatársaként olyan válság sújtotta területeken, mint Mozambik, Tanzánia vagy Banglades. Az írónővel többek között arról is beszélgetünk, hogy milyen szerepet játszik ma az irodalom az emberek életében, mennyiben járul hozzá az európai értékek – szabadság, demokrácia, jogállamiság – megőrzéséhez.

A beszélgetés angol nyelvű, magyar tolmácsolást biztosítunk.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az euthinkers.eventbrite.com felületen lehet.

Késelés Villával: Kassák Lajos (Mohácsi & Seregi) – Október 21. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

A Késelés ismét megújul, a tematikus vitaesteket ezentúl a magyar irodalmi kánon legproblematikusabb/legérdekesebb figuráit körüljáró beszélgetésekkel vegyítik a szervezők. Az előjelek szerint vitára, ötletelésre, újszerű nézőpontokra, derűs csócsálásra lehet számítani.

Ezúttal Kassák Lajosról Mohácsi Balázs és Seregi Tamás fognak beszélgetni Csete Soma és Vida Kamilla moderálásával.

Mohácsi Balázs költő, kritikus, a Jelenkor és a Versum szerkesztője. A PTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje, disszertációját Kassák Lajos költészetéről írta. Pécsett él.

Seregi Tamás, esztéta, az ELTE BTK Esztétika Tanszékének adjunktusa. Modern és kortárs irodalommal és képzőművészettel foglalkozik. 9 filozófiai és művészetelméleti könyv fordítója. Könyvei: A jelen. Kijárat, Budapest, 2015. és Művészet és esztétika. Tiszatáj, Szeged, 2017. Megjelenés előtt álló kötetében (“Jövőbe szédülő lendülettel”. Prae Kiadó, Budapest, 2020) az avantgárd művészet és a kultúra összefüggéseit elemzi.

Vigyázat, törékeny! – Könyvbemutató – Október 23. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A könyv nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt.

A szerzővel Marossy Kriszta beszélget.

Vers-estek a Müpában – Tóth Árpád – Október 24. 20 óra

Helyszín: Müpa

Tóth Árpádot mindenki ismeri. Hogy sétány van róla elnevezve a budai Várban, mindenki tudja. Hogy „lélektől lélekig”, hogy „lila dalra kelt egy nyakkendő”, ezek felrémlenek. Hogy túlérzékeny volt, és tüdőbajban fiatalon meg is halt, ez is köztudott. Szecesszió, melankólia – ilyen hívószavak övezik. Vajon ennyi csak? És ha ennyi, akkor az csak? Nem volna kevés ez sem, de nem ennyi. Tóth Árpád vibrálóan izgalmas szellemi jelenség, minden idők egyik, hanem a legnagyobb versfordítója volt. Verlaine Őszi sanzonja az ő fordításában lett magyar vers. A szecessziós hang mögött azonban ott van egy tárgyszerű, végtelenül pontos világ- és önismeretről árulkodó tekintet, költői figyelem.

A MŰPA összeállítása igyekszik megmutatni a költő sokoldalúságát, eloszlatni az egyhúrúság legendáját, és annak az édes-bús húrnak a búgásán túl más árnyalatokat és tónusokat is megszólaltatni az életműből. A beteg, halállal viaskodó költő versei a magyarok varázshegyéről, a Tátrából megrendítőek, egyetlen hangjuk sem avult el. Nemhogy a csúcsok között jár, egyik kései versének egyenesen A Marson a címe. Alighanem a magyar irodalom első sci-fi versét is ő írta. Kiderül, hogy merészsége sokszor Karinthyéval vetekszik.

Aki az ismerős Tóth Árpádot várja, nem fog csalódni, de annak is sok öröme lesz, aki a mai költészetben és világban is érvényes vershangot keresi: csalatkoznia kell homályos emlékeiben, mert sokkal tágasabb horizontok, mélységek és magasságok nyílnak meg Tóth Árpád költészetében, mint az irodalmi emlékezet gondolja.

Az előadás együttműködő partnere a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

A Nagy Dumálás: irodalom és utcanyelv / Prieger&Tink&Nash$Phlat – Október 24. 20 óra

Helyszín: Ambient

Beszélgetés és vita és beleduma az Ambientben. Irodalom, flaszternyelv, slam vagy hip-hop? Nem Nagy zabálás – mint az alábbi képen a konyhában, amikor Nash még nem érkezett meg a Balzacba -, hanem Nagy dumálás. Prieger Zsolt (Anima Sound System) vendégei Phlat, Tink és Nash a Mulató Aztékokból és a Slow Village-ből. Kedvenc versek és kedvenc beatek, gyerekkor és szülők és rímek!

Az elkötelezett költészet / La poésie faite politique – Október 25. 18 óra

Helyszín: Francia Intézet / Institut français de Budapest

Az elkötelezett költészet

Hagyományos értelmezése szerint a költészet egy esztétikai és formai kifejezésmód, mégsem tudja teljességgel kivonni magát a politika alól, amellyel igen bonyolult a kapcsolata. Versek íródnak meggyőződésből, hevületből, egyben azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az olvasó is ébredjen végre öntudatra, de olyan költészet is van, amely ennek épp az ellenkezőjét kívánja elérni.

Ebben a kontextusban a közönség a költőtől elvárja, hogy „foglaljon állást”, különben egyhamar rásüti a cinkosság bélyegét (lásd: „cinkos, aki néma”). Az elkötelezett költészet tehát óhatatlanul veszélybe sodorja a szerzőjét.

Mit mond el a kortárs költészet a világ jelen helyzetéről? Mit szól a költő ahhoz a szerephez, amelyet ráaggatnak?

A meghívott magyar és francia költők ezt a témát igyekeznek körüljárni a felolvasásokkal színesített kerekasztal-beszélgetésen.

Résztvevők:

  • Tóth K​risztina (költő, író, műfordító)
  • Imreh András (költő, író, műfordító)
  • Kemény Zsófia (slammer, költő, író)
  • Müller Péter Sziámi (költő, énekes)
  • Frédérique Soumagne (költő, író)
  • Charles Pennequin (költő)

Francia és magyar nyelven, tolmácsolással.

Így szerettek ők felolvasószínház: Szabó Lőrinc – Október 25. 18:30

Helyszín: Budavári Művelődési Ház

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét. A második rész Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet történetét dolgozza fel, a költőt Nyáry Krisztián, élete asszonyait Kerekes Viktória és Kurta Niké személyesíti meg

Szereposztás:

  • Szabó Lőrinc – Nyáry Krisztián
  • Mikes Klára – Kerekes Viktória
  • Korzáti Erzsébet – Kurta Niké

Rendező: Réczei Tamás

Belépő elővételben: 1200Ft
Belépő a helyszínen: 1500Ft

Szerzők: Kovács Boglárka, Vincze Bence

Nincs megjeleníthető cikk