#áthatás – Még így is jobb

0
#áthatás – Még így is jobb

Egyszer egy népforradalmat követően egy távoli, kis országban új királyt választottak. Fiatal, jóravaló, okos uralkodónak gondolták újdonsült vezetőjüket.

Viszont volt, hogy hibázott, és amikor először így történt, senki nem lázadt fel, hiszen “még így is jobb, mint az előző” – gondolták.

Aztán amikor egy kis idővel később bevezetett egy új adót, a nép jólétének köntösébe öltöztetve – amire egyébként az alattvalók is rájöttek – nem lázadt fel senki, hiszen “még így is jobb, mint az előző” – gondolták.

Amikor egy év múlva kiadta parancsba, hogy nem csak a család legidősebb fiának kötelező katonának vonulni a tanulás helyett, hanem a másodiknak is, szintén nem lázadt fel senki, hiszen “még így is jobb, mint az előző” – gondolták.

Aztán amikor a színházakban elrendelte, hogy csak az őt dicsőítő előadásokat játszhatják, néhányan utcára vonultak volna, de a többség meggyőzte őket, hogy “még így is jobb, mint az előző”.

Végül, mikor a király látta, hogy kezdenek túl sokat beszélni a hibáiról, úgy döntött, beszünteti a könyvek nyomtatását, hogy a hadseregre, a védelemre több pénzt tudjon szánni. Ezzel egy időben betiltotta az utcákon való nyílt beszélgetéseket, és végül a tudósok munkásságát is (akiket egyébként is kuruzslóknak nevezett). Ez viszont már a népnek is sok volt, és eltervezték, hogy utcára vonulnak és újra forradalmat csinálnak, de valójában észre sem vették, hogy ekkorra már ezt sem lehetett megtenni.

Vincze Bence

Kiemelt kép: Loribelle Spirovski festménye (szerkesztett)

Nincs megjeleníthető cikk