#áthatás – Útikalauz nem csak stopposoknak

0
#áthatás – Útikalauz nem csak stopposoknak

Hiába tudok élni urasan, mindössze két dolgot ismerek, ami valóban feledtet minden gondot és minden mást. Az egyik a főzés, a másik az utazás. Teljesen mindegy, hogy bakancsban hátizsákkal, stoppal a Balaton körül, biciklivel egy földúton, zajos vonaton, repülőn a kontinens felett, esetleg nagyritkán hajón: utazáskor csak a helyváltoztatás aktusa számít.

Valóban aktus, ünnepi szertartás, hiszen gondos előkészületeket igényel. Össze kell pakolni hozzá és eldönthetjük, hogy mit viszünk magunkkal. Természetesen, aki igazán jól szeretné érezni magát, az törekszik arra, hogy a lehető legtöbb dolgot otthon hagyja és a lehető legkevesebb terhet cipelje magával; bár vannak dolgok, amiket okvetlenül muszáj magunkkal vinnünk és sehogy sem lehet segíteni ezen, a tapasztaltak semmit sem aggatnak magukra fölöslegesen. A sikerhez talán az úti cél ismereténél is fontosabb, hogy ezzel tisztában legyünk.

Az út célját, vonalát és módját úgy válasszuk meg, hogy jobbra és balra is le lehessen térni róla. Ha nem szorít az idő, ha kellemesek a körülmények, akkor merjünk kitérni, megállni, visszamenni, vagy teljesen elfeledkezni egy időre arról, hogy hová tartunk; talán a stoppal utazás a legalkalmasabb erre.

Ha mindenünk megvan és kellően rugalmasak vagyunk, hogy változtatni is tudjunk a terven, akkor gondolkozhatunk azon is, hogy kit vigyünk magunkkal. Javaslom, hogy legtöbbször senkit se hívjunk el. Bár nagyon jó dolog utazás közben hosszú beszélgetéseket folytatni, mindezt el tudja homályosítani a magány boldogsága, amit a csendben, a körbe tekintve eltöltött idő jelent. Az érzékek élesebbek, a gondolatok kisimulnak, nem is beszélve arról, hogy az, aki magányosan utazik, valakivel biztosan találkozni fog.

Egyelőre ennyi elég lesz.

Kocsis Marcell

Kiemelt kép: Bodorkós Máté fotója

Nincs megjeleníthető cikk