Az év legemlékezetesebb eseményei

0
Az év legemlékezetesebb eseményei

10 – A Facebook részvényeinek történelmi mértékű esése július 25-én, a tőzsdezárást követően következett be. A vállalat értéke több, mint húsz százalékkal csökkent egyetlen nap leforgása alatt, ami példátlan, ez 100 milliárd dollárt jelentett számokban. A cég tőzsdei szereplésére azóta is – kisebb megszakításoktól eltekintve – a (rohamosan) csökkenő tendencia jellemző.

Forrás: MarketWatch

9 – Március 24-én rázta meg a világot Szergej Skripal, korábbi brit kettős ügynök gyilkossági kísérletének a híre. Az egykori kémmel és lányával egy idegméreg segítségével akartak végezni. A gyanú szinte rögtön az orosz kormányra terelődött. Az esetet követően több mint 150 orosz diplomatát utasítottak ki (főként nyugati) országok, amit hasonló orosz ellenlépések követtek. Az eset a mai napig nem tisztázódott kellőképpen.

Képtalálat a következőre: „skripal murder”
Forrás: The Telegraph

8 – Csúcstalálkozó Kim Jong-un és Donald Trump között. Az első, történelmi találkozóra a két ország vezetői között egy szingapúri hotelben került sor június 12-én. Ugyan az észak-koreai vezető ígéretet tett országa nukleáris fegyvermentesítése felé, ennek tényleges véghezvitelét sokan kétségbe vonják.

Forrás: New York Times

7 – Franciaország nyeri a 21. FIFA Világbajnokságot  – sokak meglepetésére. A döntőre július 15-én, a moszkvai Luzsnyiki Arénában került sor, ahol 4-2-es eredménnyel, magabiztos játékkal nyerték el a címet a horvát válogatottal szemben.

Képtalálat a következőre: „world cup 2018”
Forrás: Skynews

6 Az USA felmondja az iráni atomalku tervezetet. Az iráni gazdaság számára kulcsfontosságú, nukleáris fegyverkorlátozásról szóló tervezet 2015-től lépett életbe nagyhatalmi megegyezést követően. Miután Izrael állításai szerint az iráni kormány nem tartotta be az egyezség szigorú feltételeit, Trump május 8-án bejelentette annak felmondását országa részéről.

Képtalálat a következőre: „iran deal”
Forrás: RFL/RL

5 – Bolsonaro megválasztása. Brazíliát – a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országát – az elmúlt években gyakran a bűncselekmények számának fokozott növekedése, valamint súlyos korrupciós botrányok jellemezték. Október 28-án megválasztásával egy új korszak veszi kezdetét az országban, megtörve az évtizedek óta hatalmon levő, baloldali elnökök hatalmát.

Képtalálat a következőre: „bolsonaro”
Forrás: BBC

4 – Jamal Khashoggi újságíró meggyilkolása az isztambuli szaúdi konzulátuson. Október 2-án a szaúdi disszidens újságírót – aki évek óta nyíltan bírálta a szaúdi királyi család tevékenységét – egy tizenötfős kivégzőosztag gyilkolta meg brutális módon a konzulátusba belépését követően. Holtteste azóta sem került elő, több heti találgatást követően a CIA és a török hatóságok is hasonló megállapításra jutottak az eseményekkel kapcsolatban, amit később a szaúdi kormány is elismert.

Képtalálat a következőre: „khashoggi”
Forrás: Sky News

3 – A sárgamellényesek demonstrációi Franciaországban a ’68-as diáktüntetések mértékéhez hasonlít. Elégedetlenségüket elsősorban a növekvő benzin és megélhetési költségek váltották ki. A tömegtüntetések november 17-i kezdete óta többször váltak egészen erőszakossá mind civil, mind rendőri oldalról.

Képtalálat a következőre: „gilet jaunes”
Forrás: Libération

2 – Az USA-Kína kereskedelmi háború júliusi kezdetével fokozatosan bontakozott ki, ahogyan mindkét ország különféle vámokat vetett ki a másiktól importált termékekre. Trump ezzel az amerikai külkereskedelmi deficitet kívánta enyhíteni, félsikerekkel – a háború következtében a tőzsde működése valóságos hullámvasúttá alakult.

Forrás: China Daily

1 – Az ENSZ-jelentés a globális felmelegedés potenciális következményeiről aligha fest ígéretes jövőképet az emberiség számára. Kijelenti, hogy 2030-ig radikális változtatások szükségesek – a károsanyag-kibocsátást a felére kell csökkenteni. Mindez lehetséges lenne széles körű, nemzetközi koordinációval és együttműködéssel; természetesen, ennek megvalósulása a politikai-gazdasági érdekek miatt elképzelhetetlen.

Képtalálat a következőre: „global warming”
Forrás: Sustainability for all

Kiemelt kép: The Hill

Nincs megjeleníthető cikk