“Kiégünk, mint a neoncsövek” – Ősbemutató a Trafóban

0
“Kiégünk, mint a neoncsövek” – Ősbemutató a Trafóban

Ahogy a lemez akad fel, úgy csuklanak el az elhangolódott szavak a torokban. S mint a visszafelé forgatott szalagon, értelmét vesztett, félresiklott mondatok szaladnak ki a száján. Neoncsövek pattognak a mállott falú váróteremben, a monoton zúgás nehéz súlya csak egy kórházé lehet. Endre 45 éves, tehetséges főszerkesztő. “Nagy íróknak is van agyvérzésük” – bizonygatja magát. Pass Andrea Eltűnő ingerek című előadásán jártunk.

Mint minden érzékeny családapa, Endre is nehezen viseli, hogy imádott lánya éppen kamaszodik: tehát pontosan abba a korba lépett, amikor már ciki az apukájával kézen fogva menni az utcán. A lány kétségkívül örökölte apja élénk fantáziáját és nyelvi érzékenységét, csak ez a tehetsége nehezen bontakozik ki a lakótelepi gettó “szerencsétlen hülyegyerekei”-vel töltött huligánkodás mellett. A szokásos tinédzser-lázadást a tankönyvbe illő vitatkozások kísérik, így lassan romlásnak indul viszonyuk édesapjával. Mint kiderül, Endrének egy agyvérzés mögé bújt súlyos, visszafordíthatatlanul terjeszkedő betegsége van – a leépülés fájdalmas utazása pedig teljesen átformálja a lány és apja kapcsolatát

“Szaladnak a betűk, elfutnak előttem. Szürke foltok, homályos körvonalak.”

A témából adódik, hogy egy szívszorító történetről van szó, amely a kényessége miatt könnyen elcsúszhat a giccs és túlzás irányába, Pass Andrea rendezésében viszont a színházi elemek olyan finoman és hatásosan vannak adagolva, hogy a darabnak sikerül hitelesen és őszintén bemutatni egy halálos betegség súlyosságát, a leépülés folyamatát, a trauma fogadását és feldolgozását, az elengedést.

Sírás. Panaszkodás. Aggódás. Csüggdés. (J.S.Bach)

Különösen erősek a David Lynch Twin Peakséből ismert, Piros függönyös szoba jelenetéhez hasonló, a kortárs tánc elemeivel és mozdulataival gondosan koreografált, szinte festői színpadi képekkel komponált, bájosan szürreális prózai álomképek. Rendkívül erős hatása van a zeneválasztásnak, valamint  az előadásban végig jelen levő hangeffekteknek, vagy éppen ezek hiányának. A színpad hátterében Endre Glóbusz nevű régi zenekarának álcázott tagjai biztosítják a finomhangokat: a lüktető és elnémuló szívdobogást, a neoncsövek pattogását, a tompa zúgást és susogást, vagy az erős visszhangot és szirénát, de a hirtelen beálló csend is hatalmas súllyal telepszik a nézőkre. Nagyon ügyes a jelenetek közötti átmenet, vagy helyenként egybeolvadás – az apa lánya közötti hasonlóságot bemutató, egymásra hangolt párhuzamos párbeszéd-szeletek tökéletesen kiegészítik egymást.

Forrás: est.hu

A főszerephez Hajdu Szabolcs helyett aligha választhattak volna megfelelőbb színészt, (ennél hitelesebb csak az lett volna, ha az Ernelláék Farkaséknál-hoz hasonlóan a saját felesége és lánya játszotta volna a családját), Pallag Márton mellett hátukon viszik a darabot zseniális alakításukkal.

Pass Andrea a saját tapasztalataiból épített drámájából rendezett, tehát egy rendkívül érzékeny és személyes darabról van szó, melyet sikerült őszinteségét megőrizve színpadra állítani. Az előadásban nincs nyoma kísérletezésnek vagy puhatolózásnak – egy céltudatos, érett rendezésről van szó olyan kiforrottsággal, mintha egy régóta bejáratott darabot, nem is ősbemutatót látnánk.

Az előadás trailere:

Író, rendező: Pass Andrea
Szereplők: Hajdu Szabolcs, Kárpáti Pál, Pallag Márton, Pető Kata, Petrik Andrea, Réti Adrienn
Zenészek: Keresztes Gábor, Csizmás András, Szabó Sipos Ágoston
Zene: Freakin’ Disco
Díszlettervező: Devich Botond
Jelmeztervező: Pető Kata
Jelmeztervező asszisztens: Vincze Dorottya
Fénytervező: Hlinka Móni
Hangtechnikus: Kovacsovics Dávid
Rendezőasszisztens: Rezek Bori 

Külön köszönet: Ascher Tamásnak, Garai Juditnak, Lengyel Annának, Pintér Bélának.
 A dráma az Örkény István drámaíró pályázat támogatásával készül.
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Kiemelt kép: www.trafo.hu

Nincs megjeleníthető cikk