A betlehemi jászolnak van teteje? – Elkezdődött a szombathelyi adventi vásár

0
A betlehemi jászolnak van teteje? – Elkezdődött a szombathelyi adventi vásár

Az időjárás nem kedvezett a pénteki örömteli megnyitónak: havas köd permetezte a Fő tér minden apró fénycsillagát, az első vásározókat és a fellépőket is. Úgy döntöttünk, hogy kettős érzéseinket megfogalmazzuk, hogy kiálljunk a művészet értéke mellett, amelyet oly sokszor összekevernek valami embertől távoli dologgal. 

Csodás a Fő tér, már-már túlságosan is talán, az eddigi szép ízlésnek a közepébe most beleült egy fénymackó. Az árusoknál gőzölgő mentő-italok, nehogy bárkinek lefagyjon az ujja a reggeli buszon hagyott kesztyű hiányában. Késélezés, kanálcsörrenés, csepegés. Pont éppen a megnyitóra döntött úgy a köd is, hogy betekint. Arról azonban elfeledkeztek, hogy a meghívott kulturális műsoroknak áramra lesz szüksége – a színpad fedetlen maradt.

Az Eticatt zenekar tagjai – Paukovics Gergely, Kiss Gábor és Jánny Dominik – azonban úgy tűnik minden időjárásra hitelesítve vannak, ugyanis nagyszerű hangulatú akusztikus koncerttel indították a péntek estét. Nem a megszokott karácsonyi dallamok szólaltak meg általuk, hanem jazz, blues és saját alkotások színesítették a repertoárt. Meglepetéssel is készültek: a zenekar énekesét, Poócza Andrást a közönség soraiból hívták a színpadra, énekeljen ő is egy dalt búcsúzóul. Így a szerelmes záró gondolatoktól végre kicsit felmelegedtünk: “Te vagy a csend a két szó között, csepp fény, mely vezet az éjben.”

Fotó: Lutor Katalin

Közben azt is megtudtuk: volt sátor a színpad felett, azonban az árusok kilátását zavarta, így azt kérték, bontsák le. Volt pótló sátor is, de mint kiderült, csupán a színpad felét tudták tető alá vonni általa. Így úgy tűnik, hogy egyelőre az időjárás viszontagságainak köszönhetően senki nem ússza meg az elázást.

Nincs megjeleníthető cikk