Június 11-én, a Margó Irodalmi Fesztivál keretein belül adták át a Libri és a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum Év Gyerekkönyve díjait, amellyel az előző év, vagyis 2020 legjobb gyerekirodalmi megjelenéseit tüntetik ki, valamint a kimagasló szakmai teljesítményt jutalmazó a HUBBY-díjat. tavalyi évhez képest az Év Gyerekkönyv Írója elismerést két, 06 év és 612 év közötti kategóriára osztották, továbbá idén kiválasztották az Év Ismeretterjesztő Könyvét is.

A díjakat odaítélő zsűri:

Csatlós Judit, muzeológus, a Kassák Múzeum munkatársa
Győrei Zsolt, író, fordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára
Hansági Ágnes, irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára, a HUBBY elnökségi tagja
Halupa-Tiba Gabriella, könyvtárostanár, a Könyvtárostanárok Egyesületének kitüntetett tagja
Péterfy Gergely, író
Sándor Enikő, a HUBBY elnökségi tagja.

év gyerekkönyve
Az Év Gyerekkönyve díj szakmai zsűrijének tagjai.

Idén a szakmai díjakat hét kategóriában adták át, ezek a következők: ismeretterjesztőinnováció, fordításillusztráció, ifjúsági irodalom, valamint a 0–6 és 6–12 éves kor közötti gyermekeknek szóló könyvek idén különálló kategóriát kaptak. Hagyományosan a gyerekzsűri tagjai is kiválaszthatják kedvenceiket, a vírushelyzetben azonban a szervezők úgy döntöttek, a találkozás és az alkotás lehetőségeinek korlátozottsága okán a gyerekzsűri díjait még nem osztják ki.

Az Év Gyerekkönyve díjak nyertesei:

Az Év Fordítója: Érsek-Obádovics Mercédesz Ulrich Hub Az utolsó bárány című művének fordításáért.

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Tittel KingaA Duna kincsei, Kolibri Kiadó, Garaczi Glória rajzaival

Az Év Ifjúsági Könyve: Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót, Csimota Kiadó

Az Év Leginnovatívabb Könyve: Amikor a kukák világgá mentek, szerkesztette Ughy Szabina, Móra Könyvkiadó

Az Év Illusztrátora: Grela Alexandra, A vakok és az elefánt, hindu népmese című kötet vizualizálásáért (szerkesztette Csányi Dóra), Csimota Kiadó

Az Év Gyerekkönyve (06 év): Dániel AndrásA kuflik és az elveszett folt, Pagony

Az Év Gyerekkönyve (612 év): Kiss Ottó: A bátyám öccse, Pagony

A HUBBY-díj nyertese:

Csimota Kiadó


„Az eltelt lassan két évtized során a Csimota csaknem száz, hazai grafikusművészek által illusztrált kötetet adott ki. Emellett a nyugat-európai (ezen belül kiemelten a francia) könyvkiadás legkiválóbb alkotásait hozták el fordításokban a hazai közönségnek. Nyitottak a fiatal, új írói és grafikusi tehetségek felé. Könyveik képi megvalósítása különösen igényes, nyitott az újszerű megoldások irányába. A hazai gyerekkönyv-kiadás egyik legizgalmasabb vállalkozása a képkönyvek (Silent book) legkorábbi hazai példái közé tartozó Design-könyvek sorozata, amelyben klasszikus meséket szöveg nélkül, kizárólag képekben dolgoz fel 5-5 grafikus. A Csimota kiadó egyedüliként vállalta fel Magyarországon a japán Papírszínház műfaját, amelyben a mesék képről-képre, színpad-szerűen bontakoznak ki a hallgatóság előtt. Emellett korszakalkotó versantológiák (Friss tinta), lapozók és felnőtteknek szóló képkönyvek fűződnek a Csimota nevéhez. Minden kiadványuk könyvművészetileg átgondolt alkotás, amelyben szöveg és kép kivételes egységben jelenik meg.” (Részlet Révész Emese laudációjából)


év gyerekkönyve

A díjátadó képekben:

Kiemelt kép: Vincze Bence