Hiába van hazánkban immár százados múltra visszatekintő hagyománya a különböző civil szerveződéseknek, egyleteknek, köröknek, a közvélekedés mégis inkább úgy tartja, hogy a magyar civil társadalom gyenge, átpolitizált, megosztott és cselekvőképtelen – ezt a közhelyet cáfolja meg a vasi megyeszékhely önkéntességi programja, amit a COVID–19 járvány hívott életre.

Nemény András, Szombathely polgármestere március 18-án jelentette be, hogy a vasi megyeszékhely önkéntesek segítségét várja a koronavírus elleni harcban. A város honlapján elérhető felhívásra közel négyszázan jelentkeztek, jócskán felülmúlva ezzel az előzetes várakozásokat. Az egymástól eltérő korú, foglalkozású és motivációjú polgárok százai ugyan egy heterogén csoportot alkotnak, a céljuk mégis egy: segíteni a város veszélyeztetett lakóin.

Németh Ákos tanácsnoktól, aki a város önkéntesprogramját vezeti, a következőket tudtuk meg: „Orvosok, nyugdíjasok, diákok, gyári munkások, értelmiségiek, munka nélkül maradt, de tenni vágyó emberek egyaránt vannak az önkéntesek között. Felemelő és megnyugtató a gondolat, hogy a városban ennyi jó szándékú ember él, akik feltétel nélkül segítenek másokon.” A tanácsnok azt is hozzátette, hogy a rengeteg jelentkezés feldolgozása is időbe telt, hiszen minden önkéntessel telefonon is kapcsolatba szeretett volna lépni az önkormányzat.

Védőfelszerelések egészségügyi dolgozók részére

Az önkéntesek és a városvezetők első közös bevetése a Szombathely háztartásainak szánt sebészeti maszkok kézbesítése volt március végén, április elején. A több mint hetvenötezres város minden háztartását felkutatni nem ment zökkenőmentesen, ám végül a tervek szerint teljesült a program, és Szombathely lakóit az országban az elsők között látták el kollektíven védekezésre is alkalmas eszközökkel.

Erre a gyorsaságra az országos sajtó is felfigyelt, az index.hu a napokban azt írta, „Az ellenzéki város már februárban napirendre vette a koronavírus megtárgyalását, amikor Európában még csak Olaszországból érkeztek aggasztó hírek a járványról. Nemény szerint Szombathely ezért tudott gyorsabban reagálni a vírus járványügyi és gazdasági részeire. A városban 4, az egész megyében összesen 14 fertőzöttet tartanak nyilván, a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében ötször ennyit, Veszprém megyében is 50 embert, Zalában 42-t.

A nagy megmérettetés után az önkéntesekre egyelőre kevesebb feladat hárul, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálatnak segítenek apróbb teendők elvégzésében: idősek és veszélyeztetett emberek ügyes-bajos dolgait kell időnként megoldaniuk.

Ne Cipekedj, Nagyi!

Nem az önkormányzat által szervezett önkéntesprogram az egyetlen olyan akció, amely a járványhelyzet következményeit kívánja enyhíteni a városban. A Digitális Batman csoport rászoruló gyerekeknek gyűjt digitális eszközöket, hogy ne essenek ki az oktatásból, az Agora Savaria #kulturfutár néven házhoz viszi a kulturális programokat, a Ne Cipekedj, Nagyi! Facebook-csoport pedig az idősek számára segít a bevásárlásban.

Ugyanakkor az iménti felsorolás közel sem teljes, egyéb körök is szerveződtek hasonló célokkal, illetve számos anyagi, tárgyi és szolgáltatásbeli felajánlás is érkezett a megyeszékhely számára. Szombathely lakói előtt számos lehetőség áll, hogy segítsenek egymáson, és egyelőre úgy tűnik, hogy a város lakói és intézményei nem restek tenni a rászorulókért, a város honlapja pedig folyamatosan frissül a legfrissebb intézkedések híreivel és egyéb közérdekű adatokkal.

Képek: Szombathely MJV