#áthatás – Ezek a hegyek az enyémek

0
#áthatás – Ezek a hegyek az enyémek

Az enyémek és még sokakéi. A kővé vált óriások a Balaton északi partján, amelyek jó időben olyan szépen látszanak a déli partról, ahová amúgy sem érdemes más miatt menni, minthogy messziről is lássuk őket – tartja a gonosz mondás.

Már akkor ismertem ezeket a hegyeket, amikor kisgyerekként kisülésbe szíjazva autóztattak a szüleim Tapolcára és sorban elhaladtunk mindegyik mellett, én pedig tanultam őket. Könnyen tanultam, hiszen képzeletemet már az alakjuk is megtermékenyítette, erdős oldalukat pedig később könnyen járta férfilábam.

Keszthely felől első a sorban Szigliget, a korhadt és foghíjas korona a legkisebb hegyen; sziget és liget, a neve a bőre. Aztán a hatalmas Badacsony, az óriás amely saját fontosságának tudatában terpeszkedik, elfogva és a tónak szorítva a 71-es utat. Nincsen kétség – mély hangú neve is tudatja -, ő itt a hegyek királya, a többiek az ifjabb testvérei.

De mi nem felé utaztunk tovább, hanem balra fordultunk és máris a Szent György-hegy az előbbihez mérhető, de élénkebb, frissebb formája tűnt fel; vára nincsen, csak mély bazaltárkai, szőlői és egy remetéje, akit sosem láttam. Mielőtt elhaladnánk mellette, látunk jobb kéz felől egy kisebb, de különleges alakú magaslatot. Olyan mintha egy mérföld magasságú dél-amerikai pásztor hagyta volna ott csúcsos szalmakalapját; ő a Gulács.

Mögötte szerényen és elfeledve árnyékként ül a Tóti-hegy, még északabbra pedig a kacér Csobánc romvárával vigyázza kis testvérként a nagyobbakat és a most csak éppen felidézett unokatestvéreket: Hegyesdet és Hegyestűt, Hajagost és Halápot, s még párat, amiken még sosem  jártam. 

Ezek a hegyek az enyémek és még sokakéi. Voltak sokakéi és akkor is lesznek valakié, amikor mi már sehol sem. Nekem, feledve a Capitolium hegyén lovagló császárt, ez az egyetlen igazán vallásos élményem: a hegy és az ember felszentelik egymást. Boldog, aki megérti.

Kocsis Marcell

Kiemelt kép: Képmás Magazin


Nincs megjeleníthető cikk