Díjnyertes mozik tükrében ismerkedhet a magyar közönség a kortárs szlovén filmművészettel.

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Nagyjából egy hónap múlva, 2022. október 27. és 29. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg.

Miroslav Mandić írta és rendezte a Sanremo című alkotást, melyben Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendezőnek számító Mandić filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és jónéhány díjat nyertek. Ez az alkotása Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje.

Szlovén Filmnapok
Jelenet a Sanremo c. filmből

Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés a nőkre főszereplője Eva, a huszonéves festőnő. Dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik, és nem talál ihletet a festéshez. Szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és mindennek tetejébe három hónapot késik a menstruációja. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget.

Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjének – melynek San Sebastiánban volt a világpremiere és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert – főhőse Boris Robič átlagember. Egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja az ügyet, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, amely során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna. A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját, ám ezeket a „súlyos” témákat szórakoztató és ironikus hangnemben közelíti meg a rendező. 

Szlovén FIlmnapok
Jelenet a Leltár c. filmből

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Kiemelt kép: Jelenet a Szuka, rosszalló kifejezés a nőkre c. filmből (forrás: Szlovén Filmnapok)