Ed Fairburn – Amikor egy térkép életre kel

0
Ed Fairburn – Amikor egy térkép életre kel

Nem hiszem, hogy könnyen találnék olyan embert, aki még nem látott valamilyen formában térképekkel. Persze ma már nem kell a fiók mélyéről előbányászni a Magyarországot, vagy bármely országot, földrészt, esetleg várost ábrázoló térképet és szépen megkeresni az úti célunkhoz vezető irányt.

Pedig nekem még vannak halvány emlékeim az okostelefonok google maps-ei előtti időkről, hiszen nagyszüleimnél talán még meg is van az a ragasztószalaggal befoltozott, agyonhasznált térkép, amely sokáig szolgálta őket. Persze ennél jóval tágabb a térkép fogalma, hiszen az utcák, domborzatok, de még akár a csillagképek is, mind-mind olyan dolgok, amelyek ábrázolhatóak egy “atlaszon”. Mégsem gondolnánk, hogy ezen információk halmazából valami más, akár egészen művészi jellegű alkotás is kihozható, Ed Fairburn máshogy látta.

Ed Fairburn

Nem csak új értelmet ad alkotásaival a térképeknek, hanem be is mutatja azok sokszínűségét. Az embert talán az ragadja meg legjobban bennük, hogy míg nem találkoztak az angol művész képeivel, bele se gondoltak milyen módon lehet felhasználni a polcukon porosodó atlaszt vagy a fiók mélyén összehajtott, agyonhasznált térképet.

Elsősorban portrékat készít, melyeknek kezdetben ismerősei voltak állandó modelljei, míg mostanra már híres személyek is, mint Anna Fisher, amerikai űrhajósnő, aki 1984-ben, mint az első anya tett látogatást az űrbe.

De a szócséplést befejezve, a képek magukért beszélnek:

Nincs megjeleníthető cikk