Összeszedtük a PesText világirodalmi fesztivál gyerekirodalmi eseményeit.  

Szombat – szeptember 18.

Ottlik-kert

Irodalmi gyerekszombat a Veronaki zenekarral

10:00–12:00

Workshop: Rajzolj egy krumplit, rajzolj egy mesét!

Agócs Írisz workshopja gyerekeknek
Egy krumpli szinte mindenre jó, ezt fogjuk most bebizonyítani, és egy egész mesét létrehozunk szinte csak krumpli formákból. A sokak által ismert Répamese szereplőit rajzoljuk meg egyenként, lépésről lépésre egy krumpliból indítva. Színezés után kivágjuk a figurákat, és ha ügyesek vagyunk, még egymásba is kapaszkodhatnak, hogy végül kiránthassák a hatalmas répát a földből.

11:00–13:00

Légy te is Buborékmágus! – Óriásbuborék-eregetés a Buboréktündérrel, Previtzer Tündével

A buborékeregetés igazi varázslat, melynek során gyerekek és felnőttek hatalmas buborékcsodákat
készítenek tündérpálcákkal és mesterpálcákkal.

11:30–12:30

Papír és képzelet találkozása – Papírszínházi előadás és foglalkozás Tarr Ferivel

Az igazán bölcs elbeszélők évszázadok óta tudják, hogy nem az az izgalmas, amit elmesélnek, hanem amit a hallgatók képzeletében előidéznek. Ezt a nagyszerű hagyományt képviseli a Japánból eredő papírszínház (kamishibai), melynek bemutatása során egy izgalmas és tanulságos történetét megismerve arra hívjuk a fiatalokat – akik köztudottan a legnagyobb képzelőerővel bírnak –, hogy a papírszínház módszereiben elmélyülve, maguk is ilyen bölcs elbeszélőkké váljanak!

A foglalkozás során történeteket fogunk alkotni/írni/rajzolni – attól függően, kinek, mit enged az életkora – és aztán előadni úgy, hogy az Ottlik-kert környéke jobbnál jobb mesemondókkal legyen tele!

13:00–14:00

Workshop: Sokszínű buborék – Erdélyi Andrea buborék workshopja gyerekeknek

Zárd buborékba az alkotásod! Alkoss miniatűrt és zárd buborékba, így örök emlékként hazaviheted!
Fess színes buborékkal! Fújj színes buborékot, fess vele, majd használd a fantáziádat és készíts könyvjelzőt, képeslapot!

16:00–17:00

Varázsbuborék – A Veronaki zenekar koncertje

A Veronaki zenekar a PesText Piknikre egy különleges és egyedi műsorral készül Varázsbuborék címmel, amiben a kedvenc Veronaki-dalok fognak felcsendülni. A friss Fonogram-díjas Veronaki zenekart 2014-ben alapította Mogyoró Kornél és Tarján Veronika. A formáció gyerekeknek és családoknak szóló muzsikát játszik.

17:30–18:30

Bartók és a fából faragott királyfi – Interaktív zenés gyermekelőadás Bartók Béla életéről és művészetéről

A Bartók és a fából faragott királyfi egy vidám gyermekelőadás remek színészi alakításokkal, táncos és zenei betétekkel. Az előadás a drámapedagógiai módszereket is figyelembe véve érzékenyen utal Bartók Béla zenei örökségére. Bartók gyerekkorának és korai zenei fejlődésének időszaka az olasz commedia dell’arte klasszikus szereplői által kel életre. Az előadás Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi c. mesekönyvének színpadi adaptációja alapján készült Silvester Lavrík rendezésében, a Kempelen Biomatic Orchestra előadásában.

pestext

Szerda – szeptember 22.

A38 hajó

19:00–20:00

Élj érdekes időkben! Andri Snær Magnasonnal Rojik Tamás beszélget

Andri Snær Magnason egy csapásra világhírűvé vált, amikor 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. A szerző a PesText Fesztivál meghívására másodszor látogat el Magyarországra, ahol negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be, az Időről és vízről című ismeretterjesztő művet, amelyben mélyen személyes, ugyanakkor globális nézőpontból közelít az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófa témájához.

Csütörtök – szeptember 23.

B32 Galéria és kultúrtér

10:00–12:00

Anne Pikkov: Emlékek kis könyve – Foglalkozás 8–12 éves gyerekek részére

Hogyan lehet pusztán képekkel elmondani egy személyes történetet? A résztvevők, miután megismerkedtek a vizuális történetmesélés különféle módszereivel, rövid forgatókönyvet írnak, melynek főhőse valamelyik kedvenc játékuk vagy egy számukra fontos emléktárgy, majd leporelló-némakönyv készítésével formába öntik saját meséjüket. Észt nyelven, tolmácsolással.

Zártkörű esemény.

15:00–17:00

Piotr Socha: Fák Foglalkozás gyerekeknek

Ki ne szeretne nyáron hűsölni egy árnyas fa alatt, megölelni egy öreg fa törzsét, vagy ősszel megcsodálni és összegyűjteni a színpompás leveleket? A foglalkozáson sok mindent megtudhattok a fák csodálatos világáról, majd közösen rajzoltok is egy hatalmas fát, melynek ágait az általatok megálmodott lényekkel népesíthetitek be. A lengyel nyelven, tolmácsolással zajló foglalkozás alapja a szerző azonos című könyve, mely magyarul is olvasható a Manó Könyvek kiadásában.

Regisztrációhoz kötött esemény: regisztracio@miszje.hu

17:00–17:30

Otthon – Pop-up kiállításmegnyitó

Mitől érezzük magunkat biztonságban, ha megrendül a világ körülöttünk? Beburkol minket az otthonunk? Otthonunk-e a szűkebb világunk, a városunk, az országunk, a kontinensünk, az egész világ? Esetleg a kapcsolataink védelmeznek meg minket? Egy közösség is adhat nekünk otthont? Lehetséges, hogy tevékenységeink és feladataink nyújtanak biztonságot?

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolódik a B32 pop-up kiállítása a PesText idei tematikájához, a Buborékhoz. Kiállító illusztrátorok: Anne Pikkov, Catarina Sobral, Piotr Socha, Szabó Imola Julianna. Kurátorok: Pintér Sonja és Feledy Fruzsina. A kiállítást Szekeres Nikoletta (kritikus, szerkesztő, kulturális szervező) nyitja meg.

Látogatható: szeptember 21–26-ig 10 és 18 óra között, a belépés díjtalan.

17:30–18:00

Piotr Socha könyvbemutató – A kiállítás mellett kukkants bele Piotr Socha világába is!

Kötetlen beszélgetés méhekről, fákról és Piotr Socha magyarul megjelent könyveiről. Az illusztrátorral a Manó Könyvek főszerkesztője, Csapody Kinga beszélget. A bemutató után lehetőség lesz megvásárolni és dedikáltatni Socha magyarul megjelent könyveit.

Péntek – szeptember 24.

B32 Galéria és kultúrtér

15:00–17:00

Szabó Imola Julianna: B1, belső borítók– Workshop felnőttek részére

A résztvevők képzeletbeli borítókat készítenek vershez, sorhoz, vízióhoz, leendő kötethez, analóg és digitális kollázs technika vegyítésével, rétegekkel. Szeretettel várjuk mindazokat, akiket érdekel a borítók titkos világa. Akik keresik az utat a négyszögletű kerek erdőbe. Se rajztudás, se előképzettség nem szükséges. Csak egy idézetet, egy kedvenc szót vagy egy elképzelt kéziratot hozz magaddal.

Regisztrációhoz kötött esemény: regisztracio@miszje.hu.

A38 Hajó

18:00–19:00

Határok nélkül a művészet tájain – Afonso Cruz-zsal Lipták Ildikó beszélget

Afonso Cruz sokoldalú és hihetetlen termékeny tehetség: író, illusztrátor, zenész. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, és ha kell, énekel is. Több kötete is megjelent már magyarul, legutóbb az Időtlen napló a Csimota Kiadónál.

Szombat – szeptember 25.

B32 Galéria és kultúrtér

10:00–12:00

Piotr Socha: Méhek – Foglalkozás gyerekeknek

A neves lengyel illusztrátor méhész édesapjának köszönhetően mindent tud e hasznos rovarokról, amit csak tudni érdemes. Segítségével betekinthettek csíkos kis barátaink életébe és az illusztrátori munka rejtelmeibe, majd szüleitekkel együtt elkészíthetitek saját kaptárotokat. A lengyel nyelven, tolmácsolással zajló foglalkozás alapjául a Manó Könyvek kiadó gondozásában 2018-ban megjelent, azonos című könyv szolgál.

Regisztrációhoz kötött esemény: regisztracio@miszje.hu.

11:00–11:30

Hogyan alszanak az állatok? – koncert

Marie Štumpfová és Jiří Dvořák, a Csirimojó Kiadónál megjelent Hogyan alszanak az állatok? című könyvének zenés átdolgozása. Az alvó állatok története nyomán Bárth János slágergyanús dalocskákat írt, amelyeket Farkas Zsolttal közreműködve, gitárkísérettel fog előadni. Megismerkedhettek a bátor pelikánnal, a színes papagájhallal, az álomszuszék tengeri vidrával és a kicsit sem hiú flamingóval, mi pedig arra fogunk biztatni benneteket, hogy énekeljétek velünk.

15:00–17:00

Catarina Sobral: Probléma – megoldás – katarzis – workshop felnőttek részére

A legjobb történeteknek nem sejthető előre a befejezése. Nem hazudtolják meg teljesen az olvasó elvárásait, de mégis meglepőek. A workshop résztvevői három támpillér (probléma – megoldás – katarzis) köré építenek fel egy történetet, miközben kipróbálják, hogyan kell és lehet játszani a tempókkal és a narratív feszültséggel. A workshop angol nyelven, tolmácsolással zajlik.
Zártkörű szakmai program.

17:30–18:30

Ismerd meg Catarina Sobral mindennapjait! – Kötetlen beszélgetés Catarina Sobral portugál illusztrátorral.

A művészetéről, számára fontos elismeréseiről és a portugál hétköznapokról João Miguel Henriques, a Camões Intézet vezetője beszélget az illusztrátorral. A beszélgetés után lehetőség lesz megvásárolni és dedikáltatni a Vivandra Kiadónál megjelent könyveit.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Gyerek-szombat a PIM-ben

9:30–11:00

Szerinted milyen egy elefánt? – Papírszínházas drámafoglalkozás

Hányféleképpen és hogyan „érezhetjük” a világot? Fedezzük fel együtt egymás elefántjait!
Interaktív családi program Koósné Sinkó Judit vezetésével, amelyen kicsik és nagyok sok játékkal, mesével ismerkedhetnek meg, valamint Grela Alexandra gyönyörű illusztrációival, a Csimota Kiadó gondozásában megjelent A vakok és az elefánt című hindu történettel.

11:00–12:00

Szeder & Lóci – Dalszerző!

A könnyűzene világa két fiatal énekes-gitáros dalszerző interaktív előadásában. Avagy miből szülessen a sláger?
Minden ember dalszerző, még ha nem is tud róla – és a dal műfaja vesz minket körbe nap mint nap. Minden gyerek fogékony a zenére, és természetesen dalokkal veszi kezdetét a „beavatásuk” is: egy népdalt vagy egy gyerekdalt tanulnak meg elsőként. No de ezek a dalok miből születtek? Miből építkeznek? Mi mindenre van szükség egy slágerhez?

Közreműködik: Szeder-Szabó Krisztina – ének, gitár; Csorba Lóci – ének, gitár; Tarr Ferenc – hoppmester.

18:00–19:00

Az Év Gyerekirodalmi Fordítói

Miért különleges feladat gyerek- és ifjúsági irodalmat fordítani, min múlik, melyik könyv lesz olvasható magyarul is?

Az Év Gyerekkönyve díjat a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által felkért szakmai zsűri ítéli oda öt kategóriában, köztük a legjobb műfordítóknak. 2021-ben Érsek-Obádovics Mercédeszt választották az Év Fordítójának, Ulrich Hub Az utolsó bárány című könyvének (Scolar Kiadó) fordításáért. Az Év Fordítójával és a zsűri tagjával, Győrei Zsolt műfordítóval beszélget Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke.

testext

A38 Hajó

15:00–16:00

Miről álmodik a papírlány? – beszélgetés Elisabetta Gnone írónővel
(online videóbeszélgetés)

Elisabetta Gnone-tól elsősorban a Fairy Oak és a W.I.T.C.H. sorozatot ismerik, a PesText Fesztivál keretében azonban a Móra Kiadó gondozásában megjelenő Olga, a papírlány c. trilógia első két kötetéről lesz szó. Ezek a szövegek roppant finoman, érzékenyen foglalkoznak az önismeret, az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat, az elengedés kérdéseivel. Az olasz szerzővel Dobosiné Rizmayer Rita beszélget.

17:00–18:30

Felszabadulás – Patrick Ness-szel Nagy Boldizsár beszélget
(videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)

Patrick Ness neve már régóta széles körben ismert a magyar olvasóközönség számára. Leginkább a Chaos Walking trilógia szerzőjeként hivatkozunk rá, azonban munkásságának sokszínűségét, változatosságát fogja reprezentálni a PesText Fesztiválon bemutatásra kerülő Szabadság című regénye, amely egy vallási közegből érkező, 17 éves meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig. A nemzetközi kritikák szerint ez Ness eddigi legszívmelengetőbb, egyben legnyersebb és legőszintébb regénye, amelyben az olvasó annak a mélyére lát, hogyan ismeri fel valaki saját maga értékét.

A fesztivál teljes programját tartalmazó műsorfüzet IDE kattintva érhető el.