Vad art kiállítás 8 (Wild Art Exhibition)

0
Vad art kiállítás 8 (Wild Art Exhibition)

Október 26-án 8. alkalommal rendezik meg az egyik legkülönlegesebb programsorozatot, a Vad art kiállítást. Az eredetileg egyestés tárlatnak indult esemény mostanra több száz érdeklődőt mozgat meg és egyre nagyobb sikernek örvend. Vancsai Lillával, a kiállítás egyik szervezőjével beszélgettünk többek között arról, hogy hogyan válhat akár az utca embere is kiállítóvá.

Hogy mi is az a Vad Art Kiállítás? Egy olyan eseménysorozat, ahol mindenki egy kicsit megvadulhat és önmaga lehet. A programok adottak, a következő helyszín pedig mindig meglepetés: a szervezők folyamatosan járják a várost izgalmasabbnál izgalmasabb helyeket kutatva, amelyek méltó otthont adhat egy ilyen sokrétű, izgalmas, interaktív, vibráló eseménynek. Nem csak a szervezők és a kiállítók, hanem a látogatók és a programokon résztvevők együtt teszik különlegessé a rendezvényt, amelyről Vancsai Lilla mesélt nekünk.

Kinek az ötlete volt ez az eseménysorozat?

Volt egy francia és egy ír kollégám, Vivien és Dervla. Dervla egy festő, és neki szerettek volna egy kiállítást csinálni, amikor ideköltözött Magyarországra. Volt egy felújításra váró lakásuk, így a helyszín adott volt. Bevontak egy csomó embert, és hirtelen rengetegen lettek, meg sem lehetett mozdulni azon a kis helyen. Itt derült ki, hogy ezt folytatni kéne, bővíteni, izgalmasabbá tenni, és mondjuk nagyobb helyszínt keresni.

Egyestés alkalmakról van szó. Miért nem inkább 2-3 napos rendezvényről?

Mivel másfél havonta van megszervezve, ennyi idő kevés, hogy megvalósíthassunk egy több napos eseményt, mert nagyon sok munka van vele. Egy estét is nagyon sok meló megszervezni, főleg így, hogy ketten vagyunk, bár most többen csatlakoztak hozzánk, hogy segítsék a munkánkat. Tervezünk egyébként 2-3 naposat, de ahhoz több idő kell.

Számítottatok ekkora sikerre az elején?

Nem, abszolút meglepetés volt. Egyszer csak lett több száz érdeklődő, és néztünk, hoppá, hát ők honnan jöttek? Nagyon sok új arcot látunk, de vannak visszatérők is. Egyszer sétáltunk hazafelé pár nappal az egyik kiállítás után, és hallottuk, hogy a Vad Artról beszélgetnek az utcán random emberek.

Mi alapján választjátok ki a művészeket? Akár az utca embere is jelentkezhet?

Persze, tulajdonképpen nem válogatunk előképzettség alapján. Sok jelentkező van, így elég nehéz eldönteni, hogy ki kerüljön be és ki nem, hiszen azért igyekszünk egy bizonyos színvonalat tartani. Ennek indokán aztán azt kérjük, hogy küldjenek fotókat, és ezek alapján kiválasztjuk, hogy melyik méltó rá és melyik nem. Nyilván egymáshoz is nézzük őket, hogy kiállíthatóak legyenek egymás mellett, és ne egy nagy katyvasz legyen a vége. Persze ezt annyira tökéletesen nem lehet megcsinálni, mint egy galériában fehér falakkal, de itt nem is ez a lényeg.

Kiket vonz főképpen, kikből áll a célközönség?

Tulajdonképpen a célközönség az mindenki. De ha a statisztikákat nézzük, akkor a legnagyobb vonzást a 18-35 év közötti nők körében tapasztaljuk. De ez persze csak a Facebookos felmérés. (nevet) Sok külföldi van, de túlnyomórészt persze magyarok jönnek.

https://www.facebook.com/VadArtKiallitas/videos/181788006030714/

Mivel készültök a 8. alkalomra?

Vannak a megszokott és „kötelező” dolgok, ugye a kiállítás, a falra festés és a mozi szoba, ezek fixek. Lesznek előadók, bandák, workshopok, és a programot már meg lehet nézni a Facebook-oldalunkon. Lehet például egy kiváló dizájnerrel cipőket felújítani. Lesz festés, rajzolás, igazából már magam se tudom, mik lesznek. Egyértelműen interaktív program, a falra festést például mindig imádják. Mindenki megtalálja azt a programot, ahol kicsit vad és önmaga lehet, már csak ezért is érdemes eljönni!

Mivel a sorozat soha nem ér véget, várják az újabb művészeket, akik szívesen mutatnák meg műveiket a nagyvilágnak. A szervezők sok szeretettel és még több feladattal várják a lelkes önkénteseket, hiszen nagyon kevesen vannak, és minden segítő kézért hálásak.

A 8. Vad Art a Mentában lesz (Margit krt. 14), gyertek bátran és kíváncsian!

Facebook-esemény

Kiemelt kép: Vad art kiállítás Facebook

Nincs megjeleníthető cikk